Šport > Kolesarstvo
20218 ogledov

Borin zvezdnik priznal, da se ne misli podrediti Primožu Rogliču!

Primož Roglič in Aleksander Vlasov Epa
Aleksander Vlasov bo v novi sezoni dirkal zase, čeprav logika narekuje, da bi moral dirkati v službi Primoža Rogliča.

Ruski kolesarski zvezdnik Aleksander Vlasov ni nikoli veljal za ekipnega igralca, temveč se mu je vedno šlo le za lasten uspeh. Tako je recimo na lanski Vuelti prišlo do velikega razkola znotraj ekipe Bora-Hansgrohe, ko je Rus sebično v zadnjih etapah dirke napadal moštvenega kolega Ciana Uijtdebroeksa, saj ga je skrbelo, da bo mladenič na koncu boljši od njega, namesto da bi skupaj združno vozila za čim boljši ekipni uspeh.

Zdaj pa je Vlasov znova udaril. Tokrat je namreč izjavil, da se ne vidi v vlogi pomočnika, pa čeprav je ekipo okrepil Primož Roglič, ki je seveda dosti boljši kolesar od Rusa in dosti boljša ekipna opcija na največjih dirkah na svetu. "Videli bomo, kdo bo v boljši formi in temu primerno se bomo prilagodili," je za Bici.Pro glede prihajajoče dirke Pariz-Nica precej samozavestno izjavil kolesar, ki ima v svoji profesionalni karieri vsega 11 zmag v primerjavi z Rogličevimi 80.

Prav tako je razkril, da se ne misli zadovoljiti z vlogo pomočnika niti na dirki po Franciji. "Letošnjo sezono bomo tudi mi napadli Tour z vsemi najboljšimi kolesarji, tako kot Jumbo in UAE, ki bo na dirko pripeljal celo pet kapetanov. Toda to ne pomeni, da bom od samega začetka delal za Rogliča in se odpovedal svoji visoki uvrstitvi. Najprej bomo videli, kako se bo dirka odvijala."

Primož Roglič in Aleksander Vlasov | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlasov se je sicer tekom zadnjih let uveljavil kot eden najbolj konstantnih kolesarjev na etapnih dirkah, saj neprestano dosega vrhunske uvrstitve, a mu v primerjavi z najboljšimi kolesarji sveta vseeno manjka zmag. Poleg skupne zmage na dirki po Romandiji na največjih dirkah sveta preprosto ne zmaguje, kar pa seveda ne drži za novo veliko Borino okrepitev Rogliča, ki ima z izjemo dirke po Franciji (in dirke po Švici, na kateri pa sploh nikoli ni nastopil) skupne zmage z vseh največjih dirk na svetu. A Vlasov se vseeno znotraj ekipe zaenkrat vidi v enakovredno vlogi z Rogličem in ne podrejeni.

Še Adam Yates, ki je zagotovo dosti boljši kolesar od Vlasova, je večkrat priznal, da se zaveda svoje vloge znotraj ekipe. Čeprav je lani končal dirko po Franciji celo na tretjem mestu, je ves čas dirkal v službi Tadeja Pogačarja in žrtvoval lastne ambicije v dobro ekipe. Na koncu pa je bil dovolj močan, da je vseeno osvojil tretje mesto v skupnem seštevku. A hierarhija v ekipi mu je bila ves čas povsem jasna. Glede na Vlasovo preteklost, pa nas morebiti niti ne sme čuditi, da Rusu ni.

Vlasov je sicer v svoji karieri nastopil na osmih velikih tritedenskih dirkah, od tega tri ni dokončal, trikrat pa je končal znotraj prve deseterice. Najboljši rezultat ima z Gira 2021, ko je bil četrti. V minuli sezoni je nastopil na dirki po Italiji, katere ni dokončal, in na Vuelti, katero je zaključil na sedmem mestu, ko je na koncu le uspel premagati mladega moštvenega kolega Uijtdebroeksa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 18:52 11.februar 2024.

    Od kdaj pa kolesarji določajo vloge v ekipi? Če ima Bora tako komando v lastni ekipi, to ni nobena komanda. Naj pikija postavijo pred dejstvo: al bos vozil tko kot bomo MI rekli, al pa pejt vozit drugam. My eay or no way.

Sorodne novice