Šport > Kolesarstvo
28666 ogledov

Strokovnjakinja razložila, kako je Roglič v resnici zadal boleč udarec Remcu

Remco Evenepoel in Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič je kljub nekoliko slabšemu nastopu na dirki Pariz-Nica uspel zlesti pod kožo svojemu velikemu rivalu Remcu Evenepoelu.

Potem ko smo bili zadnji dve leti priča dvoboju za skupno zmago na dirki po Franciji med Tadejem Pogačarjem in Jonasom Vingegaardom, kolesarski navdušenci z nestrpnostjo pričakujejo letošnjo sezono, ko naj bi se zmagovalcema zadnjih štirih izvedb po robu postavila tudi Primož Roglič in Remco Evenepoel, ki nekako veljata za edina kolesarja, ki bi lahko prekinila dominanco Pogačarja in Vingegaarda.

Kolesarski svet je tako z nestrpnostjo pričakoval dirko Pariz-Nica, na kateri sta se v letošnji sezoni prvič medsebojno udarila Evenepoel in Roglič. A na koncu ni bilo nič od spektakla, saj je Roglič prišel na dirko brez pravih pričakovanj in forme, cilj pa mu je bil predvsem ujeti se z novimi sotekmovalci. Remco pa je vso svojo pozornost podredil Rogliču, tako da ga je z izjemnim nastopom presenetil Matteo Jorgenson, ki je slavil skupno zmago.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji odlični kolesar in zmagovalec etap na vseh treh velikih tritedenskih dirkah Robert Millar (po menjavi spola znan kot Philippa York) pa verjame, da je kljub slabšemu nastopu vseeno veliki zmagovalec dirke naš Roglič, ki je uspel že s svojo prisotnostjo povsem vreči svojega velikega rivala iz tira.

"Pred začetkom dirke smo vsi pričakovali, da bo Roglič imel pomembno vlogo, in jo je tudi imel, a ne na način, kot smo bili vajeni v zadnjih letih. Vsi smo bili prepričani, da bo pripravljen pripeljati svojo novo ekipo Bora-hansgrohe do zmage, ali vsaj stopničk," je s svojo analizo začela Škotinja, ki se po končani aktivni karieri ukvarja z novinarstvom in pisanjem kolesarskih kolumn. Tu in tam se pojavi tudi v vlogi strokovnega komentatorja za televizijsko mrežo Eurosport.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Marec je bil vedno eden njegovih najboljših mesecev, ko je vedno blestel v Franciji ali zmagoval na Tirrenu-Adriaticu. Na prvi etapi je bil še dosti blizu, a ni imel svoje običajne moči, ko ni mogel nemudoma odgovoriti na pospeševanje Egana Bernala in Remca Evenepoela. Toda uspel je nadoknaditi vse razlike, preden bi postale preveč resne. Izgledalo je, da bo tekom tedna počasi našel pravo formo in možno tudi da bi, če bi le razmere ostale suhe. A niso in katastrofalne odločitve pri narekovanju tempa tekom ekipnega kronometra na tretji etapi so razblinile vse ideje, da je Roglič kolesar, ki ga bo potrebno premagati za zmago."

Roglič je na koncu dirko končal na desetem mestu, medtem ko se je Remco moral zadovoljiti z drugim mestom, saj je na koncu zaostal za Jorgensonom, katerega ni in ni uspel streti. "Njegovi napadi so bili precej brutalni, toda niso bili tako udarni, kot bi lahko bili. Zdelo se je, kot da se ves čas boji, da se bo kar iz nikoder pojavil povsem prenovljeni Roglič in mu vrnil s protinapadom, če mu bo ponudil to priložnost. Remco ni opazil, da Roglič ni na svojem najboljšem nivoju in da mu ne more oziroma ne želi slediti. Ali je Slovenec blefiral in psihično teroriziral Remca, ali je bil resnično na svoji meji? V vsakem primeru so dobro odigrali vse skupaj," je York končno zmago v boju Remco:Roglič celo pripisala našemu kolesarju.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Škotinja namreč verjame, da je bila omenjena dirka pomembna mentalna zmaga za Rogliča v pripravah na Tour, saj je dokazal, kako zlahka zleze Remcu pod kožo. "Čeprav je Roglič izgledal, kot da ima kakšen kilogram preveč, je lahko zadovoljen, da je krojil končni razplet. Pa čeprav je na vse skupaj vplival predvsem tako, da je zlezel v Evenepoelovo glavo. Psihološke igrice za dirko po Franciji so dolgotrajen projekt in vsak obračun med dvema glavnima protagonistoma šteje," je zaključila Yorkova, ki je še pod imenom Robert Millar veljala za enega največjih britanskih kolesarjev vseh časov.

Millar je namreč tekom svoje kariere slavil na treh etapah dirke po Franciji, s četrtim mestom v skupnem seštevku pa je bil vse do prihoda Bradleya Wigginsa najbolje uvrščen Britanec vseh časov. Leta 1984 je na Touru tudi osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca, katero je osvojil tudi na Giru leta 1987, ko je dirko končal na drugem mestu (najboljša uvrstitev kakšnega Britanca do zmage Chrisa Frooma leta 2018) v skupnem seštevku ter z etapno zmago. Etapno zmago ima tudi z Vuelte, katero je kar dvakrat končal na drugem mestu. Tekom svoje kariere je slavil tudi na dirki po Kataloniji, kriteriju Dauphine, dirki po Britaniji in na državnem prvenstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • atamama 15:44 13.marec 2024.

    Ekipa je ok, samo kondicije ni.

  • matermila 13:08 13.marec 2024.

    Hm, tole dirko si lahko razlagamo na mnogo načinov. Če drži kar je zgoraj zapisano potem je za Roglo vse mogoče, če pa ni mogel slediti in je zato pristal na 10 mestu, pa se lahko vprašamo kaj je narobe, ...prikaži več, ali z njim, ali z ekipo. Želim mu vse naj v nadaljevanju sezone. Tudi rezultat med prvih 10 je dober.

Sorodne novice