Šport
274 ogledov

Še ena slovenska zmaga v Španiji

benjamin savšek Profimedias
Slovenski kajakaši in kanuisti v slalomu na divjih vodah so pred svetovnim prvenstvom v odlični formi.

Po nekaj nesrečnih četrtih mestih je na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni kanuist Benjamin Savšek le prišel do tako želenega zmagovalnega odra. Ljubljančan je preizkušnjo v španskem La Seu d'Urgellu, kjer Slovenci tradicionalno dosegajo odlične rezultate, zaključil na najboljši možen način - z zmago.

Kar nekajkrat v letošnji sezoni je Savšek zmajeval z glavo in preizkušnje, v katerih je bil vselej izjemno hiter, zaključeval pod zmagovalnimi stopničkami. Na predzadnji tekmi sezone pa je le našel pravi recept za vrnitev na vrh in na olimpijski progi iz leta 1992 zmagal na finalni tekmi svetovnega pokala.

V polfinalu je dosegel drugi čas, bil pa je tudi edini, ki se mu je z dotikom uspelo uvrstiti v finale. Nato je v izjemno izenačenem finalu ugnal vse tekmece in se veselil nove zmage. Na drugo mesto se je s 13 stotinkami sekunde zaostanka uvrstil Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa je bil Francoz Martin Thomas, ki je zaostal za 44 stotink. Z zmago si je Savšek zagotovil tudi drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, zaostal je le za Nemcem Siderisom Tasiadisom.

Po novi zmagi na tekmah za svetovni pokal se je najboljšemu slovenskemu kanuistu zasluženo smejalo: "Vožnja je bila super. Ni bilo lahko, res sem se trudil kolikor se je dalo. Ni šlo tako tekoče kot v polfinalu, bil sem bolj napet, ampak sem vseeno poskušal čim bolj skrajšati linije in odpeljati brez dotikov. Bilo je zahtevno in vesel sem, da mi je v letošnji sezoni uspelo spet stopiti na stopničke. Prvo mesto je nekaj najlepšega. Vesel sem tudi, da sem se v skupnem seštevku uvrstil na drugo mesto, kar je bil tudi moj cilj na tej finalni tekmi."

Po več uvrstitvah pod zmagovalni oder, je prišel čas za stopničko višje: "Bil sem jezen nase, ker mi je že tolikokrat spodletelo, zato sem si rekel, da je tega dovolj. Bilo je treba prebiti led. Vem, da sem sposoben uvrstitev na vrh, je pa res, da je širok krog dobrih tekmovalcev, tako da so v finalu časi zelo izenačeni in je treba včasih imeti tudi malenkost sreče."

Zadnji dan tekme svetovnega pokala v Španiji sta v finalu veslala še kajakašica Urša Kragelj, ki je bila na koncu peta, in kanuist Anže Berčič, ki je bil enajsti. Eva Terčelj je zasedla 16. mesto, Luka Božič pa je bil 14. V skupnem seštevku svetovnega pokala so bili visoko tudi Urša Kragelj, ki je bila skupno četrta, Eva Terčelj je bila sedma, Luka Božič peti, Anže Berčič pa sedmi.

Čez dva tedna v francoskem Pauju sledi še vrhunec sezone - člansko svetovno prvenstvo, v istem tednu na istem prizorišču pa bo potekalo tudi svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.