Šport > Kolesarstvo
5721 ogledov

Pogačar prišel, napovedal, kaj bo storil, nato pa odpihnil tekmece

Tadej Pogačar
1/13
Profimedia
Tadej Pogačar je na svoji prvi dirki sezone prepričljivo ugnal konkurenco. Matej Mohorič je bil peti.

Tadej Pogačar je na vse bolj priljubljeni dirki Strade Bianche odprl svojo tekmovalno sezono, kljub prvi dirki pa so ga strokovnjaki že uvrščali med največje favorite. Preizkušnjo je sicer dobil že leta 2022. "Napadel bom na vzponu na Monte Sante Marie," je pred startom sicer samozavestno napovedal slovenski kolesarski zvezdnik. Organizatorji so tokrat poskrbeli, da je klasika prvič presegla 200 kilometrov.

Na začetku dirke se je oblikovalo nekaj ubežnih skupin, ki pa niso prišle daleč. Predvsem kolesarji moštva UAE Team Emirates, med Pogačarjevimi pomočniki je bil tudi Domen Novak, so poskrbeli, da begi niso bili uspešnih. Pred zadnjimi 90 kilometrti je tako na čelu kolesaril ostanek glavnine, med njimi poleg Pogija tudi Matej Mohorič.

V živo:

  • 87 km do cilja: Z napadom je poizkusil Američan Quinn Simmons, a s samostojnim begom tudi on ni uspel priti daleč. V tem trenutku se je sicer močno ulilo.
     
  • 82 km do cilja: Pogačar je med vzponom na makadamskem odseku že navil tempo in še dodatno razredčil skupino, nato pa se je, tako kot je obljubil, odločil za samostojen napad. Do cilja je bilo še dolga pot. Pri spustu su mu nekoliko 'pomagali' tudi motoristi, ki Slovencu niso uspeli pobegniti, s tem pa so mu ponujali tudi nekaj zavetrja. 
  • 77 km do cilja: Zasledovalci niso bili složni, Pogi pa si je prikolesaril že 37 sekund naskoka pred Maximom Van Gilsom, glavnina je zaostajala že okoli minute.
     
  • 71 km do cilja: Zasledovalna skupina, kjer so se na čelo postavili kolesarji moštva Ineos Grenadiers, se je po padcu Simmonsa in Toms Skujiņša skrčila na 15 mož, njen zaostanek pa se je povišal že na 1:56.  Van Gils je zaostajal minuto in pol, a je bilo le še vprašanje časa kdaj ga bodo ujeli.
     
  • 62 km do cilja: Razlika na cesti je znašala že 2,2 kilometra, skupina 20 kolesarjev, med njimi je bil tudi Mohorič, je zaostajal že 2:22.
     
  • 53 km do cilja: V zasledovalni skupini so se začeli napadi, očitno so nekateri že ocenili, da se je vredno truditi le za preostali mesti na zmagovalnem odru. Pogačar je ob vožnji po devetem makadamskem odseku imel dve minuti in
    35 sekund naskoka.
     
  • 46 km do cilja: Prednost je narastla na več kot tri minute.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

  • 40 km do cilja: Van Gils je še enkrat poizkusil s skokom, a sam zagotovo ne bo zmogel nadoknaditi treh minut in pol zaostanka.
     
  • 35 km do cilja: Van Gils s +3:23, ostali zasledovalci s +3:47.
     
  • 27 km do cilja: Mohorič se je večkrat pojavil na čelu zasledovalne skupine, nato pa je iz nje skočil Skujiņš. Van Gils je zaostajal nekaj več kot tri minute in pol, Latvijec še pol minute več.
     
  • 21 km do cilja: Skujiņš je ujel Van Gilsa, dvojec je zaostajal 3:20. Pred Pogačarjem sta bila le še dva makadamska odseka.
     
  • 14 km do cilja: Le še velika smola bi lahko preprečila slovensko zmago. Pogi je pred zasledovalcema imel 3:12 prednosti, četrti Tom Pidcock, lanski zmagovalec, je zaostajal 4:27. V naslednji zasledovalni skupini je bil tudi Mohorič.
     
  • 9 km do cilja: Pogačar je prispel v Sieno, vsi makadamski odseki so že bili za njim. Še vedno je vodil z več kot tremi minutami naskoka. Zmagovalni oder je bil že oddan, bilo je le vprašanje, kako se bosta razvrstila Skujiņš in Van Gils.
     
  • 2,5 km do cilja: Pogi je prvič zmagoslavno stisnil pesti in se nasmejal v kamero.
     
  • Cilj: Pogačar je prišel do svoje druge zmage na Strade Bianche. Na svoj prvi tekmovalni dan v sezoni je odpihnil konkurenco. V zadnjem kilometru je kolesaril ob navdušenju zbrane množice, uspelo mu je podeliti tudi 'petko'. Po prečkanju ciljne črte se je takoj ustavil in zmagovalno dvignil svoje kolo. Kmalu se je znašel tudi v objemu Urške Žigart.
     
    Dvoboj za drugo mesto je v zadnjih metrih dobil Skujiņš (+2:44), ki je za tri sekunde ugnal Van Gilsa.

    Četrti je bil na koncu Pidcock (+3:50), peti pa Mohorič (+4:26).

Žensko preizkušnjo je pred tem dobila Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) pred Eliso Longo Borghini (Lidl-Trek) in Nizozemko Demi Vollering (SD Worx). Za svetovno prvakinjo s cestne dirke lani v Glasgowu je bila to 37. zmaga v karieri. Do nje je prišla 500 metrov pred ciljem, ko Longo Borghini ni uspela odgovoriti na njen napad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 14:27 03.marec 2024.

    Vedel jekaj bo naredil in ker je vedel , da mu njegova ekipa ne bo mogla slediti niti v njegovem zaveterju , je to lahko povedal Mohoriču , da on napade in si pridobi vsaj 20 sek prednosti , potem ...prikaži več pa glavnini uide Pogi in ga v zavetrju vleče s seboj do cilja !

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 16:56 02.marec 2024.

    Bravo, Pogi!!!!

Sorodne novice