Šport > Kolesarstvo
515 ogledov

Tratnik do največjega uspeha v svoji karieri

Jan Tratnik Profimedia
Slovenski kolesar Jan Tratnik je dobil enodnevno preizkušnjo Omloop het Nieuwsblad.

Z enodnevno dirko Omloop het Nieuwsblad se začenjajo spomladanske klasike na belgijskih cestah, na preizkušnji, ki poteka od leta 1945 pa ima zdaj zmagovalca tudi Slovenija. Do največjega uspeha v karieri je namreč prišel kolesar moštva Visma - Lease a bike Jan Tratnik.

"Malce sem res presenečen ob zmagi. Večkrat sem bil v vlogi pomočnika, tokrat pa sem se do zadnjih kilometrov držal v glavnini. Dobili smo vse ubežnike, nato pa sem napadel. Na koncu sem le moral verjeti v uspeh. Morda je to res največja zmaga v moji karieri," je po dirki dejal Tratnik.

Visma - Lease a bike je bila vseskozi v igri za zmago, saj so bili v ubežni skupini šestih kolesarjev, ki se je izluščila iz prvotne skupine 30 kolesarjev, tudi Wout van Aert, Christophe Laporte in Matteo Jorgenson. Slednji se je kot prvi odločil za napad, 21 kilometrov pred ciljem je skočil iz skupinice ter tako razbremenil ostala moštvena kolega, ki sta le spremljala odzive ostalih ubežnikov. A Američan ni prišel daleč, vse bolj pa se je bližal tudi ostanek glavnine, v njej je bil poleg Tratnika zelo opazen tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Skupini sta se združili, kmalu zatem, okoli devet kilometrov pred ciljem, pa se je za napad odločil Tratnik. Temu je sledil le Nemec Nils Politt (UAE Team Emirates).

Dvojec si je prikolesaril okoli 20 sekund naskoka, v ozadju pa so ga lovili kolesarji ekip z močnejšimi sprinterji. A kilometrov je za zasledovalce zmanjkalo, Nemec in Slovenec pa sta obračunala za zmago. Politt se je ob ciljnem sprintu hitro vdal, Idrijčan je bil precej močnejši.

Na koncu je 202 kilometra dolgo preizkušnjo med Gentom in Ninovejem končal tri sekunde pred Polittom in osem pred moštvenim kolegom van Aertom, ki je dobil sprint zasledovalcev. Belgijski zvezdnik, glavni favorit pred dirko, je ob prečkanju visoko dvignil roko in pokazal, da je zadovoljen ob Tratnikovem podvigu.

Za Tratnika je bila to 12. zmaga v karieri, sedem od teh je dosegel na enodnevnih dirkah. Tako si je Idrijčan poklonil lepo darilo za 34. rojstni dan, ki ga je praznoval v petek. Na začetku tega leta je že nanizal nekaj vrhunskih uvrstitev, pred nekaj dnevi je bil skupno tretji na večetapni dirki po Algarveju, tretji je bil tudi na dirki Clasica Jaen, drugi pa v Murcii..

Postal je četrti najstarejši zmagovalec te dirke po Belgijcu Johanu Museeuwu, ki je leta 2000 slavil pri 34 letih in 136 dneh, leta 2003 pa pri 37 letih in 139 dneh, in Italijanu Luci Paoliniju, ki je leta 2013 dobil preizkušnjo pri 36 letih in 37 dneh.

Na dirki sta nastopila tudi člana Bahrain Victoriousa Mohorič in Matevž Govekar. Mohorič je bil 24., Govekar pa preizkušnje ni končal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice