Šport
32 ogledov

Jeseniški hokej spet zadihal

Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice Saša Despot
Na Jesenicah se je predstavila nova članska hokejska ekipa pod imenom Team Jesenice. Na pomoč je priskočila HZS, prodali pa so tudi že prvo sezonsko vstopnico.

Hokejska ekipa Team Jesenice za jeseniški hokej pomeni priložnost za delovanje in začasno preživetje na vsaj drugi stopnji mednarodnega tekmovanja v Sloveniji. A kot so poudarili akterji na današnji predstavitvi na Jesenicah, je rešitev le začasna in v letu ali dveh bodo morali Gorenjci najti trajnejšo.

Team Jesenice je projekt Hokejske zveze Slovenije (HZS); kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil njen direktor Dejan Kontrec, ne gre za klub, temveč zgolj moštvo, ki mu finančno in organizacijsko v veliki meri pomaga HZS. Tudi drugi slovenski klubi, predvsem tisti, ki se bodo udeležili Mednarodne lige (INL), so deležni takšne pomoči, ki pa je v jeseniškem primeru še nekoliko večja.

Kontrec: Upam, da bo eno leto dovolj

"Na Jesenicah smo se skušali dogovoriti, a v fazi, ko je bilo potrebno prijaviti klub za tekmovanje, še nismo vedeli, kako in kaj. Team Jesenice je pravzaprav delovno ime, upali smo, da bo prišlo do dogovora bodisi z Acroni Jesenicami ali HD Jesenice mladi. Do tega ni prišlo, zato ta projekt zdaj pelje zveza," je pojasnil Kontrec in obenem jasno postavil časovne okvire: "Upam, da bo eno leto dovolj. Največ dve, potem pa bi bil čas, da se jeseniški hokejski delavci združijo. Jeseničani si profesionalno ekipo zaslužijo," je še dodal.

Kontrec je priznal, da so se pogovarjali tudi na relaciji Slavko Kanalec (Acroni) in Miha Rebolj (HD Jesenice mladi), a za zdaj še niso našli poti za morebitno sodelovanje; Kanalec doslej ni izrazil namena sodelovati pri projektu Team Jesenice kot pokrovitelj, z Reboljem pa so dosegli dogovor o tem, da bodo lahko vsi hokejisti mlajših selekcij po 18. letu igrali za to novo moštvo.

Razingar: "Start na boljšo prihodnost"

Za zdaj je med akterji na ledu - vsi so poudarili, da gre za ekipo na povsem amaterski osnovi - tudi eden največjih jeseniških hokejskih zvezdnikov Tomaž Razingar. Kapetan slovenske reprezentance išče klub v tujini, namignil je, da je blizu dogovora, zato bo najverjetneje na Jesenicah oziroma Bledu, kjer se Jeseničani pripravljajo na sezono - led v Pomdežakli bo najpozneje 1. oktobra - ostal le v uvodnem mesecu.

Je pa tudi on poudaril pomen ohranitve jeseniškega hokeja in tega, da se odgovorni vendarle dogovorijo o prihodnosti: "Jeseniški hokej se je znašel na čudni poti. Še ene sezone, kot je bila lanska, si ne smemo privoščiti. Velik dosežek je to, da ti fantje lahko igrajo, ne moremo si privoščiti izgube igralcev, starih 19, 20, 21 let. Zavedati pa se moramo, da je to amaterska ekipa, ker pač ni sredstev. V preteklosti smo že delali napake, ker nismo bili realni. Startamo pa na boljši jutri."

Tomaž Tom Mencinger, jeseniški župan: “Cero je 16-letna zgodba gorenjskih odpadk | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Župan: "Jeseniški hokej je bil, je in bo!"

Na Jesenicah imajo zdaj povsem prenovljeno in sodobno športno dvorano z, kot je poudaril župan Tomaž Tom Mencinger, uporabnim dovoljenjem. Njeni športni začetki bodo sicer košarkarski, saj bo do polovice septembra del EuroBasketa, nato naj bi imeli v njej glavno besedo športniki z drsalkami. Župan je dejal, da bo občina novemu moštvu finančno skušala pomagati pri prispevkih, povezanih z dvorano, dogovor naj bi bil zelo blizu, bil pa je tudi vesel zaradi prizadevanj za ohranitev hokeja:

"Jeseniški hokej je bil, je in bo. Naš cilj je bil, da bo prenovljena Podmežakla namenjena hokejistom in drsalnim športom. Prenova dvorane je velik dogodek za občino in celotno Gorenjsko, pozivam pa navijače, da pridejo gledat tekme in pomagajo tudi z nakupom vstopnic."

Cilji še vedno visoki

Ekipo, ki bo imela prvi test konec tedna na poletni ligi Rudi Hiti na Bledu, bo vodil Gorazd Rekelj, ki je trenersko tudi povezan s HZS in je sprejel ta nekoliko poseben izziv. V moštvu imajo namreč dogovor, da lahko igralci, če dobijo druge ponudbe, odidejo, tako da se bo verjetno sestava ekipe med sezono spreminjala. A za zdaj je zadovoljen, na treningih ima 28 igralcev in tri vratarje, tako da novih hokejistov skorajda ne more več sprejeti.

Kljub začasnemu in reševalnemu statusu Teama Jesenice pa ni zanemaril niti tekmovalnih ciljev: "Lahko bi rekli, da je naloga zahtevna. A z Jesenicami sem bil povezan kot igralec in tudi v trenerski vlogi. Vem, da so fantje pridni, pri tem pa ni važno, ali je raven profesionalna ali amaterska. Ekipa še ni oblikovana, a glede ciljev vedno merimo najvišje."

Prva sezonska že prodana

Na današnji predstavitvi, pripravili so jo v bodoči garderobi domačega moštva v dvorani Podmežakla, kjer bo med košarkarskim EP sicer novinarsko središče, je Kontrec tudi že postregel s cenami vstopnic za Team Jesenice: celoletne bodo po 50 evrov, za eno tekmo jih bo treba odšteti pet.

In tudi ponudba, da bo prvi kupec sezonske vstopnice dobil rdeči dres "Raze" s številko devet, ni dolgo čakala na odziv: vstopnico in dres si je kupil domači hokejski zanesenjak in novinarski kolega Drago Cvetanovič ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.