Šport > Kolesarstvo
94 ogledov

Bernal izgubil pol minute proti velikemu tekmecu

Simon Yates Profimedia
Britanec le malce stopil prednost Kolumbijca.

Britanski kolesar Simon Yates (BikeExchange) je zmagal v 19. etapi dirke po Italiji, ki je v dolžini 166 km potekala med krajema Abbiategrasso in Alpe di Mera. Skupno vodstvo je s 3. mestom zadržal Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Celoten denarni sklad etape so namenili žrtvam nedeljske nesreče žičnice ob italijanskem jezeru Maggiore.

Osemindvajsetletni Yates je bil pred etapo tretji skupno tri minute in 23 sekund za Bernalom, Italijan Damiano Caruso in Rus Aleksander Vlasov pa sta bila drugi (+2:21) in četrti (+6:03).

Devetnajsto etapo je sicer drugi z 11 sekundami zaostanka končal Portugalec Joao Almeida, Bernal pa je bil tretji in je v primerjavi z Yatesom izgubil 27 sekund in še šest zaradi bonifikacije. Caruso na četrtem mestu in peti Vlasov tudi nista veliko zaostala za Bernalom, ki pa je še vedno v udobnem vodstvu pred nedeljskim zaključkom v Milanu. Pred Carusom ima zdaj dve minuti in 29 sekund prednosti, pred Yatesem pa dve minuti in 49 sekund.

Predzadnja alpska etapa letošnjega Gira se je odločala v zadnjih kilometrih. Šest kilometrov pred koncem vzpona je imela peterica Yates, Novozelandec George Bennett, Almeida, Caruso in Vlasov okoli 50 metrov prednosti pred Bernalom, ki pa je bil še vedno obkrožen s svojimi ekipnimi kolegi. Le 600 metrov pozneje je pospešil Yates, ki je imel pred rožnato majico tri kilometre pred ciljem že 22 sekund naskoka, a kasneje se razlika ni več veliko povečala. Yates je na koncu dobil svojo četrto etapo na Giru, leta 2018 je bil najboljši že v Gran Sassu, Osimu in Sappadi.

Simon Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarji in ekipe so se že pred etapo odločili o dobrodelnem namenu nastopa. Nagradni izkupiček bo šel tako žrtvam nedeljske nesreče, v kateri je umrlo vseh 14 ljudi, razen dečka, ki je v četrtek prišel k zavesti in ga bodo kmalu premestili z intenzivne nege. Medtem so iz tožilstva sporočili, da trem aretiranim predstavnikom družbe, ki upravlja z žičnico, grozijo zelo visoke kazni.

Nedeljska nesreča se je zgodila na žičnici, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh gore Mottarone v deželi Piemont. Prizorišče tragičnega dogodka je le 100 metrov oddaljeno od vzpona v etapi na Mount Mottarone.

Pred nedeljskim zaključkom dirke se bodo v soboto kolesarji podali še v 20. etapo, ki bo potekala med Verbanio in Alpe Motto, dolga bo 164 km. "To bo zelo težka etapa, bomo videli, koliko moči je še ostalo v nogah," je povedal Yates, ki pa je bil zelo vesel z današnjim razpletom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice