Šport > Kolesarstvo
2542 ogledov

Glavni konkurent Slovencema za Tour grdo padel na spustu, Porte končno do zmage

Kriterij Dauphine Profimedia
Mladi Ukrajinec Mark Padun (Bahrain Victorious) je dobil še drugo zaporedno etapo Kriterija Dauphine, skupni seštevek pa je pripadel kolesarju moštva Ineos Grenadiers Richieju Portu, čigar ekipo bodo skrbele posledice padca Gerainta Thomasa.

Mark Padun je ob skupnem zmagovalcu dirke Richieju Portu zagotovo največji junak letošnjega Kriterija Dauphine, saj je dobil obe pravi gorski etapi letošnje izvedbe te slovite etapne dirke po gorati pokrajini na jugovzhodu Francije, obenem pa si je priboril še majico za najboljšega hribolazca.

Mladi Ukrajinec si je še drugo zmago v dveh dneh privozil potem, ko se je ponovno udeležil bega, svoje nasprotnike pa je strl z zgodnjim napadom med vzponom na Col de Jaux Plane, najtežjim klancem dneva, ki spada celo v posebno "hors" kategorijo.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Edina izmed ubežnikov, ki sta uspela še pred glavnimi favoriti za skupno zmago prečkati ciljno črto, sta bila Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Avstrijec Patrick Konrad (Bora Hansgrohe), ki sta zaostala za minuto in 36 sekund.

V ozadju je bilo zelo pestro v boju za skupno zmago, a si je Avstralec Richie Porte z osmim mestom končno priboril skupno zmago na tej dirki, ki velja za eno najprestižnejših enotedenskih kolesarskih preizkušenj.

"Tasmanski vrag" je bil namreč tik pred zmago na Kriteriju Dauphine že leta 2017, a je njegov nekdanji moštveni kolega Chris Froome uspel zmotivirati glavnino, da so se na poslednji dan vsi skupaj spravili na nesrečnega Avstralca, ki je na koncu po lepem vodstvu pred zadnjo etapo izgubil dirko za deset sekund proti Dancu Jakobu Fuglsangu.

"To je dirka, na kateri sem vedno užival, a je do zdaj nikoli nisem dobil. Dvakrat sem bil drugi, še enkrat sem visoko uvrstitev izgubil zaradi padca. A danes je vse poplačano. Ne obremenjujem se, kakšno vlogo bom imel na Touru. Ne bom jezen, če bom le pomočnik. Kolesarstvo je moja služba, šefi bodo določili, kaj in kako. Vsekakor pa tukaj nisem dirkal z mislijo na Tour in ne menim, da bi se moralo zaradi moje zmage kaj spremeniti v načrtih ekipe," ostaja na trdnih tleh Porte, ki je lani po skupno tretjem mestu na Touru v dresu Trek Segafreda izjavil, da na dirki nikoli ne bo več kapetan, v Ineos pa je prišel predvsem zaradi vloge pomočnika.

Drugo mesto je v skupnem seštevku zadržal Astanin Aleksej Lucenko, medtem ko je uspeh ekipe Ineos Grenadiers dopolnil Geraint Thomas, ki je etapo končal na šestem mestu, kljub temu da je grdo padel na spustu s Col de Jaux Plane.

Kriterij Dauphine | Avtor: Epa Epa

Valižan je s tem dobro prestrašil vse ljubitelje kolesarstva, saj nekdanji zmagovalec Dirke po Franciji velja za enega najboljših kolesarjev na svetu ter največjega konkurenta Slovencema Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju na bližajočem se Touru, takšen padec pa slab mesec pred začetkom dirke ne more pomeniti nič dobrega.

"Geraint ima zelo grdo odrgnino zaradi padca, a upamo, da se bo do Dirke po Franciji že povsem zacelila," je situacijo v cilju opisal Porte.

Današnjo etapo je sicer zaznamoval zelo velik beg, v katerega je bilo udeleženih kar 20 kolesarjev, najbolj aktiven pa je bil ves čas Mark Padun, ki je na vseh vzponih pobral maksimalno število točk v boju za pikčasto majico.

 

Ubežniki so se tako lotili poslednjega kategoriziranega vzpona dneva, brutalnega Col de Jaux Plane s prednostjo treh minut, izjemni Padun, ki se je že ob samem vznožju odločil za solo napad, pa je takšno prednost pred favoriti zadržal tudi na vrhu vzpona. Slednji so uspeli ujeti preostale ubežnike z izjemo Konrada in Vingegaarda, ki sta za Ukrajincem zaostajala minuto in pol.

Padun je lahko povsem mirno odpeljal poslednji nekategorizirani vzpon na Les Gets ter slavil novo zmago, precej bolj zanimivo pa je bilo v ozadju, kjer je na spustu z Col de Jaux Plane silovito napadla Astana, Porte je kar nekoliko zaostal, a je še tekom spusta uspel ujeti preostale favorite, a je ostal brez moštvenega kolega Thomasa, ki je zdrsnil na enem izmed ovinkov ter končal na tleh.

A Valižan se je vendarle uspel pobrati ter nadaljevati z dirko, še pred koncem etape pa je celo uspel ujeti skupino favoritov, v kateri je nato svojemu moštvenemu kolegu pomagal do tako težko pričakovane zmage.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Končni izidi kolesarske dirke kriterij Dauphine:

 1. Richie Porte (Avs/Ineos Grenadiers)           29:37:05
 2. Aleksej Lucenkoo (Kaz/Astana-Premier Tech)   +    0:17
 3. Geraint Thomas (VB7r/Ineos Grenadiers)            0:29
 4. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe)              0:33
 5. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                0:34
 6. Miguel Lopez (Kol/Movistar)                       0:38
 7. Ion Izagirre (Špa/Astana-Premier Tech)        isti čas
 8. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                   0:47
 9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                    1:12
10. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)         1:57
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.