Šport > Kolesarstvo
5977 ogledov

Kocka je padla: Roglič ne bo branil olimpijskega zlata!

Roglič Epa
Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je ob napovedi nove tekmovalne sezone 2024 predstavila tudi nekatere reprezentančne cilje za olimpijske igre v Parizu.

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je predstavila sezono 2024, začenši z letošnjimi mednarodnimi dirkami na slovenskih tleh, ki se bodo začele z nedeljsko veliko nagrado Slovenske Istre. Obenem je selektor moške kolesarske reprezentance Uroš Murn spregovoril o ciljih sezone na olimpijskih igrah v Parizu in svetovnem prvenstvu v Švici.

Roglič Giro rožnata majica Lep obet Šport Vse več namigov, da bodo vnovič obiskali tudi Slovenijo

Sezona mednarodnih dirk na domačih tleh se bo začela s štirimi enodnevnimi preizkušnjami med 17. in 24. marcem, vrhunec kolesarskega leta pa bo med 12. in 16. junijem z etapno dirko po Sloveniji, ki spada v drugi najvišji rang Mednarodne kolesarske zveze Uci.

O dirki po Sloveniji bodo organizatorji podrobneje spregovorili 27. marca, ko bodo predstavili traso jubilejne 30. izdaje domače pentlje, danes pa je na novinarski konferenci krovna domača kolesarska zveza pozornost usmerila marčevskim enodnevnim preizkušnjam.

Vingegaard Boj za primat Šport Vingegaard vse bolj ogroža Pogačarja

Med 17. in 24. marcem se bodo zvrstile štiri, začenši z nedeljsko VN Slovenske Istre. Nato sledi še nova preizkušnja pod okriljem kolesarskega kluba mebloJogi, VN Brda-Collio, ki bo na sporedu v torek, 19. marca. Dva dni kasneje bo na vrsti VN Goriške in Vipavske doline, za konec prvega dela slovenskih dirk pa še deveta VN Adrie Mobil v Novem mestu.

Nato v sezoni sledi še VN Gorenjske, in sicer 19. maja, pri kateri ima KZS za zdaj še nekaj težav, a obljublja, da dirka bo, po junijski slovenski pentlji pa bo za konec 1. septembra na vrsti še VN Kranja. Ta poteka vse od leta 1996, a bo v koledarju tokrat zamaknjena za okoli mesec in pol.

Tadej Pogačar Spomenik Šport Pogi pred prvim vrhuncem sezone: Tukaj je najtežje zmagati

Domača sezona se bo torej začela s preizkušnjo v okolici Izole (156,5 km). Start bo ob 13. uri. Na njej je nazadnje kdo od Slovencev slavil leta 2019, ko je bil najboljši Marko Kump, zdajšnji športni direktor ekipe Adria Mobil.

Na zadnjih dveh preizkušnjah uvodnega marčevskega tedna bo predvidoma nastopil tudi eden od zvezdnikov cestnega kolesarstva, Slovak Peter Sagan. Ta bo v dresu ekipe Pierre Baguette nadaljeval priprave za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kjer pa bo dirkal v gorskem kolesarstvu.

Njegov nastop na slovenskih enodnevnih dirkah bo prava paša za oči in bo pritegnil še več pozornosti javnosti, je prepričana KZS, a dirke so bistvene tudi za mlade slovenske kolesarje.

Remco Evenepoel in Primož Roglič Velika zmaga Primoža Šport Strokovnjakinja razložila, kako je Roglič v resnici zadal boleč udarec Remcu Tadej Pogačar Tarče posmeha Šport Udarili brez milosti: "Brez njega so navadna ničla!"

"To so razvojne dirke, na katerih so nekoč nastopali naši šampioni in se tu kalili, zato tudi organiziramo te dirke. Deset let že KZS organizira te dirke. Nastal je kar lep šopek dirk, štiri v tem uvodnem obdobju sezone," je spregovoril Martin Hvastija, športni direktor KZS, in dodal, da so dirke pomembne predvsem za mlade slovenske kolesarje, ki si želijo v poklicno kolesarstvo.

S tem se je strinjal tudi selektor reprezentance Uroš Murn: "Že dve leti sem opozarjal, da imamo zelo močno generacijo mladincev. Prvi so že prišli iz mladincev k članom. V slovenskih ekipah odlično delajo z mladimi, ki imajo velik potencial. Če je bilo zdaj nekaj luknje do teh v svetovni seriji, je vmes zdaj Gal Glivar, za naprej pa mislim, da ne bi smeli imeti skrbi, da slovenskih kolesarjev ne bi imeli v ekipah svetovne serije."

Rohan Dennis Srhljivo Šport Nekdanji član Visme zaradi smrti žene na sodišče

Za sezono 2024 je Murn izpostavil olimpijske igre in svetovno prvenstvo, na katerih se nadeja, da bodo nastopili vsi najboljši slovenski kolesarji. V vožnji na čas bo na OI po vsej verjetnosti priložnost dobil Jan Tratnik, saj zaradi utrujenosti in motivacije po dirki po Franciji za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ta prihaja prekmalu za ustrezne priprave.

Kar zadeva slovensko udeležbo na 90-članski startni vrsti olimpijske cestne dirke, na kateri bo imela naša država kot ena najmočnejših reprezentanc na svetu pravico do nastopa štirih kolesarjev, je Murn dejal: "Vseh sedem slovenskih kolesarjev svetovne serije je uvrščenih na širši seznam kandidatov. Sladke skrbi, ker imamo možnost, da smo lahko z vsemi v igri vse do konca. Odločitev o dejanskih udeležencih bo sprejeta tik pred igrami, razumljivo po koncu Dirke po Franciji."

Tadej Pogačar Kolesarski spomenik Šport Pred Pogačarjem dirka, s katero ima številne neporavnane račune

Potrdil je tudi, da Roglič ne bo branil olimpijskega zlata iz Tokia. "Vsi vemo, po kaj gresta Primož in Tadej na Tour. Kronometer bo vsega šest dni po koncu Toura, hkrati je proga izredno ravninska, popolnoma drugačna kot razgibana trasa na Japonskem. Za nastop je tako predviden Jan Tratnik. Predvsem bo Tratnik na Touru dirkal v drugačni vlogi kot oba naša šampiona in se bo lahko pred tem pripravljal na specifični kronometer v Parizu," Murna citira Rtvslo.si.

Na SP v Švici slovenska kolesarska reprezentanca cilja na najvišja mesta. "Trasa je lahko zahtevna ali ne, ampak naredijo jo tekmovalci. Ko je bila objavljena trasa, je jasno, da odgovarja Tadeju in Primožu, ki sta potrdila nastop. Če bo šlo po načrtih, gremo v Zürich z vsemi iz svetovne serije. Vemo, kaj je cilj na SP. Trasa je pisana na kožo našim reprezentantom s 4400 višinskimi metri," je dodal Murn.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.