Šport
0 ogledov

Kar 98 športnikov z dopingom na OI

Vladimir Kazarin EPA
V Pekingu 2008 in Londonu 2012 si je z dopingom pomagalo tudi 23 prejemnikov odličij.

Vedno znova na dan prihajajo nova imena grešnikov, svetovna športna javnost pa se zgraža, kako je mogoče, da se športni junaki in idoli čez noč izkažejo za goljufe, ki so si do vrhunskih rezultatov pomagali z nedovoljenimi sredstvi.

Mednarodni olimpijski komite je začel sistematično gonjo proti grešnikom, tokrat gre za tako imenovana prvi in drugi val razkritij, tretji in četrti val bosta sledila med in po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ki se v Braziliji pričenjajo 5. avgusta. Zadnje analize kažejo, da naj bi si z dopingom 2008 in 2012 do vrhunskih rezultatov pomagalo skupno kar 98 športnikov in športnic. Mok poudarja, da jih je večina iz vrst ruske reprezentance, kar je pokazalo tudi nedavno poročilo, ki ga je pripravil profesor športnega prava in preiskovalec Wade Richard McLaren.

Več bo prav gotovo znanega po jutrišnjem zasedanju Moka, ko se bo že odločalo tudi o tem, komu bodo prepovedali nastopiti na prihajajočih igrah, vse v želji, da bi šport znova naredili čist in neomadeževan.

Hkrati Mok poudarja, da se bo zavzel za čiste športnike in da želi zaščititi nedolžne. Glede na to, da so predčasna testiranja pred igrami 2008 in 2012 zatajila, saj raziskovalni centri takrat še niso zmogli slediti hitrejšemu razvoju prepovedanih preparatov, pa so najnovejše metode tiste, ki laboratorijem omogočajo odkrivanje kršiteljev tudi za nazaj.

Mok je tako v prvem in drugem valu naključno za nazaj testiral 1243 vzorcev in ugotovil, da je prepovedane snovi v Pekingu zlorabilo 30 športnikov, od tega jih je 23 osvojilo odličja. Teh 30 športnikov izhaja iz štirih različnih športov, športniki pa prihajajo iz osmih različnih držav. V Londonu je bilo pozitivnih 15 športnikov iz dveh športov in devetih držav.

Mok bo zdaj obvestil športnike, nacionalne olimpijske komiteje in zveze, potem pa se bodo začeli postopki proti kršiteljem. Vsem, ki jim bodo dokazali zlorabe, bodo prepovedali nastopanje v Riu 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.