Šport > Kolesarstvo
1726 ogledov

Spektakel! Obeta se prvi letošnji obračun Roglič : Remco

Remco Evenepoel in Primož Roglič Profimedia
Četrta etapa dirke Pariz-Nica bi morala poskrbeti za prvi pravi obračun favoritov za skupni seštevek.

Na legendarni etapni dirki Pariz-Nica je vrag odnesel šalo. Po dveh sprinterskih etapah in ekipnem kronometru do konca dirke sledijo le še zahtevne hribovite in gorske etape, ki bodo dale novega (ali starega) kralja "dirke proti soncu".

Po treh etapah so v najboljšem položaju kolesarji ekipe UAE Team Emirates, ki imajo po zmagi na torkovem kronometru v vodstvu kar štiri svoje kolesarje, Brandon McNulty, ki tudi nosi rumeno majico vodilnega, Finn Fisher-Black, Joao Almeida in Jay Vine pa so vsi sposobni prednost zadržati tudi do konca dirke.

A ne bodo imeli lahkega dela, saj se bodo med drugim morali obraniti napadov dveh izmed najboljših kolesarjev na svetu, Remca Evenepoela in Primoža Rogliča. Oba favorita nista imela sreče na ekipnem kronometru, saj so bile vremenske razmere ravno med njunima nastopoma najslabše, tako da Belgijec na osmem mestu za četverico iz UAE Team Emirates zaostaja za 18 sekund, Roglič pa na 28. mestu celo 54 sekund.

A priložnosti za napad in izboljšanje uvrstitve bo do konca dirke še veliko, vrstni red na vrhu pa bi morala premešati že današnja etapa, ki obeta pravi spektakel. Na 183 kilometrih od Chalon-sur-Saôna do Mont Brouillyja se bodo namreč kolesarji spopadli s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi, sama etapa pa se bo zaključila s 3-kilometrskim strmim vzponom.

Podobni etapi smo bili priča že pred štirimi leti, ko je bil start etape prav tako v Chalon-sur-Saônu, kolesarje pa je prav tako pričakalo kar sedem kategoriziranih vzponov, le da je bil Mont Brouilly na omenjeni etapi predzadnji vzpon dneva. Cilj je bil v Chiroublesu, kjer se je zmage s poznim napadom veselil ravno naš Roglič.

Tudi tokratni vzponi ne bodo prezahtevni, a ko se vzpenjate še na sedmi klanec dneva, znajo noge še kako peči. Kolesarje bodo tako najprej pričakali Côte de Mont-Saint-Vincent (2. kategorije, 2,9 km, 6,3%), Col de Boubon (2. kategorije, 4,4 km, 6%), Côte de Vauxrenard (2. kategorije, 3,2 km, 6,7%) in Col du Durbize (2. kategorije, 2,2 km, 9,4%).

4. etapa Pariz-Nica | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji bodo nato prvič prečkali Mont Bruilly (2. kategorije, 3 km, 7,7 %), kjer bodo tudi videli, kako izgleda cilj etape, saj se bo današnja preizkušnja zaključila s krogom in še enim vzponom na Mont Bruilly. Takoj po spustu z omenjenega vzpona bo kolesarje pričakal leteči cilj, na katerem bo na voljo 6, 4 in 2 bonusnih sekund.

A še pred drugim vzponom na Mont Bruilly pričaka kolesarje še najtežji test dneva - Col du Fût d’Avenas (1. kategorije, 5,1 km, 7,3 %), katerega bodo prečkali 22 kilometrov pred ciljem. Do drugega vzpona na Mont Bruilly nato sledi le še spust, preden bo zaključni vzpon odločil zmagovalca etape.

Začetek ni prehud, saj se naklon giblje okoli 6 %, drugi kilometer je nato že nekoliko zahtevnejši z naklonom okoli 8 %, medtem ko je brutalno zahteven sam zaključek etape, saj ima zadnji kilometer povprečni naklon skoraj 10 %, 500 metrov pred ciljem pa kolesarje pričaka celo del s 25-odstotnim naklonom. Že zdaj je jasno, da se obeta spektakel!

4. etapa Pariz-Nica | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice