Šport
8 ogledov

Ko državica postane velesila

schleck01_reuters Žurnal24 main
Večina najboljših kolesarjev prihaja iz kolesarskih velesil, vendar se najdejo tudi izjeme in ena izmed takih je brez dvoma Luksemburg. Iz te državice namreč prihajajo Kirchen in brata Schleck.
 

Preberite še ...

Moštva zapuščajo Pro Tour
Rasmussen ga ne gleda
Ženski krog tudi slovenski
Kri, znoj in bolečine
Za kolesarske nevedneže
Razumevanje jezika
Ko cesta zavije v klanec
Kdaj bo te idiote izučilo?

V kolesarstvu predvsem na večjih dirkah v ospredju pogosto gledamo tekmovalce iz kolesarskih velesil. Tako so v ospredju najpogosteje Španci, Italijani, Belgijci … V zadnjih letih pa na dan prihajajo vedno novi kolesarji, ki niso državljani tako imenovanih kolesarskih velesil. Jan Ullrich je v 90. letih na vrh popeljal Nemčijo , sledil je Američan Lance Armstrong , ki je nadaljeval, kar je dobrih deset let prej začel Greg Lemond . Tako se je kolesarstvo začelo razvijati v Ameriki.

V zadnjih letih pa so na površje prišli tudi neverjetno močni Avstralci, na čelu s Cadelom Evansom, Robbiejem McEwenom in Allanom Davisom , ter posamezniki, kot sta David Millar in Mark Cavendish . Seveda ne smemo pozabiti niti na Slovence , ki so v zadnjih letih naredili velik korak naprej, vendar se bomo v nadaljevanju ozrli k drugi državi, in sicer k majhnemu Luksemburgu . Državico z manj kot pol milijona prebivalcev bi lahko kljub njeni majhnosti uvrstili med prej omenjene velesile. Tukaj si lahko ogledate, kako hud padec je utrpel Franck Schleck na letošnji Dirki po Švici.



Pred 50 leti je kolesarski karavani predvsem v vzponih poveljeval Charly Gaul , ki je bil eden izmed redkih hribolazcev v vsej zgodovini, ki so slavili zmago na Dirki po Franciji . To mu je uspelo natančno pred 50 leti, med drugim pa je na tistem Touru dobil kar štiri gorske etape. Prav zato ni čudno, da je dobil vzdevek "Angel gora" . Gaul je dvakrat slavil tudi na italijanski pentlji, v zgodovino pa se je zapisal po tem, da je bil eden prvih, ki je vzpone premagoval z lahkimi prenosi in z večjim številom obratov.

Vendar v nadaljevanju ne bomo obujali zgodovine, saj je zdaj očitno čas, da Luksemburg spet pride na kolesarski vrh. Za to bodo poskrbeli trije šampioni, Kim Kirchen ter Franck in Andy Schleck. Prav te kolesarje bomo v nadaljevanju nekoliko bolj podrobno spoznali.


Kim Kirchen na letošnjem Touru dokazuje svoje izjemne sposobnosti. © Reuters

 
Kim Kirchen: Iz leta v leto boljši
Je najstarejši izmed trojice. Rodil se je 3. julija leta 1978. Po odličnih dosežkih v kategoriji do 23 let – prvo zmago je dosegel leta 1992 v Dommeldangu  – je med profesionalce prestopil leta 2000, ko je podpisal pogodbo z ekipo De Nardi-Pasta Montegrappa . Že naslednje leto je prestopil k zvezdniškemu moštvu Fassa Bortolo , kjer je ostal kar pet let in v teh letih dosegel nekaj odmevnih rezultatov.

Med drugim je bil leta 2004 šesti na OI, naslednje leto pa se je dokončno uveljavil. V skupnem seštevku je dobil Dirko po Poljski in dve enodnevni preizkušnji, Laigueglio in GP Chiasso . Na Valonski puščici je osvojil drugo mesto. Po klavrnem razpadu Ferrettijeve Fasse Bortolo se je preselil k T-Mobilu , kjer je bil dvakrat drugi, in sicer na Dirki po Poljski in na Dirki po Švici . Nastopil pa je tudi na slovitem Tour de France, kjer je zmagal v 15. etapi in na koncu zasedel sedmo mesto.

