Šport
15 ogledov

Jones pred testom kariere

Jon Jones UFC
V noči na nedeljo ljubitelji mešanih borilnih veščin ne bodo spali. V Denverju se bosta v osrednji borbi turnirja UFC 135 za naslov prvaka v lahko-težki kategoriji udarila prvak Jon "Bones" Jones in izzivalec Quinton "Rampage" Jackson.

Štiriindvajsetletni Jones velja za borca prihodnosti, borca, ki mu mnogi napovedujejo dolgoletno vladavino v najmočnejši organizaciji UFC. In čeprav mu stavnice pripisujejo vlogo favorita, ga tokrat čaka najtežja naloga doslej.

Jones v UFC (prvo borbo je oddelal avgusta leta 2008) deluje zares impresivno. Nasprotnike melje kot po tekočem traku, nikoli pa se ni znašel v resni nevarnosti. Na UFC 128 je osvojil naslov svetovnega prvaka, ko je premagal Mauricia Shoguna Reo, ki sodi med največje MMA borce vseh časov. Tokrat ga čaka obračun še z eno legendo. Jackson, ki je prvi borec z osvojenima naslovoma v organizacijah UFC in Pride, se je dobro pripravljal za sobotni obračun, pred seboj pa ima le en cilj: ponovno postati svetovni prvak.

In če je Rua mojster brazilskega jiu-jitsuja in muai thaia, Jackson več poudarka daje boksu in rokoborbi. Jones se nikoli ni soočil z borcem, ki ima tako moč v rokah. Vsaj toliko kot borba v stoje bo zanimiv tudi rokoborski del. Veliko ljudi pa se ukvarja z neznankami, ki krasijo Jonesov repertoar. Ali njegov kardio zdrži pet rund borbe? Kako trdna je njegova brada? Kako se lahko vrne iz izgubljenega položaja? Jackson je nasprotnik, ki bi lahko podal odgovore na ta vprašanja.

Jackson je že v nekaj borbah dokazal, da je pripravljen za več rund, tudi v dveh šampionskih obračunih s po petimi rundami. Se mu Jones po tej plati lahko postavi po robu? Zelo pomembna bo tudi brada. Sposobnost prejemati udarce lahko okrona ali pa konča borčevo kariero. Če dvomite, vprašajte Andreia Arlovskega. Tehnično gledano Arlovski ostaja eden od najbolj dovršenih težkokategornikov na svetu, a neposobnost prejemanja udarcev je pustila velik madež na njegovi karieri. Jones ima izjemno boksarsko obrambo, ki ga je velikokrat rešila pred nasprotnikovimi udarci, a če bo Jackson dočakal priložnost v borbi stoje, bo zagotovo zadel cilj. In takrat se bo videlo, kako Jones reagira na prvi močan udarec, ki ga zadane. Bo odreagiral panično in želel borbo takoj preseliti v parter? Druga stvar, s katero se Jones še ni srečal, je povratek iz izgubljenega položaja. Boj z Ruo se ne bo vedno ponavljal, slej ko prej se bo znašel v položaju, ko se bo utrudil, poškodoval ali pa zadeve enostavno ne bodo potekale, kot si je zamislil. Kako bo reagiral? Ne gre zanemariti niti dejstva, da ima na svojem MMA računu 14 borb, Jackson na drugi strani 40.

"Bones" upravičeno velja za favorita, nepravično pa bi bilo pozabiti na Jacksona. Le en udarec je potreben, pa se vse postavi na glavo. In Jackson zagotovo ima moč za tak udarec.

UFC 135:
borba večera:
Jon "Bones" Jones (13-1-0) vs. Quinton "Rampage" Jackson (32-8-0).

glavne borbe:
Matt Hughes (46-8-0) vs. Josh Koshcheck (17-5-0)
Travis Browne (11-0-1) vs. Rob Broughton (15-5-1)
Nate Diaz (13-7-0) vs. Takanori Gomi (32-7-0)
Ben Rothwell (31-7-0) vs. Mark Hunt (6-7-0)

predborbe:
Tony Ferguson (12-2-0) vs. Aaron Riley (29-12-1)
Nick Ring (12-0-0) vs. Tim Boetsch (13-4-0)
Junior Assuncao (13-4-0) vs. Eddie Yagin (15-4-1)
Takeya Mizugaki (14-6-2) vs. Cole Escovedo (17-7-0)
James Te Huna (14-5-0) vs. Ricardo Romero (11-2-0).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.