Šport
21 ogledov

Kauzer spet odpovedal, dva kanuista v finalu

peter kauzer olimpijske igre finale Stanko Gruden/STA
Slovenija bo v soboto v finalu imela kanuista Benjamina Savška in Anžeta Berčiča. Na težki polfinalni progi so brez elitne deseterice ostali vsi trije kajakaši - Peter Kauzer, Simon Brus in Martin Albreht.

Po današnjem opoldanskem premoru so se karte na progi Troja v Pragi drastično premešale. Pravila velevajo spremembo proge, ki se v polfinalu od kvalifikacijske razlikuje in organizatorji so tokrat krenili v povsem drugo skrajnost. Če je bila kvalifikacijska odprta in hitra, je bila v polfinalu vse prej kot to. Zaprta proga, ki je veslače priganjala z levega na desni rob in obratno, je povzročila, da se skoraj nihče v cilj ni pripeljal brez dotika.

Kot po tekočem traku so izpadali tudi številni favoriti, proga ni prizanesla niti domačim niti slovenskim veslačem. Dobro sta svojo nalogo opravila kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič ter si s četrtim in petim mestom priveslala finalni nastop, kjer bo najboljša deseterica v kajakih in kanujih odločala o odličjih.

Savšek: "Težka proga"

Vodilni iz kvalifikacij Savšek si je želel izhodišče iz sredine tekmovalcev, po današnjem polfinalu mu je to tudi uspelo. "Zaenkrat gre vse po načrtih. Imam dobro startno pozicijo, ki sem si jo želel, vesel sem, da sem v finalu. Pred startom sem imel nekaj strahu, ker je proga res težka. Moral sem se zbrati in peljati brez napak. Pomagal sem si z močjo, čoln je dobro tekel, zdaj imam dobro popotnico za jutri in da še enkrat oddirkam kot je treba. Proga je res težka, spodaj se je že poznalo, da mi je manjkalo moči. Treba je bilo loviti vrata, držati čoln v liniji in res sem vesel, da mi je uspelo. Jutri me čaka še ena dirka, treba se bo zbrati in peljati čim bolj brez napak," je po uvrstitvi v finale povedal Savšek.

Berčič, ki je eden najmlajših na letošnjem SP, je že z uvrstitvijo v finale izpolnil svoje cilje. "Najprej nisem vedel, če mi bo uspelo, ker sem bil osmi, nato so mi en dotik odbili in sem res vesel, saj sem prvič v finalu na SP. Doslej sem bil najboljši mislim da 18.," je dejal Berčič. Tudi on je potarnal o težavnosti proge. "Proga je zelo težka, vseskozi dobivaš in izgubljaš, čoln mora teči, treba je dobro odpeljati, če hočeš biti najhitrejši. Ker se pojavlja veliko napak, ki se na koncu seštevajo, bo jutri zelo težko narediti rezultat. Res je, da se da peljati tudi hitreje, ampak se potem lahko pojavijo majhne napake. Treba se bo pripraviti za jutri, še enkrat odpeljati na polno, potem pa bomo videli kaj bo odločalo, ali izkušnje ali pa mladost in norost," je še dejal Berčič.

benjamin savšek olimpijske igre | Avtor: EPA EPA
Spet se je naredil velik val

Kajakašem se ni izšlo. Čeprav so za razliko od kanuistov nekoliko manj grešili na zahtevni progi, pa so vsi trije Slovenci ostali zunaj finala. Peter Kauzer je končal na 18., Martin Albreht na 23., Simon Brus pa na 38. mestu. Trojici tako v soboto ostane le še nastop v ekipni konkurenci.

Kauzer, svetovni prvak iz leta 2011 v Bratislavi, se s progo v Pragi očitno še ni spoprijateljil. Ostane mu tretje mesto s tekme svetovnega pokala 2011, tokrat pa se je pot zanj končala v polfinalu. Startal je sicer odločno, a že na polovici storil prvo večjo napako, se zaletel v zid in izgubil preveč dragocenih sekund, da bi lahko napredoval med najboljših deset, za boljšo linijo je moral ena vrata celo zavestno odriniti.

"Deseta vrata so vsem povzročala težave, tudi meni. Voda se tam zelo spreminja, lahko pelješ na glavo, a pri meni se je naredil velik val, zaletel sem se v steno, tam se je začelo vse skupaj podirati. Čoln mi ni stekel, začel sem veslati v krču. Če se mi to zgodi, potem ne morem veslati normalno in očitno mi Praga res ni usojena. Danes nisem bil takšen, kot sem se vajen. Treba je preučiti kaj je šlo narobe in se osredotočiti na naslednjo sezono. Upam, da nam bo na jutrišnji moštveni tekmi bolje steklo in da bomo popravili vtis. Jaz bom svoj delež opravil, upam, da ga bosta tudi moštvena kolega," je povedal Kauzer.

Finale posameznikov bo v soboto na sporedu ob 12.30, po popoldanskem premoru bodo finale vozili še v moštveni konkurenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.