Šport > Kolesarstvo
1634 ogledov

Brutalna etapa močno pomešala karte, mnogi favoriti že odpadli

Giro Profimedia
Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) prvi na vrhu Blockhausa, Juan Pedro Lopez (Trek Segafredo) v igri sekund uspel rešiti rožnato majico.

Brutalna deveta etapa letošnje Dirke po Italiji, na kateri so se kolesarji povzpeli za več kot 5000 višinskih metrov, je pripadla Jaiju Hindleyu, ki je v sprintu na klanec najmočnejše šesterice uspel premagati Romaina Bardeta (Team DSM) in Richarda Carapaza (Team Ineos Grenadiers).

S 189 kilometrov dolgo etapo, ki se je začela v Isernii in končala z brutalnim vzponom na Blockhaus, prej pa še prečkala dva vzpona druge, enega tretje in enega prve kategorije, sta v času zmagovalca končala še Mikel Landa in Joao Almeida, medtem ko je v zadnjih metrih nekoliko zaostal Domenico Pozzovivo, ki je ciljno črto prečkal s tremi sekundami zaostanka.

Z manj kot minuto zaostanka so končali še Emmanuel Buchmann (+16 s), Vincenzo Nibali (+34 s), Alejandro Valverde (+46 s) ter Thymen Arensman (+58 s), pohvaliti pa velja tudi junaško vožnjo velikega presenečenja letošnje dirke Juana Pedra Lopeza, ki je na 15. mestu izgubil le minuto in 46 sekund, kar je bilo še ravno dovolj, da je v skupnem seštevku obdržal rožnato majico.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

A če Blockhaus še ni dal odgovora, kdo je najmočnejši kolesar letošnjega Gira, je zagotovo razjasnil, kdo zagotovo ni, saj so se številni favoriti in kolesarji, ki jim je odlično kazalo v skupnem seštevku, grdo opekli.

Hugh Carthy je tako izgubil skoraj štiri minute, drugi iz skupnega seštevka Lennard Kämna štiri in pol, kapetan ekipe Trek Segafredo Giulio Ciccone slabih deset minut, Wilco Kelderman skoraj enajst, medtem ko je eden izmed glavnih favoritov dirke Simon Yates zaostal kar 11 minut in 15 sekund, drugi v seštevku za najboljšega mladega kolesarja Mauri Vansevenant pa skoraj 13 minut.

V skupnem seštevku je tako "Juanpe" Lopez za las obdržal rožnato majico, saj je pred Almeido zadržal 12 sekund prednosti, medtem ko se znotraj 20 sekund zaostanka nahajajo še kar trije kolesarji. Bardet zaostaja 14, Carapaz 15 in Hindley 20 sekund. Blizu sta tudi še Guillaume Martin in Landa z 28 ter 29 sekundami zaostanka, medtem ko je zadnji pod minuto še Pozzovivo na osmem mestu s 54 sekundami zaostanka.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Lopeza in Hindleya pa je veliki junak dneva še Diego Rosa, ki je bil na začetku daleč najbolj aktiven in je pridno pobiral točke na vseh gorskih ciljih, kasneje pa so se mu pred tretjim vzponom dneva v ospredju pridružili še Joe Dombrowski. Natnael Tesfatsion, Jonathan Caicedo, Felix Gall, Nans Peters, Eduardo Sepúlveda, Filippo Zana in James Knox.

Rosa je bil kljub številčni družbi najbolj aktiven in je še naprej pobiral točke na gorskih ciljih, na predzadnjem vzponu dneva, še enem "prvokategorniku" pa se je skupaj s Tesfatsionom odpeljal svojim kolegom, pobral še 20 točk na Passu Lancianu ter si tako privozil vodstvo v razvrstitvi za modro majico za najboljšega hribolazca, kjer ima po novem 83 točk, njegov najbližji zasledovalec Koen Bouwman pa 69.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Tesfatsion je nato sicer z vratolomnim spustom ušel Rosi, a se je uštel v enem izmed zavojev ter zgrmel s ceste. Dombrowski in Peters sta 20 kilometrov pred ciljem ujela Roso, izmed trojice pa je v ospredju najdlje zdržal Američan Dombrowski, ki je bil ujet tik pred začetkom zadnjega 13,6 kilometrov dolgega vzpona na Blockhaus s povprečnim naklonom kar 8,4 %.

