Šport
36 ogledov

Slovenci lovijo prvi letošnji gol na 200. tekmi

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Novaković Kampl EPA
Reprezentanca Slovenije se bo nocoj že osmič pomerila s Švico. Varovanci Srečka Katanca bodo na 200. uradni tekmi slovenske izbrane vrste skušali prekiniti več negativnih serij.

Na dosedanjih obračunih s Švico je Slovenija zabeležila pet porazov ter po en remi in zmago. Za slednjo (junij 2001) je bil zaslužen tudi spodrsljaj  Stéphana Henchoza, po katerem je ključni zadetek zabil Sebastjan Cimerotić. Švicarji so izbrani vrsti Slovenije prizadejali tudi enega od najvišjih porazov (1:5), od fantov s sončne strani Alp pa so bili dvakrat uspešnejši tudi v kvalifikacijah za mundial 2014. Švica je na dosedanjih sedmih medsebojnih obračunih dosegla 14 golov, Slovenija le pet.

Izbranci Srečka Katanca so letos odigrali štiri tekme na gostovanjih in vse izgubili brez doseženega zadetka. Na prijateljskih srečanjih z Alžirijo, Urugvajem in Argentino so klonili z 2:0, proti Estoniji pa z 1:0 na uvodni tekmi kvalifikacij za Euro 2016. Zadnjo zmago so Slovenci zabeležili lanskega novembra, ko je v Celju na prijateljskem obračunu padla Kanada (1:0) po golu Valterja Birse.

Cesar lovi Zahovića

Slovenska reprezentanca v svoji zgodovini še nikoli ni izgubila petkrat zapored, prav tako se še nikoli ni primerilo, da ne bi zadela na petih zaporednih obračunih. Zadnjič se je to zgodilo med letoma 2004 in 2005, ko Slovenci niso zadeli proti Norveški, Slovaški, Češki in Nemčiji. Največ golov je Slovenija dosegla v letih 2000 in 2010, obakrat je na 11 tekmah dosegla po 20 golov.

Rekorder po številu nastopov za reprezentanco Slovenije je še vedno Zlatko Zahović z 80 nastopi. Če bo Boštjan Cesar odigral tekmi s Švico in Litvo, se bo sedanji kapetan po številu tekem v slovenskem dresu izenačil z legendarno desetico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.