Šport
221 ogledov

Japonka z nepričakovano izjavo glede OI v Tokiu

naomi osaka Epa Naomi Osaka je aktualne prejemnica prestižne nagrada laureus.
Teniška zvezdnica ima ob naraščajočem pritisku javnost pomisleke glede izvedbe olimpijskih iger v njeni domovini.

Japonska teniška zvezdnica Naomi Osaka je v nedeljo dejala, da se zavzema za razpravo glede poletnih olimpijskih iger v Tokiu v času, ko se dežela vzhajajočega sonca bori s skokovitim porastom koronskih okužb.

Manj kot tri mesece pred uvodno slovesnostjo je v Tokiu in drugih prefekturah izredno stanje, ki bo veljalo do konca meseca.

Japonska javnost čedalje bolj pritiska za odpoved poletnih olimpijskih iger, ki so jih marca lani prireditelji enkrat že prestavili zaradi pandemije. "Zdi se mi, da če bodo zaradi organizacije iger ljudje ogroženi in če se zaradi tega počutijo neprijetno, bi definitivno morala o tem potekati razprava, kar po mojem ta čas tudi poteka," je na prizorišču teniškega turnirja v Rimu za francosko tiskovno agencijo AFP dejala nedavna dobitnica laureusa za najboljšo športnico na svetu.

naomi osaka | Avtor: Epa Epa
"Seveda bi sama rekla, da si želim, da bi olimpijske igre potekale, saj sem športnica in kot taka čakam olimpijske igre vse svoje življenje. Vendar mislim, da se ta čas dogaja veliko pomembnejših stvari, še posebej lansko leto se je zgodilo veliko nepričakovanih stvari. Na koncu dneva sem le športnica, okrog nas pa se dogaja pandemija," je še dejala 23-letna zmagovalka štirih turnirjev za grand slam.

Več kot 10.000 športnikov iz 200 držav naj bi poleti pripotovalo v Tokio na OI. Že zdaj je znano, da tujih gledalcev na olimpijskih bojih ne bo, glede domačih pa se organizatorji še niso odločili in se bodo predvidoma šele junija.

Ta čas je spletno peticijo za odpoved OI v Tokiu podpisalo že več kot 315.000 ljudi, pobudnik peticije, japonski odvetnik Kenji Utsunomiya, pa je dejal, da bodo z njo nadaljevali, dokler ne dosežejo odpovedi OI.

Osaka je ob tem v večnem mestu potrdila tudi, da je sama že cepljena proti novemu koronavirusu.

"Sama sem se seveda cepila proti koronski okužbi. K cepljenju sicer ne moreš nikogar prisiliti, vendar mislim, da če greš na olimpijske igre, bi moral upoštevati varnost in spoštovati želje gostiteljev. Veliko ljudi bo vstopilo v državo in glede cepljenja se bodo morali pametno odločiti," je za AFP še razmišljala Osaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.