Tu pa so se začela presenečenja, saj sta v zelo zgodnjem delu vzpona popolnoma popustila dva izmed največjih favoritov, Ciccone in Simon Yates, medtem ko je ob silovitem tempu, ki ga je za moštvenega kolega Carapaza narekoval izjemni Richie Porte, priključek začel izgubljati tudi Juanpe Lopez.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih petih kilometrih vzpona, ko je Porte opravil svoje delo, se je za napad odločil Carapaz in sprva sta mu lahko sledila le Bardet in Landa, medtem ko jim nekoliko kasneje priključijo še Almeida, Pozzovivo in Hindley. Sledil je napad Bardeta, ki se je znova otresel omenjene trojice, ki pa je nato vztrajno manjšala zaostanek in na koncu ponovno ujela vodeče tri kolesarje.

V zadnjih metrih je postalo jasno, da bo o zmagovalcu odločal sprint na klanec, kjer pa je svoje nasprotnike presenetil Hindley, ki se je za napad odločil zelo zgodaj, a je bil vseeno dovolj močan, da je za sabo zadržal Bardeta in Carapaza, ki sta ciljno črto prečkala tik za njim.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nisem ravno pričakoval zmage. Na zadnjem vzponu sem bil že v velikih težavah. Moral sem kar najbolje preživeti. Na koncu sem vedel, da po zadnjem ovinku prihaja krajša ravnina. Želel sem biti na čelu in dati vse od sebe do ciljne črte. Zdaj pa sem tukaj," je v prvi izjavi po dirki dejal nasmejani 26-letni Avstralec. "Zelo trdo sem garal, da sem se po slabšem letu 2021 vrnil v boljšo formo za Giro. Trenutno sem brez besed, to je izjemno," je še dodal.

"Težko se je sprijazniti z drugim mestom po sprintu tako majhne skupine. V zadnjem ovinku sem napravil napako. Nisem želel narekovati ritma na vzponu, saj sem vedel, da moram nekaj moči prihraniti za zaključni sprint. V ospredju prav tako nismo najbolje sodelovali, vsak je bil na meji. Škoda, saj se ti tako lepa priložnost za zmago ne ponudi vsak dan," pa je po koncu dejal drugouvrščeni Bardet.

Po prihodu v cilj prve šesterice je preostalo predvsem vprašanje nosilca rožnate majice, a je v ozadju Lopez uspel omejiti svoje izgube ter prečkati ciljno črto z vsega minuto in 46 sekundami zaostanka, kar je bilo dovolj, da je obranil 12 sekund prednosti pred Almeido.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Je pa Lopez poskrbel še za en zanimiv dogodek, ko je na zadnjem vzponu po prerivanju za položaj na cesti proti Nizozemcu Samu Oomenu zalučal bidon. Za to početje se je po dirki opravičil, a ga bržčas čaka kazen organizatorjev.

Edini preostali Slovenec na dirki Domen Novak (Bahrain-Victorious) je dolgo opravljal vlogo pomočnika Landi, na koncu pa je razumljivo popustil in zasedel 41. mesto z zaostankom 15:36 minute. V skupnem seštevku je 54. (+45:48), a je njegova uvrstitev manj pomembna, saj celotno dirko nastopa v vlogi pomočnika Lande, kar mu zaenkrat odlično uspeva, saj je njegov kapetan 7. v skupnem seštevku in v igri za najboljša mesta.

V ponedeljek bo na Giru prost dan, v torek pa bo na vrsti razgibana deseta etapa od Pescare do Jesija (196 km).

 

* Izidi 9. etape, Isernia - Blockhaus (191 km):
 1. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                 5:34:44
 2. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                    isti čas
 3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 4. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)
 5. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)
 6. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert) + 0:03
 7. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)               0:16
 8. Vincenzo Nibali (Ita/Astana Qazaqstan)              0:34
 9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   0:46
10. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                      0:58
...
15. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek-Segafredo)               1:46
41. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)               15:36
...

- skupni vrstni red (9/21):
 1. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek-Segafredo)           37:52:01
 2. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:12
 3. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                        0:14
 4. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)              0:15
 5. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                    0:20
 6. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                      0:28
 7. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)                0:29
 8. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)   0:54
 9. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)               1:09
10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)               1:22
...
54. Domen Novak (Slo/Bahrain Victorious)               45:48
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice