Šport
38 ogledov

Kauzerju naknadno vzeli naslov!

peter kauzer kajak 2011 london Nina Jelenc
Peter Kauzer je po dodatnem časovnem pribitku iz prvega padel na četrto mesto in ostal brez medalje na prvenstvu stare celine.

Slalom na divjih vodah je res nepredvidljiv šport. Ob treh sodnikih na vsakih vratih ob progi in dodatnih video poizvedbah še naprej prihaja do velikih napak in sprememb rezultatov. To je danes na svoji koži najbolj izkusil slovenski šampion Peter Kauzer.

V polfinalu je bil najprej sedmi s štirimi kazenskimi sekundami, nato so mu dve odvzeli in v finale je napredoval z drugim časom. V finalu se je vse obrnilo na glavo. Z zelo hitro vožnjo je, kljub temu da se je zaradi hitrosti dotaknil prvih protitočnih vrat, odveslal za nov naslov evropskega prvaka.

A na vrhu je bil le nekaj minut. Češka ekipa je vložila pritožbo, naknadni ogled posnetka pa naj bi pokazal dotik tudi 12. vrat, dodatni dve kazenski sekundi, oziroma skupaj štiri, pa sta Hrastničana potisnili na četrto mesto, tik pod zmagovalni oder. Na koncu je s štirimi kazenskimi sekundami za 35 stotink sekunde zaostal za bronasto kolajno, ki jo je osvojil Nemec Hannes Aigner. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec pred rojakom Vavrinecom Hradilekom.

"Naknadno so mi dali še en dotik, ne vem če je bil ali ne, nič ne morem reči, dokler ne vidim videa. Čehi so dali poizvedbo, njemu so pribitek vzeli, meni pa ga dodali, tako da sem padel na četrto mesto. Zdaj nimam kaj, moram ohraniti fokus do olimpijskih iger, iti po tej poti, ki sem si jo zadal, iti do končnega cilja in to je to," je bil po tekmi in vseh peripetijah razočaran Kauzer.

Prireditelji so na srednji drog pred dvigom zastav na podelitvi že pripeli slovensko zastavo, a jo nato sneli in na prvo mesto obesili češko trobojnico. Potem ko se je "Kapsl" lani po poškodbi znova vrnil med najboljše, je tokrat znova okusil sam vrh. A ne za dolgo.

"Poškodba je pozabljena, četrto mesto ni slab rezultat, ampak tako, kot sem se počutil in kot sem zadovoljen z vožnjo, kako sem se boril od starta do cilja ... Po prvem kazenskem pribitku sem si rekel, zdaj pa pokaži, kaj znaš in sem pokazal, a splet okoliščin je takšen kot je. Po toči zvoniti je prepozno, to tekmo moram zdaj čim prej pozabiti, iz tega potegniti nekaj dobrega in gremo naprej," je povedal Hrastničan.

Potrdil normo za Rio

Vseskozi je bil na progi hiter, posnetek tudi ostalim v slovenski ekipi drugega dotika ni razkril, Slovencu so po razglasitvi s sklonjenimi glavami čestitali mnogi sodniki in vodje drugih ekip. Je pa Kauzer z današnjo tekmo potrdil svojo uvrstitev v Rio de Janeiro, saj je imel ob osvojitvi kolajne na tokratnem EP in ob višjem mestu od Kauzerja teoretične možnosti za uvrstitev na OI njegov moštveni kolega Martin Srabotnik, ki pa je s 56 sekundami pribitka obtičal v polfinalu.

"Gori na vrhu sem se malo preveč zagnal v prva vrata, potem sem moral iskati ritem, še dobro da je bilo med četrtimi in petimi vrati malo ravnine, da sem se zbral. Potem naprej nimam pripomb, odpeljal sem tako, kot sem si želel, na koncu pa ni bilo dovolj. Lahko bi šel še hitreje, pa bi bilo v redu in bi bil na stopničkah. A je kar je, potrdil sem svojo uvrstitev v Rio, grem na svoje tretje olimpijske igre, s tako vožnjo, kot se jo danes pokazal, sem sposoben na vsaki tekmi zmagati," je dejal Kauzer in zaključil: "Tudi danes bi lahko zmagal kljub dvema sekundama pribitka, kot pa sem rekel, tekme ni konec, dokler ni zunaj uradnih rezultatov in zdaj nimam kaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.