Šport
112 ogledov

Uvodni dan prinesel tri slovenske medalje

Peter Kauzer Martin Srabotnik Žan Jakše Kajakaška zveza Slovenije/Facebook
Slovenska kajakaška ekipa je na SP v slalomu na divjih vodah v Pauu osvojila tretje mesto, kanuisti so bili peti. V spustu so bili kajakaši drugi, kanuisti pa tretji.

Slovenska kajakaška ekipa v sestavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Pauu osvojila bronasto kolajno na ekipni tekmi. Zmagala je češka ekipa pred francosko, vsa tri moštva pa so kolajne osvojila ob dotiku in dveh kazenskih sekundah.

Prvi dan svetovnega prvenstva kajakašev in kanuistov v Pauu, idiličnem francoskem srednjeveškem mestu s 85.000 prebivalci, je uvodoma postregel z nekaj "klasične" zmede, a na koncu se je slovenski ekipi izšlo. Potem ko so kanuisti sprva osvojili četrto mesto, nato po poizvedbi in protestu napredovali na drugo, zatem pa po protestu nemške ekipe padli na končno peto, se je sreča nasmehnila kajakašem.

Kauzer, Srabotnik in Jakše so na umetnih brzicah reke Gave de Pau priveslali do brona in ob dveh kazenskih sekundah zaradi dotika osvojili prva odličja na tem prvenstvu, ki bo skupaj s tekmovanjem neolimpijske discipline v spustu trajalo vse do nedelje.

Veliko od tekmovanja pričakuje tudi prvi slovenski favorit prvenstva Kauzer, ki se je ekipne kolajne veselil šele drugič v karieri:

"Sem kar zadovoljen, glede na to, da so bila vratca zelo nizka. Ne vem, če je katera ekipa odpeljala brez kazenskih sekund. Zase lahko rečem, da sem edino napako naredil v zadnjih protitočnih vratih, a ni vplivala na rezultat. Tam smo se dobro ujeli, Žan je priključil in lepo smo odpeljali do cilja. Na koncu smo vedeli, da bo blizu za kolajno, malo smo se sicer sekirali zaradi dvojke, a tudi drugi so grešili in bilo je dovolj. To je zame šele druga moštvena kolajna, čeprav sem nastopil že na enajstih svetovnih prvenstvih, tako da je luštno spet po dolgem času stati na stopničkah na moštveni vožnji."

Hrastničan je opazil, da so bila vratca na progi na nekaterih mestih precej blizu vodi, ki pa je zelo nemirna, zato vodostaj niha. Ponekod so razmaki (pre)veliki, ponekod (pre)majhni.

"Ne vem, zakaj so naredili tako, vratca so zelo nizka, voda pa zelo niha. Na določenih vratcih, ki so čisto blizu vode, skoraj ni možnosti, da jih ne udariš, tudi če se potrudiš. Upam, da bodo sodniki to preučili in dali 'fer' pogoje vsem. To je pač divja voda, ki niha in treba se je temu prilagoditi," je še povedal Kauzer, ki ga posamična kvalifikacijska vožnja čaka v sredo.

Nemška pritožba vzela medaljo

Kajakaši pa danes niso bili edini na slalomskih ekipnih preizkušnjah. Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so v moštveni vožnji osvojili peto mesto. Čeprav so bili najprej četrti, nato po protestu slovenske ekipe napredovali na drugo, pa so po protestu še nemške ekipe nazadovali na končno peto.

Zmagali so Slovaki pred Britanci in Francozi. Slovenci so imeli v cilju najprej en dotik, dodatni dve kazenski sekundi sta jih uvrstili na četrto mesto. Po protestu vodje slovenske ekipe Jerneja Abramiča, so Slovencem sodniki dvojko izbrisali, čas pa je bil dovolj dober za drugo mesto.

A se je scenarij nekaj minut zatem znova spremenil, protest je vložila še nemška ekipa, sodniki so dodatni dve sekundi prisodili Francozom in Slovencem, s čimer so Božič, Savšek in Berčič padli na uradno peto mesto.

Popoldne še dve medalji

Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so s 16 kazenskimi sekundami pristale izven prve deseterice, bile so 14.

Slovenski spustaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Anže Urankar so na svetovnem prvenstvu v Pauu osvojili srebrne kolajne v moštveni vožnji. Slovenski mojstri brzic so zaostali le za Francozi (49,11), ki so bili 88 stotink sekunde hitrejši, tretje mesto so zasedli predstavniki Nemčije (+1,60).

V konkurenci kanuistov so Simeon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar zasedli tretje mesto (+5,44). Na enaki progi, kot so pred tem tekmovali slalomisti, so v spustu brez vratc najhitrejši čas postavili Francozi (53,50), drugo mesto je pripadlo Čehom (+0,07).

Mednarodna kajakaška zveza se je odločila, da po več letih prvenstvi slalomistov in spustašev znova združi. Program bo natrpan vse do konca tekmovanja, jutri tako sledijo slalomske kvalifikacije kanuističnih dvojcev, kanuistk in kajakašev ter kvalifikacije spustašev za kajakašice, kajakaše, kanuiste in kanuistke.

V četrtek bodo na vrsti kvalifikacije za kajakaše in kanuiste ter za spustaše - kanuistične dvojce za moške in ženske. Najbolj zanimiva bosta petek in sobota, ko sledijo polfinali in finali, prvenstvo pa se bo zaključilo v nedeljo s kajakaškim štirikrosom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.