Šport > Kolesarstvo
13236 ogledov

Po teh podatkih ni nihče izmed kolesarjev niti blizu Primožu Rogliču

primož roglič Epa
Že UCI-jeva lestvica kaže, da je Primož Roglič najboljši kolesar sveta že tretje leto zapored, podatki, ki jih je izbrskala stran Cycling Statistics, pa šele resnično razkrijejo neverjetno Rogličevo dominanco.

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič se je letos v iskanju svetega krala kolesarstva, zmage v skupne seštevku Dirke po Franciji, odločil za nekoliko drugačen pristop.

Slovenec je namreč nazadnje branil lansko zmago na sloviti klasiki Liege-Bastogne-Liege 25. aprila, vse od takrat pa do starta Dirke po Franciji pa se Roglič ne bo udeleževal nobenih tekmovanj, temveč bo optimalno formo pred Tourom iskal zgolj z višinskimi pripravami.

Roglič se je odločil za nekaj nepredstavljivega za svet kolesarstva, saj se v zadnjem času praktično nihče, ki cilja na najvišja mesta na tritedenski Dirki po Franciji, še ni odločil, da izpusti tako Kriterij Dauphine, kot Dirko po Švici. Prav prvi slovi kot najboljša priprava na Tour, saj so po gorati francoski pokrajini dostikrat vključeni tudi vzponi, ki čez slab mesec pričakajo kolesarje tudi na samem Touru.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda pri Jumbo-Vismi so prepričani v pravilnost njihove odločitve, saj so mnenja, da Roglič vedno najboljše predstave pokaže takoj po treningih ter da ne rabi dirk, da bi ujel pravo formo.

Zaradi tega letošnji Kriterij Dauphine mineva brez najboljšega kolesarja sveta in je prav omenjena dirka priložnost, da si izjemni nizozemski kolesar Wilco Kelderman pred Rogličem privozi nekoliko večjo prednost v vsaj eni kategoriji, v kateri Slovenec ne zaseda samega vrha.

Pri Cycling Statistics so namreč naredili izjemno zanimivo analizo največjih etapnih dirk (Worl Tour ranga) zadnjih petih sezon in ugotoili, da zgolj v eni izmed najpomembnejših treh kategorij na kraljuje Roglič.

Wilco Kelderman | Avtor: Profimedia Profimedia

Kelderman je namreč edini kolesar, ki je v zadnjih petih letih kar 15-krat končal etapno dirko najvišjega razreda med prvo deseterico, z dobrim nastopom na Kriteriju Dauphine pa bi mu to lahko uspelo še 16. S tem bi še nekoliko povišal prednost pred prvimi tremi zasledovalci, saj je Roglič skupaj z bratoma Simonom in Adamom Yatesom v prvi deseterici končal 14-krat, nihče izmed omenjene trojice pa letos ne nastopa na slovitem kriteriju.

Tadej Pogačar si s še nekaterimi drugimi kolesarji deli 18. mesto z devetimi uvrstitvami v prvo deseterico, a je pri tem potrebno poudariti, da mladi Slovenec šele tretjo sezono nastopa za katero izmed World Tour ekip, tako da je v zadnjih petih letih nastopil na dosti manj dirkah najvišjega ranga kot njegovi starejši konkurenti.

Smo pa zato Slovenci po zaslugi Rogliča najboljši v drugih dveh najpomembnejših kategorijah etapnih dirk, v eni celo izrazito dominiramo. Primož je namreč daleč najuspešnejši kolesar zadnjih petih sezon po številu skupnih zmag na etapnih dirkah najvišjega ranga.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Kolesar iz Kisovca je namreč kar dvakrat slavil na Vuelti, Dirki po Romandiji in Dirki po Baskiji, poleg tega pa je po enkrat dobil tudi skupni seštevek Tirrena-Adriatica in Dirke po ZAE. Primož je tako skupaj slavil na kar osmih etapnih dirkah, medtem ko se mu je še najbolj približal nedavni zmagovalec Gira, Kolumbijec Egan Bernal s petimi zmagami.

Glede na to, da na najvišjem nivoju nastopa šele tretjo sezono, je na kar senzacionalno visokem tretjem mestu Pogačar, ki si to mesto s šitrimi zmagami deli z dvema prekaljenima kolesarskima mačkoma, Alejandrom Valverdejem in Richiejem Portom. Mladi Slovenec je do zdaj dobil Tour, Tirreno-Adriatico, Dirko po ZAE ter Dirko po Kaliforniji.

Izjemni Roglič pa je na vrhu tudi kategorije največ stopničk z največjih etapnih dirk, saj je v zadnjih petih letih etapno dirko med prvimi tremi zaključil kar 11-krat, s čimer si deli prvo mesto s Portom. Primož je poleg osmih zmag vpisal še 2. mesto na Touru ter 3. na Giru in Dirki po Romandiji.

Kljub svoji mladi karieri pa se v samem vrhu ponovno znajde tudi Pogačar, ki si skupaj s Simonom Yatesom in Bernalom deli četrto mesto s sedmimi uvrstitvami na stopničke. Tadej je štirim zmagam dodal še tretje mesto z Vuelte in Dirke po Baskiji ter drugo z Dirke po ZAE.

Po zaslugi Pogačarja in Rogliča je tako Slovenija v zadnjih letih postala praktično nezaustavljiva sila etapnih dirk, saj oba Slovenca veljata za prva favorita vsake dirke, katere se udeležita. Resnično prekrasen čas za slovensko kolesarstvo in le upamo lahko, da se bo trend nadaljeval že na bližajoči se Dirki po Franciji...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice