Šport
20 ogledov

Ključ do zmage Parker in dobra obramba

Slovenija Francija EuroBasket četrtfinale Stožice Ljubljana Dragić Ajinca EPA
Francoski mediji danes pozdravljajo pričakovano uvrstitev svoje košarkarske reprezentance v polfinale evropskega prvenstva (EP), potem ko je sinoči z 72:62 izločila Slovenijo.

Vsi se strinjajo, da sta bila ključ do zmage dobra obramba in še boljši Tony Parker. A dvoboju s Slovenijo ne posvečajo pretirane pozornosti, saj se je zanje EP zdaj šele začelo.

Le Figaro

Les Bleus so končno pokazali svoje mišice, so poročilo o četrtfinalni tekmi naslovili pri časniku Le Figaro. Ekipa Tonyja Parkerja je pokazala najboljšo igro na tem prvenstvu, ko je bilo to najbolj potrebno. In če je francoska reprezentanca do četrtfinala prišla z glavo, polno dvomov, po sinočnji tekmi teh ne sme biti več, so zapisali pri časniku. Varovanci Vincenta Colleta so bili ves čas četrtfinala, v katerem je ritem igre naraščal iz minute v minuto, boljši nasprotnik. In četudi so imeli Francozi sploh ob začetku kar nekaj težav s slabim metom iz igre in so izgubili kar nekaj žog, Slovenci teh daril niso znali izkoristiti, saj so imeli tudi oni težave z metom z razdalje.

Slovenski košarkarji so nato zaigrali bolje, pri Le Figaroju so izpostavili Gorana Dragića, Jako Blažiča in Boštjana Nachbarja, a so imeli trikolori na vse poskuse pripravljene ustrezne odgovore. Vedno so bili korak pred tekmeci. A zdaj bo treba ponoviti predstavo tudi v polfinalu proti Španiji, ki je Francijo porazila v finalu zadnjega prvenstva 2011.

AFP

Slovenija Francija EuroBasket četrtfinale Stožice Ljubljana Parker Begić | Avtor: EPA EPA
Pri tiskovni agenciji AFP so poročilo s tekme naslovili ''Francozi v polfinale na račun Slovenije''. Do zmage sta jim na zelo odprti, neodločeni in taktični tekmi pomagala dobra igra v obrambi in nadarjeni Tony Parker, ki je prispeval 27 točk. Francoski košarkarji so se še dvanajstič uvrstili v polfinale EP, skupno pa imajo šest kolajn; štiri v dobi Parkerja. Dobršen del članka je namenjen Špancem, tekmecem Francozov v polfinalu. O Sloveniji so zapisali še to, da je zanjo četrtfinalni poraz na največjem športnem dogodku vse od samostojnosti leta 1991 dramatičen, saj gre zadnja leta za eno izmed boljših ekip v Evropi, ki pa še nikoli ni končala na stopničkah, so še zapisali pri AFP.

L'Equipe

Pri športnem dnevniku L'Equipe so prepričani, da so bili Francozi boljši tekmec vseh 40 minut igre. A pred četrtfinalom nihče ni bil stoodstotno prepričan, da so tega sposobni. Glavni cilj, uvrstitev na svetovno prvenstvo (SP) 2014, so včeraj potrdili, zdaj se lahko z veliko samozavesti lotijo polfinalnega dvoboja z dvakratnimi branilci naslova Španci. V članku z naslovom ''Francija je odgovorila'' so zapisali še, da je bil sredin večer za francosko ekipo in vse njene navijače kot kava in cigara, pa še to so plačali Slovenci, ki bodo zdaj prisiljeni pot do morebitne uvrstitve na SP 2014 začeti že danes ob 14.30. Pri tem so avtorji članka slovenski vrsti zaželeli srečo. Zapisali so še, da se morda končna razlika desetih točk ne zdi velika, a da je bila na tako izrazito obrambni tekmi ogromna. Končali so, da je zmaga na krilih Tonyja Parkerja ekipi prinesla potrebno samozavest in na koncu je to edino, kar šteje.

Le Monde

Pri Le Mondu so zapisali, da se je Franciji s požrtvovalno igro v obrambi in dobrim napadom prek Tonyja Parkerja uspelo uvrstiti v nov polfinale na EP. Ekipi les Bleus je uspelo dobiti trdo tekmo, napeto in negotovo vse do konca, v kateri je pomembno vlogo odigrala taktika. Ne glede na to, da so Francozi igrali v zelo sovražnem okolju, dvorani, ki je dihala za svoje junake, ki pa po njihovem mnenju niso pokazali dovolj borbenosti, so pokazali pravi moštven duh. Po zmagi lahko Francozi zdaj pozabijo svoj neprepričljiv uvodni del prvenstva s tremi skrb vzbujajočimi porazi. Sinoči so vodilni košarkarji ekipe končno odigrali svoje vloge s Tonyjem Parkerjem na čelu. V zadnjih minutah razburljive tekme so galski petelini ohranili hladne glave, niti za trenutek popustili v obrambi, in z razpoloženima Borisom Diawom in Parkerjem zanesljivo zmagali.

Sports.fr

Na portalu Sports.fr so v naslovu zapisali ''Tako je že bolje!'' Končno smo dočakali agresivno obrambo francoske ekipe, ki je včeraj z zmago nad Slovenijo potrdila vstopnico za SP 2014 in se bo za finale pomerila s Španijo. Tony Parker je s širokim nasmehom dejal, so zapisali, da se v takšnih tekmah pokažejo velike ekipe. Če so imeli nekateri o tej ekipi dvome, ki so se z neprepričljivimi francoskimi predstavami v prvem delu EP še podkrepili, jih je ekipa ob pravem trenutku razblinila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.