Šport
35 ogledov

Kocijančič v OKS deluje prostovoljno

vransko kocijančič  poligon šola varne vožnje Gregor Katič
Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), je na posvetu s članicami dejal, da bodo organiziranost olimpijskega gibanja pri nas tudi v prihodnje narekovale njene članice. "Naloga sodobne države pa je, da uveljavlja javni interes v športu prek zakonodaje in sofinanciranja delovanja," je dejal.

Janez Kocijančič je na posvetu OKS skupaj s sodelavci odgovoril na javne polemike o vlogi OKS ter zaradi dogovora z nacionalnimi panožnimi in občinskimi zvezami o nadaljnji organiziranosti športa v državi. "Slovenski šport je zagotovo najuspešnejši del slovenske družbe, kar kažejo med drugim tudi številni mednarodni uspehi na tekmovanjih. Lani smo dosegli največje število članskih medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih doslej. Ob tem pa iz zasebnih virov za delovanje v športu dobimo kar 84 odstotkov sredstev, 16 pa iz javnih virov. Delež slednjih je v povprečju Evropske unije med 27 in 28 odstotkov," je menil Kocijančič. "Dobil sem vtis, da ohranimo sedanjo organiziranost, čeprav se pojavljajo drugačni pogledi, da pa na osnovi pripomb spremenimo nekatere segmente. Prav tako pa ni vloga države in politike, da se vtika v šport," je ocenil Kocijančič.

Kocijančič je izpostavil, da se slovenski šport ne izogiba varčevanju, ki je potrebno na ravni države, vendar tega ne more storiti v veliko večji meri kot drugi deli družbe. Dodal je, da je že pred več kot mesecem dni prejel znižanje vseh prejemkov OKS za deset odstotkov, številke, ki so se pri plačah pojavile v nekaterih medijih, pa je označil za povsem neprimerne in veliko previsoke. "Tako sam kot podpredsedniki delujemo prostovoljno in za delo nismo plačani," je zatrdil Kocijančič in dodal, da je imel OKS lani 4,5 milijona evrov prihodkov, od tega 40 odstotkov iz javnih virov.

Edvard Kolar, ki je bil doslej predsednik strokovnega sveta za šport in je član izvršnega odbora (IO) OKS, je zatrdil: "Tisti, ki kritizirajo OKS in zdaj odločajo o športu na državni ravni, zatrjujejo, da je v delovanju OKS, pa tudi Fakultete za šport, vse napačno in vse slabo. To seveda ne drži, obenem pa med drugim ne povedo, kdaj bodo zveze dobile sredstva iz državnega proračuna, saj mnoge v olimpijskem letu praktično ne morejo več delovati."

OKS je razdeljen na več odborov in marketinško službo. V javnosti ima največji odmev odbor za vrhunski šport (OVŠ), ki med drugim skrbi za nastope slovenske olimpijske reprezentance. Poleg sofinanciranja priprav olimpijcev skrbi tudi za nastope na sredozemskih igrah, mladinskih olimpijskih igrah, olimpijskih festivalih evropske mladine, mladinskih igrah Alpe Jadran ... "Skrbimo za štipendiranje športnikov, zaposlovanje, zdravstveno zavarovanje, sklad vrhunskih športnikov, nagrade ... Pripravljamo in izvajamo programe izpopolnjevanja znanja športnikov, trenerjev in drugih v športu. Imamo javna pooblastila za kategorizacijo in licenciranje ter dajemo mnenja o pogojih usposabljanja v športu. Vsebinsko sodelujemo pri izgradnji informacijskega sistema slovenskega športa," je pojasnil Blaž Perko, direktor OVŠ. V naslednjem obdobju naj bi izpeljali tudi več drugih dejavnosti, Olimpijski inštitut, licenciranje športnih centrov, kategorizacijo trenerjev in nacionalno športno kartico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.