Šport
32 ogledov

Katanec: "Moja napaka, z dvema 'špicama' ne gre"

Sport 13.10.13, Srecko Katanec, foto: Anze petkovsek Anže Petkovšek
Slovenski selektor je po slavju proti Švici dejal, da se zmagi ne gleda v zobe, a da Slovenija lahko in mora igrati bolje. Njegov kolega Vladimir Petković je bil kljub porazu zadovoljen s predstavo svojih varovancev.

"Zadovoljni smo s tremi točkami, čestitke fantom. Vedeli smo, da je Švica kvalitetna reprezentanca, kar se je videlo skozi celotno tekmo. Za zmago proti takšni ekipi potrebuješ nekaj sreče in odličnega vratarja, kar smo mi danes imeli. Bili smo maksimalno borbeni, v drugem polčasu smo jim z menjavami povzročili nekaj težav. Zmagi se ne gleda v zobe, čeprav znamo igrati bolje, a vendar je Švica izjemno kakovostna, kar ste lahko videli tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Kot sem dejal: zadovoljni smo s točkami in gremo naprej," je svoje vtise po zmagi Slovenije proti Švici strnil selektor Srečko Katanec.

"Litva? Nova zgodba."

Slovenci bodo v nedeljo gostovali pri Litvi, ki je na uvodnih tekmah proti San Marinu in Estoniji zabeležila dve zmagi. "Treba se bo dobro regenerirati pred nedeljsko tekmo. Lahko igramo precej bolje in tudi moramo igrati bolje. Litva? Bomo videli. To bo nova zgodba. Z današnjimi tremi točkami nismo nadoknadili nič. Vsaka tekma je zgodba zase," je pred novim gostovanjem ob Baltiku previden Ljubljanćan na klopi Slovenije, ki bi si želel boljšo fizično pripravljenost svojih izbrancev. "Želel bi si, da bi bili boljši v fizičnem smislu. Treba je sicer gledati vsakega igralca posebej, a tukaj nam nekaj manjka. V nekaj dneh tega ne moremo popraviti in s tega vidika so te kvalifikacije težke.

"Z dvema 'špicama' ne moremo igrati"

Slovenski strateg se je tokrat odločil za osnovno postavitev 4-4-2, ki pa jo je ob polčasu spremenil, ko je namesto napadalca Zlatana   Ljubijankića vstopil vezist Jasmin Kurtić. V drugem polčasu Švicarji tako niso imeli več takšne premoči na sredini, kot je bil to slučaj v prvem polčasu. "V prvem polčasu nismo imeli ravnotežja v igri, seveda tudi po zaslugi Švice. Z dvema napadalcema sem jih želel malce presenetiti, a se vse skupaj ni obneslo. Tako smo igrali tudi zato, ker Kevin (Kampl, op. a.) trdi, da je njegovo najboljše mesto tisto, ki ga je igral v prvem polčasu. A vendarle gre za nek drug nivo, mogoče se to v Avstriji da. To je bila moja napaka. Dobil sem dokaz, da mi ne moremo igrati z dvema 'špicama'. Želel sem menjati že v prvem polčasu, po 20, 25 minutah, a sem počakal, da igralec tega ne bi sprejel kot degradacijo," je odločitev pojasnil Katanec.

Ob izjemnih obrambah Samirja Handanovića sta bila tokrat v središču pozornosti slavljenec Kevin Kampl, ki je izsilil prekršek za enajstmetrovko in strelec Milivoje Novaković. V zaključku srečanja pa je s svojimi hitrimi prodori občinstvo v Ljudskem vrtu navdušil tudi rezervist Dejan Lazarević, ki sta ga po tekmi pohvalila oba selektorja. "Pri menjavah sta pomembni intuicija in sreča in danes se nam je poklopilo. Vemo, kakšne karakteristike ima Lazarević, pozna se tudi, da letos pri Chievu igra več. Včasih bi si želel, da bi se 'Laze' v določenih trenutkih kar malo umiril. Ko zašprinta, je v redu, potem pa bi bilo dobro, da bi vmes dobil kakšen aspirin, da bi se malo umiril. Vse naredi tako hitro, da ga to včasih 'tepe'. Je pa 'Laze' gotovo prihodnost te reprezentance. Je še mlad in ima ogromno prostora za napredek, v taktičnem in tudi ostalih pogledih," je o hitronogem krilnem igralcu povedal Katanec.

Petković: "Doletela nas je kazen"

Švicarski selektor Vladimir Petković je na svojem tretjem gostovanju v Ljudskem vrtu prvič klonil, potem ko je z Laziem v štajerski prestolnici pred dvema letoma ugnal tako Muro kot Maribor. "Rezultat ne odraža pravega stanja na igrišču. Sami ste videli, kako je tekma potekala. Razpletlo se je tako, da nismo dosegli gola in seveda tudi nismo zmagali. Videl sem veliko pozitivnih stvari, imeli smo veliko priložnosti, toda to ni bilo dovolj. Na takšnih tekmah je treba biti bolj odločen, podaje morajo iti tja, kamor so namenjene. Doletela nas je kazen, potem ko smo si privoščili en spodrsljaj," je izgubljene priložnosti obžaloval nekdanji igralec Kopra

Petković je pohvalil igro Lazarevića in se z mislimi že usmeril na nedeljsko tekmo proti San Marinu. "Največ težav nam je v zadnjih minutah povzročal Lazarević, ki nam je delal probleme s svojo hitrostjo. Mislim, da ta poraz ne bo preveč vplival na psiho igralcev, saj hitro sledi nova tekma. Moramo dati glave gor. Proti San Marinu bomo morali začeti dosegati gole," je sklenil Sarajevčan na klopi Švice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.