Šport
31 ogledov

Kitajka takoj povzročila hudo nesrečo

Guo Meiling Dakar 2016 EPA
Že prolog, uvodno dejanje letošnjega vzdržljivostnega relija Dakar, se je začel z nesrečo in huje poškodovanimi gledalci, ki so ob progi spremljali adrenalinske vožnje.

Nesrečo je zakrivila prva kitajska voznica na reliju Dakar Guo Meiling, ki je za volanom minija zletela s prašnega kolovoza, potem ko je izgubila nadzor nad vozilom.

Na enajstkilometrskem prologu so sicer določili vrstni red starta na nedeljski prvi etapi, ki bo tekmovalce popeljala na 730 kilometrov dolgo pot od Rosaria do Ville Carlosa Paza v Argentini.

Uspešna kitajska podjetnica, ljubiteljica avtomobilističnih preizkušenj po brezpotjih, ki že nekaj let tekmuje na relijih, je svoj prvi reli Dakar začela z nesrečo, potem ko je s svojim minijem X-Raid pri polni hitrosti na sicer ravnem odseku pri kraju Arrecifes, 200 kilometrov od argentinske prestolnice Buenos Aires, zletela s proge po 6,6 kilometrih prologa. Pri tem je vozilo brez nadzora zbilo štiri gledalce, trije od teh so v kritičnem stanju, ter po podatkih lokalnih medijev oplazilo še šest gledalcev, ki so vsi potrebovali zdravniško oskrbo.

Posredovali štiri helikopterje

Organizatorji te največje vzdržljivostne približno 9000 kilometrov dolge preizkušnje po puščavskih brezpotjih Argentine in Bolivije so na kraj nesreče poslali štiri helikopterje z zdravniškimi ekipami ter 11 reševalnimi vozili.

Med huje poškodovanimi sta bila tudi 34-letni moški in njegov 14 letni sin, je za televizijski kanal Todo Noticias povedal vodja zdravniške službe Carlos Mondino. "Med tistimi, ki so potrebovali zdravniško pomoč, so bili štirje otroci in nosečnica, ki ni utrpela hujših poškodb," je dejal direktor tamkajšnje bolnišnice Daniel Modesto. Direktor dirke Etienne Lavigne je sicer postregel s podatkom o vsaj 12 poškodovanih, med njimi sta bila tudi povzročiteljica nesreče in sovoznik.

Reli Dakar se je doslej izkazal za zelo nevarno početje. Lani je med tretjo etapo, najverjetneje zaradi posledic izčrpanosti, vročinskega udara in dehidracije, umrl poljski motociklist Michal Hernik, leta 2011 pa je nesreča terjala življenje enega od gledalcev.

Edini slovenski predstavnik Simon Marčič je med motociklisti zasedel 52. mesto, v svoji kategoriji maraton je bil deseti. Marčič je na prologu za zmagovalcem, Špancem Joanom Bortom Barredo, zaostal minuto. V konkurenci avtomobilistov po prologu vodi nizozemsko-belgijska ekipa Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul za krmilom Toyote, devetkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb je s Peugeotom na desetem mestu z zaostankom devet sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.