Šport
53 ogledov

Klasika po notah Nizozemca in Skya

Wout Poels EPA
Nizozemec Wout Poels je zmagovalec zadnje spomladanske kolesarske klasike Liege-Bastogne-Liege.

Zmagovalca 248-kilometrske preizkušnje je na koncu odločil sprint, v njem so se udarili štirje, največ veselja pa je prinesel članu Skya Woutu Poelsu. Drugi je bil Švicar Michael Albasini (Orica GreenEdge), tretji pa Portugalec Rui Costa (Lampre-Merida). Četrti je bil Španec Samuel Sanchez (BMC), ki je že zaostal štiri sekunde.

Kolesarji so se na tokratni, že 102. dirki Liege-Bastogne-Liege, borili s težkimi vremenskimi razmerami, zaradi sneženja v Ardenih so prireditelji na 45. kilometru tekmovalce preusmerili s trase in jih nanjo vrnili 30 kilometrov kasneje, na koncu je to pomenilo, da so namesto 253 kilometrov prevozili 248.

Zares se je začelo dogajati na predzadnjem vzponu, dolgem 600 metrov z 10,5 odstotnim naklonom, na Rue Naniot, ta je bil letos prvič na trasi te klasike, ko je manjšo skupino močno razredčil Albasini. Temu so sledili le Costa, Sanchez in Poels. Cilj je bil tradicionalno na Ansu, na zadnjem zavoju pa se je za napad odločil Poels, kar se mu je obrestovalo.

To je največja zmaga 28-letnika in prva za Sky na tako imenovanih kolesarskih spomenikih - spomladanskih klasikah Milan-San Remo, po Flandriji, Pariz-Roubaix in Liege-Bastogne-Liege ter jesenski po Lombardiji. Postal je peti Nizozemec z zmago na tej klasiki.

"Zelo je lepo, zelo sem vesel. Ne verjamem še povsem, kaj sem danes zmagal, zato sem samo še vesel. Snežilo je, bil je res težek dan. Všeč mi je zadnji vzpon, tam smo naredili razliko. Nisem se več počutil dobro, toda vsi smo bili utrujeni," so bile misli Poelsa nekaj trenutkov po zmagi, njegovi peti v tej sezoni.

Španec Alejandro Valverde, s tremi zmagami najuspešnejši še aktivni kolesar na omenjeni klasiki, nazadnje je slavil lani, je zaostal 12 sekund in osvojil 15. mesto. Edini Slovenec Jan Polanc (Lampre-Merida) je končal na 70. mestu, zaostal je pet minut in 27 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.