Šport
3382 ogledov

Kaotične razmere na Touru, kolesarji do cilja z avtomobili

alaphilippe Epa
Zaradi nemogočih vremenskih razmer so organizatorji dirke po Franciji nevtralizirali 19. etapo. Rumeno majico je oblekel Egan Bernal.

Kolumbijec Egan Bernal je na kolesarski dirki po Franciji naredil velik korak h končni zmagi. Član Ineosa si je v skrajšani 19. etapi med Saint-Jean-De-Mauriennom in prelazom Iseran privozil rumeno majico, doslej vodilni Francoz Julian Alaphilippe pa je bržčas izgubil boj za končno slavje.

alaphilippe Odločitev Šport Nosilec rumene majice trepetal pred Rogličevo usodo

Etapa bi se morala končati v Tignesu, a so vsaj zaenkrat obveljali rezultati z vrha prelaza Iseran, saj zaradi močne toče cesta proti Tignesu oziroma na spustu z Iserana ni bila prevozna. Kolesarji so sporočilo o predčasnem koncu etape dobili šele po Iseranu, zaradi česar je bilo v karavani kar nekaj slabe volje.

"Bilo bi prenevarno. To je dobra rešitev, da veljajo izidi z Iserana," je odločitev vodstva dirke pokomentiral šef ekipe Bora-hansgrohe Ralph Denk. Tudi nekateri drugi so prek družbenih omrežij pritrdili tej odločitvi.

Dobre volje pa je bil predvsem Bernal, ki je napadel na vzponu na Iseran, z 2770 metri nadmorske višine najvišjo točko letošnje francoske pentlje, kjer se je končal tudi beg več kot 20 kolesarjev na čelu s Kolumbijcem Rigobertom Uranom in Špancem Alejandrom Valverdejem.

Bernalovemu ritmu Alaphilippe ni zmogel slediti, tako da si je 22-letni Kolumbijec že do vrha Iserana privozil približno dve minuti prednosti pred doslej vodilnim Francozom (ta je imel pred etapo pred njim minuto in pol naskoka). Bernalu je takrat lahko delno sledil le Britanec Simon Yates, ki je etapo po 89 kilometrih končal na drugem mestu s sekundo zaostanka.

Branilec naslova Britanec Geraint Thomas in Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) sta na vrhu za Bernalom zaostala približno minuto. Pred etapo sta na tretjem oziroma četrtem mestu zaostajala 1:35 oziroma 1:47 minute. Uradnih izidov po etapi sicer ni bilo, so pa za skupno razvrstitev šteli že omenjeni izidi z vrha Iserana.

 | Avtor: Epa Epa

"Ne verjamem, da lahko spet oblečem rumeno majico. Premagal me je močnejši. Tako pač je," je po etapi francoski televiziji povedal Alaphilippe, ki je rumeno majico nosil 14 dni. "Nimamo besed, kako ponosni smo na to, kar si naredil v zadnjih treh tednih," pa so kolesarja pohvalili v njegovi ekipi Deceuninck-QuickStep.

Toča, sneg in zemeljski plazovi so preprečili izvedbo dobrih 126 kilometrov dolge  19.  gorske etape. Po skrajšani različici (89 km) se je zmage veselil Kolumbijec Egan Bernal.

 | Avtor: Epa Epa

Med tistimi, ki so etapo končali razočarani, je bil tudi Francoz Thibaut Pinot, ki je predčasno končal dirko zaradi težav s poškodbo na levem stegnu. Pinot, ki se je izkazal v Pirenejih in so ga mnogi videli tudi kot enega favoritov v zadnjih treh alpskih etapah, je bil doslej skupno peti, za vodilnim rojakom Alaphilippom je zaostajal 1:50 minute. Sicer pa je Pinot na Touru odstopil že četrtič od leta 2012 (lani ni dirkal), najboljši pa je bil leta 2014, ko je bil tretji.

V soboto kolesarje čaka še ena alpska etapa, ki bo bržčas tudi odločila zmagovalca. Med Albertville in Val Thorensom jih čaka 130 kilometrov, v te je vključen tudi zadnji, več kot 30-kilometrski vzpon v francosko smučarsko središče, ki je bilo nazadnje cilj leta 1994.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.