Šport
43 ogledov

Plavalcem za vse stroške 6.000 evrov letno

matjaž markič
1/19
Boštjan Tacol
Selektor plavalnih reprezentanc Roni Pikec je kot cilj za leto 2012 napovedal, da si želi, da bi se na OI v Londonu uvrstilo vsaj osem slovenskih plavalcev. Ciljev za London po zadnji delitvi sredstev na Fundaciji za šport ne želi napovedovati, saj zveza nima denarja za resno pripravo.

"Uspehe je na današnji dan zaradi razmer v Sloveniji težko napovedovati. Razumevanja za plavanje ni, saj smo s Fundacije za šport v olimpijski sezoni dobili 42 odstotkov manj sredstev kot lani in denar zadostuje le za udeležbo reprezentance na največjih tekmah. Ob tem ne gre prezreti, da sta prav atletika in plavanje zaradi močne svetovne konkurence najbolj spremljana športa na OI, naši programi pa so vsi po vrsti ogroženi," je bil na olimpijskem klubu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani neposreden Roni Pikec.

Kot pravi Pikec, bo maja najprej na vrsti evropsko prvenstvo v Debrecenu, ki bo tudi zadnji rok za lovljenje norm za olimpijske igre (OI). Do tega termina ima zveza denar zagotovljen, v nadaljevanju pa je priprava na OI odprta: "Trenutno naši vrhunski plavalci na leto dobijo šest tisoč evrov – za celotne priprave, nastanitve, prevoze, prehrano; to je premalo. Pokrovitelja je težko dobiti, če pa sredstva vzame še država ... Denarja je do konca maja, potem pa so trenerji in plavalci prepuščeni samim sebi."


Ostro olimpijsko normo A imajo zaenkrat izpolnjeno Radovljičanki Sara Isaković, ki bo branila srebro na 200 prosto, in Anja Klinar ter Ravenčan Damir Dugonjič. Zelo blizu normi je trojica Anja Čarman, Peter Mankoč in Robi Žbogar.

Skrita želja slovenskega plavanja je še ženska štafeta na 4 x 200 metrov prosto. Štafeta se bo na OI poskušala uvrstiti v Debrecenu, morala pa bo doseči najmanj 16. najhitrejši izid zadnjih dveh sezon. "Za štafeto sta stoodstotni kandidatki Sara Isaković in Anja Klinar, v tem trenutku sta ostalima mestoma najbliže Urša Bežan in Mojca Sagmeister, v ozadju pa je še nekaj deklet, ki so blizu. Če se uvrstimo s štafeto, bo na OI potovalo celo deset plavalcev."

Omizju se je tik pred zaključkom pridružila tudi olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki je imela neposredno pred tem obveznosti do pokroviteljev. Trener Miha Potočnik je dejal, da morata najprej videti, kakšna je njena trenutna priprava, glede na dosežke na prvenstvu NCAA je v vzponu, nato pa bosta videla, kako zastaviti program v času do OI. "Delala bom striktno po Mihovih načrtih. Vesela sem, da se moje tekmice trenutno z mano ne obremenjujejo in lahko tako treniram brez tega bremena, v Evropi pa ostajam le do konca OI. Moj študentski status je zaenkrat zamrznjen, vendar imam še nekaj obveznosti, ki jih moram opraviti, da uspešno zaključim študij," pa je po vrnitvi iz ZDA dejala Isakovićeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.