Šport
20504 ogledov

Kakšen človek! Veličastna poteza Kopitarja, ki odmeva po Ameriki!

Anže Kopitar Dustin Brown Instagram
Anže Kopitar se je odločil, da počasti svojega velikega prijatelja in nekdanjega kapetana.

Za ekipo Los Angeles Kings je še zadnja tekma rednega dela prvenstva v ligi NHL. Kralji so na gostovanju pri Vancouver Cannucks izgubili po podaljšku s 3:2, tekma pa je za hokejiste Los Angelesa imela zelo globok pomen.

Pri Los Angeles Kings so namreč zelo dobro skrivali in šele tik pred tekmo razkrili, da se po letošnji sezoni od hokeja poslavlja eden največjih igralcev v zgodovini franšize, kapetan ekipe iz njenih zlatih časov v minulem desetletju, Dustin Brown.

Tekma v Vancouvru je tako bila zadnja tekma rednega dela v karieri klubske legende, ki ni nikoli oblekla dresa katere druge NHL ekipe, v dresu Los Angelesa pa igra že 18. sezono. Tekom svojih osemnajstih let med Kralji je Brown vodil svojo ekipo do dveh Stanleyevih pokalov, obenem pa se je v zgodovino zapisal kot igralec z največ nastopi v dresu te slovite franšize.

Zbral je kar 1296 nastopov, 712 točk (325 zadetkov, 387 asistenc), med leti 2008 in 2016 pa je na dresu tudi nosil sloviti našitek "C", ki ga nosijo kapetani ekipe. Los Angeles pa je prav v času njegovega "poveljevanja" prišel do svojih dveh naslovov, ko je Brown leta 2012 in 2014 visoko v zrak dvignil prestižni Stanleyev pokal.

Leta 2016 pa je kapetanski našitek od Browna prevzel naš Anže Kopitar, ki je tudi poskrbel za eno najlepših potez ob slovesu svojega legendarnega soigralca. Kopitar se je namreč sam od sebe odločil, da pred zadnjo tekmo sezone (v končnici namreč nikoli ne veš, katera tekma bo resnično zadnja) kapetanski našitek ponovno vrne svojemu prijatelju, sam pa je prevzel črko "A", ki jo nosita kapetanova prva pomočnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NHL (@nhl)

"To mi je pomenilo resnično veliko," je po tekmi izjavil Brown, ki je kapetanski našitek tako zadnjič v karieri nosil prav v isti dvorani in proti isti ekipi, kot si ga je prvič nadel. Prva tekma, na kateri je Brown imel vlogo kapetana, je bilo prav gostovanje proti Vancouvru pred skoraj 14 leti.

"Bil sem mnenja, da bo zelo primerno, da nosi ta našitek, saj ga je prvič v karieri nosil prav v tej zgradbi. To je bilo 14 let nazaj. Prvič je imel vlogo kapetana prav tu in danes si ni zaslužil ničesar manj," je svojo odločitev pojasnil zelo čustveni Kopitar, ki je ob prijateljevem slovesu le s težavo zadrževal solze..

"Ta trenutek pomeni toliko več. Gre za 16 let prijateljstva, bratstva... zelo težko je vse skupaj ubesediti. Zdi se kar neresnično, da je šlo za njegovo zadnjo tekmo rednega dela. Toda ko pogledate njegovo kariero, se zaveste, da je bila današnja tekma proslava njegove veličastne kariere. To ekipo je popeljal do nekaj Stanleyevih pokalov, bil je na Olimpijskih igrah, je vodja, kot si ga vsaka ekipa želi. Kar vse sva doživela, se ne da strniti v en trenutek, ampak vseeno, ko sem lahko danes delil ta trenutek z njim, sem nekoliko sebično resnično užival. Zelo ga bom pogrešal," je po tekmi 16-letno uspešno sodelovanje z Brownom opisal Kopitar.

"Mislim, da je prav, da je mož, ki je dvignil pokal, še enkrat nosil črko C. Vso spoštovanje Anžetu, da se je spomnil te ideje in poskrbel za to. Ni šlo za kakšno navodilo z naše strani, pač pa za dokaz, kako tesne vezi so se spletle v teh letih med posamezniki in koliko si pomenijo," pa je potezo sicer svojega stalnega kapetana pokomentiral trener Kraljev Todd McLellan.

Sezona 2021/22 se bo tako zapisala v anale, kot prva po letu 1995/96, da sta ekipo Los Angeles Kings vodila dva različna kapetana. Kopitar in Brown sta tako nasledila legendarna Wayna Gretzkyja in Roba Blaka.

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 09:37 30.april 2022.

    Tiskovna konferenca: https://www.youtube.com/watch?v=2Mai9N1TS9o . Odločitev je bila sprejeta skupaj z ženo in je zorela več časa. Telo bi še preneslo, a glava ni za to. Želi si več časa preživeti z družino. Odločitev so skrivali v ozkem krogu, da je ...prikaži več moštvo ostalo osredotočeno. Sicer pa mu ne bo hudega, v karieri je zaslužil 70.000.000 $ bruto. Kadarkoli lahko tudi dobi položaj v klubski hierarhiji. Še vedno so vsi čustveni, zato morajo v glavi čimprej "preklopiti" nazaj na igro.