Šport > Kolesarstvo
10895 ogledov

Jan Tratnik odprl srce o Primožu Rogliču: "Morda je storil napako ..."

Jan Tratnik in Primož Roglič Profimedia
Jan Tratnik je pred začetkom nove sezone z odhodom Primoža Rogliča izgubil najboljšega prijatelja v ekipi.

Medtem ko nekateri kolesarski šampioni sploh še niso začeli svoje tekmovalne sezone, izjemni Jan Tratnik že blesti v polnem sijaju. Izkušeni Slovenec je odlično odprl sezono, potem ko je bil drugi na dirki po Murcii, tretji na klasiki Jaen Paraiso Interior ter tretji v skupnem seštevku etapne dirke po Algarvu. V bistvu je vse letošnje dirke, na katerih se je pojavil, zaključil na stopničkah.

Tako niti ne preseneča, da je deležen kar precejšnje medijske pozornosti, prav tako pa ne škodi, da je moštveni kolega Jonasa Vingegaarda, bivši moštveni kolega Primoža Rogliča in rojak Tadeja Pogačarja, velikih treh kolesarskih rivalov, ki so tako zaznamovali zadnja leta. Tratnik je tako eden najbolj zaželjenih sogovorcev na začetku sezone.

Jan Tratnik in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Tokrat so se do odličnega Slovenca dokopali pri Relevu in nemudoma ga je pričakalo nehvaležno vprašanje o lanskem dogajanju na Vuelti, ko je prišlo do trenj znotraj ekipe, ko so se za skupno zmago potegovali kar trije moštveni kolegi, poleg Rogliča in Vingegaarda še Sepp Kuss.

"Poizkušam ne poslušati ali brati, kaj piše na Twitterju in podobnem s***ju. Vseeno mi je, kaj si drugi mislijo, kajti to je naša služba in vemo, kako vse deluje. V ekipi imamo ljudi, ki nam dajejo navodila in mi jih poslušamo in sledimo načrtu, nič drugega. Toda stvar glede naših treh kapetanov je taka, da imajo zelo različne mentalitete. Toda vsak si želi zmagati. Če si tu, če se lahko boriš za zmago, si boš seveda želel zmagati," je odgovoril Tratnik, ki je na dirki, na kateri je Jumbo-Visma zasedla vsa tri mesta na stopničkah, opravljal vlogo pomočnika trem kapetanom.

Tako je imel dober vpogled v resnično dogajanje in odnose med omenjeno trojico, ki so na koncu botrovali Rogličevemu odhodu iz ekipe. "Ni vedno lahko delovati kot ekipa, veste? Primož se je na primer zelo dolgo pripravljal na Vuelto. Bil je v formi. In ja, seveda je bil vesel za Seppa, toda njegova čustva so bila zagotovo drugačna, saj si na koncu vsakdo želi zmagati in če imate priložnost, si je ne želite izpustiti. Na koncu se je dobro končalo. Sepp si je na cesti prislužil zmago. Ne vem, kaj je bilo izrečenega po medijih, nikoli se nisem želel vpletati v to. Ne berem, kaj se piše in sem zadovoljen z življenjem, ne meneč se za kritike."

Jan Tratnik in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu je prišlo navodilo z vrha ekipe, da morata Jonas in Primož zmago prepustiti Kussu, Roglič pa je prišel do spoznanja, da mora zamenjati ekipo, če se želi še kdaj boriti za zmage na največjih dirkah na svetu. Okrepil je Boro-Hansgrohe, Tratnik pa je tako pri Vismi-Lease a Bike ostal brez svojega velikega prijatelja, ki je bil tudi eden glavnih razlogov za njegov prihod k ekipi.

"Ni mi bilo lahko. Primož je moj najboljši prijatelj v kolesarskem svetu, sva si zelo blizu in marsikaj si deliva. Njegov odhod zame sploh ni bil lahek ... Edino, kar lahko naredim, je, da mu čestitam, kajti potrebno je veliko poguma za takšno odločitev. Zaveda se, da gre za najboljšo ekipo na svetu, da mu nudi vse, a se je vseeno odločil, da tvega, se odloči za veliko spremembo in napade dirko po Franciji."

Čeprav sta še naprej velika prijatelja, bo prav Roglič v letošnji sezoni eden največji rivalov in nasprotnikov Visme-Lease a Bike. "Morda je storil napako, ko je zapustil ekipo, toda prepričan sem, da bo dal vse od sebe in ko bo končal kariero in se ozrl nazaj, bo ponosen na pot, za katero se je odločil. Nikoli se ni bal zapustiti svoje cone udobja in to pove marsikaj o njem. Mislim, da je bila zanj to vendarle najboljša odločitev in vesel sem zanj, saj vem, da je tudi sam zadovoljen."

Jan Tratnik in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pred svojim odhodom me ni nič vprašal za mnenje. Na koncu je naredil tisto, kar je najboljše za njegovo prihodnost. Zagotovo bo sprva težko, ker je bil toliko let na istem mestu, z istimi ljudmi, in takšne spremembe nikoli niso lahke. Toda pridružil se je zelo močni ekipi, ne le glede kadra, temveč tudi kar se tiče opreme, koles, nutricionistov ... Obenem bo v ekipo prinesel številne izkušnje, a glede na to, da ga zelo dobro poznam, sem prepričan, da bo tudi pripravljen sprejeti nove nasvete, kako postati še boljši kolesar," je temo o Rogliču zaključil Tratnik.

A komaj je zaključil z eno, ga je pričakala že druga - rivalstvo med Vingegaardom in Pogačarjem. "Resnica je, da gre za zelo zanimiv spopad, saj je Tadej dobil dva Toura zapored in ko se je zdelo, da ga lahko premaga le Primož, se je pojavil Jonas in dokazal, da je najmočnejši. Na koncu Jonas potiska Tadeja do njegovih meja in obratno. Motivirata drug drugega, zato trenirata še močneje. Na koncu sta skupaj dobila kar zadnje štiri dirke po Franciji. Med sezono marljivo delata in se pripravljata, saj želita napraviti vse v njunih močeh, da dokažeta, da lahko premagata drug drugega. In ob vsem tem se izboljšujemo tudi vsi ostali," je zaključil 34-letni Slovenec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice