Šport
2 ogledov

Kljub obtožbam o dopingu do licence

Vuelta Jani Brajkovič Astana EPA
Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je kazahstanski ekipi Astana navkljub obtožbam o sistematičnem dopingu izdala licenco za tekmovanje na dirkah World Toura (svetovne serije) za leto 2015.

Za pridobitev licence pa se mora Astana strinjati z določenimi pogoji, med drugim tudi s tem, da inštitut športnih znanosti univerze v Lozani pregleda njeno delovanje, kar bo določilo v kakšni meri, če sploh, sta ekipa oziroma njeno vodstvo odgovorna za obtožbe o dopinških prekrških, ki so se pojavile v zadnjem času.

Za nameček mora že v letu 2015 izpolnjevati "notranje operativne zahteve", niz meril, ki bodo za vse ekipe svetovne serije obvezna od leta 2017. Prihodnost kazahstanske ekipe je postala vprašljiva, ko je UCI od nje zahtevala pregled protidopinške politike. To se je zgodilo, ko sta brata Maksim in Valentin Iglinski ter še trije člani Astanine kontinentalne ekipe lani padli na dopingu.

Pri krovni kolesarski zvezi še pravijo, da bodo preučili tudi študijo, objavljeno v italijanskih medijih, v katerih so med drugim poročali o sestajanju Astane s kaznovanim dopinškim zdravnikom Michelejem Ferrarijem.

"To predstavlja zelo resno zadevo za naš šport glede na število dopinških primerov. Vse skupaj bomo podrobno spremljali in čakamo na rezultate pregleda Astaninega delovanja. Astana se bo morala držati dveh zahtev licenčne komisije, tako da lahko za vse skupaj rečemo, da je njena prva ekipa na nekakšnem pogojnem izpustu," je dejal predsednik UCI Brian Cookson.

UCI je sicer zavrnila zahtevek za licenco francoski ekipi Europcar, ker ne izpolnjuje finančnih kriterijev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.