Letos je član prenovljenega T-Mobila, ekipe, ki se po novem imenuje Team Columbia . V aprilu je dobil dve etapi na Dirki po Baskiji in klasiko Valonska puščica. Tik pred nastopom na Touru je zmagal v šesti etapi Dirke po Švici. Na Touru je vse do 10. etape na sloviti Hautacama nosil rumeno majico najboljšega. Kar petkrat je bil imenovan za športnika leta v Luksemburgu, s čimer je prehitel tudi prej omenjenega Gaula.


Franck Schleck na prvem izmed dveh dnevov počitka na letošnjem Touru. Trenutno zaseda drugo mesto. Za prvim Evansom zaostaja samo za eno sekundo. © Reuters

 
Franck Schleck: Mož za klasike
Franck Schleck je letos dopolnil 28 let, kar pomeni, da že prihaja v najboljša kolesarska leta. Pred selitvijo k italijanskemu De Nardiju je bil član Luksemburške vojaške športne čete. Leta 2001, po propadu Festine, je stopil v stik z Bjarnejem Riisom , ki ga je v svoje vrste vzel, potem ko njegove ponudbe ni sprejel Nemec Jan Ullrich . Vendar je Franck pravo profesionalno pogodbo z ekipo CSC podpisal šele leta 2003, prej je bil ves čas zgolj na preizkušnji.

Preboj med najboljše mu je uspel dve leti kasneje, ko se je na treh enodnevnih klasikah trikrat povzpel na stopničke. V Zürichu je zaostal za Paolom Bettinijem , na dirki po Emiliji za Gilbertom Simonijem , na Dirki po Lombardiji pa je bil tretji. Največjo zmago je dosegel naslednje leto, ko je suvereno opravil s konkurenco na nizozemski klasiki Amstel Gold Race .

Poleg tega je nanizal številne vrhunske uvrstitve, dobil pa je tudi etapo Dirke po Franciji s ciljem na Alpe d'Huezu , kjer je v neposrednem dvoboju premagal Damiana Cunega . Lani je bil tretji na Liege-Bastogne-Liege in je po zaslugi etapne zmage na Dirki po Švici nekaj dni nosil tudi rumeno majico. Na Touru je zasedel 17. mesto, sezono pa je končal kot četrti na SP. Letos je na Dirki po Švici grdo padel, vendar se je na startu Toura v Brestu vseeno pojavil in zdaj mu zagotovo ni žal, saj je trenutno drugi, zgolj sekundo za Evansom.


Andy Schleck. Prihodnost luksemburškega in svetovnega kolesarstva. © Reuters

 
Andy Schleck: Mladenič na pohodu
Andy je Franckov mlajši brat, oba pa izhajata iz družine, ki ji šport ni tuj, saj je bil tudi njun oče Johnny med letoma 1965 in 1974 profesionalni kolesar. Andy je rojen leta 1985, še kot amater pa je že pri 18 letih zmagal na dirki Fleche du Sud . Riis se je takoj po tej zmagi pri Francku pozanimal o kvalitetah njegovega brata in seveda je kmalu prišlo do podpisa pogodbe z dansko ekipo CSC. Andy je imel v prvi polovici leta 2006 težave s poškodbo, ki jo je staknil pri enemu izmed padcev.

Sezono je rešil z dvema zmagama na dirki Sachsen Tour . Nekoliko nepričakovano pa je zablestel lani z drugim mestom na slovitem italijanskem Giru . Premagal ga je zgolj Danilo Di Luca , kot 22 let star kolesar pa je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Sezono je zaključil s četrtim mestom na Dirki po Lombardiji. Letos je nekoliko spremenil načrte. Izpustil je Giro in se po četrtem mestu na Liege-Bastogne-Liege udeležil Dirke po Franciji, kjer je vse do etape na Hautacam nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Vsekakor gre za izjemnega talenta, ki ima pred sabo še lepo prihodnost. Ogledate si lahko film o obeh bratih Schleck.



To so trije izjemni kolesarji, ki prihajajo iz majhnega Luksemburga, kar je nekoliko težko verjeti. Kdaj bo eden izmed teh dosegel oziroma presegel slovitega Charlyja Gaula, je zagotovo samo vprašanje časa. Kirchen najbrž ni ravno kolesar, ki bi lahko zmagal na Dirki po Franciji, zato pa ima Franck Schleck lepe možnosti, da se Gaulu že letos vsaj približa. Kar pa se tiče najmlajšega od te trojice, je škoda izgubljati besede. Andyju vsi napovedujejo izjemno prihodnost in vsi samo čakajo, da bo postal eden izmed najpomembnejših kolesarjev na najtežjih etapnih dirkah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.