Šport > Kolesarstvo
3263 ogledov

Tratnik izjemen na kraljevski etapi, zasenčil je tudi Kussa in Van Aerta

Jan Tratnik Profimedia
Evenepoelu dirka po Algarvu, Tratnik zadržal tretje mesto.

Belgijski kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) je zmagovalec petdnevne dirke po Algarvu. Tretje mesto pa je skupno dosegel slovenski kolesar Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike), za katerega je bil to v skupnih seštevkih večdnevnih dirk eden od najboljših rezultatov kariere.

Triintridesetletnik iz Idrije je bil v današnji zadnji etapi od Fara do Alto de Malhaa, ki se je končala s strmim vzponom (2,5 km/9,8 %), na petem mestu, za zmagovalcem Danielom Martinezom (Bora-Hansgrohe) pa je zaostal za vsega sedem sekund.

Daniel Martinez | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem je zmagovalec etape na Giru 2020 ohranil skupno tretje mesto, kar predstavlja enega najboljših rezultat kariere na večdnevnih dirkah v skupnih seštevkih. Pred tem je na dirki po Luksemburgu leta 2018 zasedel drugo mesto. Ima pa tudi še nekaj zmag in uvrstitev na oder za zmagovalce na dirkah nižje ravni.

Kolesar, ki večino zadnjih let opravlja vlogo pomočnika za zvezdnike svojih ekip, je odlično začel sezono in dokazal, da lahko tudi sam dosega izjemne rezultate, če le dobi priložnost.

Pred dobrim tednom dni je bil na dirki po Murcii drugi, dva dni kasneje pa na makadamski klasiki Jaen tretji. Na dirki po Algarvu je zabeležil peto mesto v drugi etapi - prvi gorski etapi na dirki, v vožnji na čas je bil v soboto deseti, danes pa vnovič peti na najzahtevnejši trasi letošnje dirke.

V skupnem seštevku je bil boljši tudi od moštvenih kolegov pri Visma - Lease a Biku, Belgijca Wouta Van Aerta in Američana Seppa Kussa, ki sta etapo končala na sedmem oz. osmem mestu in sta bila tako slabša od Slovenca na obeh gorskih etapah.

V skupnem seštevku sta sicer osvojila sedmo in osmo mesto, Jumbo-Visma pa je tako zmagala z najboljšim časom v ekipnem seštevku, kjer je za skoraj minuto in pol premagala Boro-Hansgrohe.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupna zmaga je pripadla Evenepoelu. Triindvajsetletnik je v soboto prepričljivo dobil vožnjo na čas in se v skupnem seštevku odlepil najbližjim tekmecem, danes pa je na zaključku navkreber znova zasedel drugo mesto. Tako kot v drugi etapi ga je ugnal Kolumbijec Daniel Martinez.

Novi moštveni kolega našega Primoža Rogliča je na koncu v skupnem seštevku zaostal 43 sekund, Tratnik pa 1:25 minute. Evenepoel je števec zmag v poklicni karieri pomaknil na 53, naslednjič pa bo tekmoval na dirki Pariz-Nica. Na njej bo predvidoma sezono začel tudi slovenski as Primož Roglič.

Tratnika pa zdaj čakajo nastopi na belgijskih klasikah. Od 24. februarja do konca marca bo dejaven vsaj na petih, vključno z vrhuncem spomladanske sezone na dirki po Flandriji (31. marec). Tam zmage ne bo branil še drugi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 12:42 19.februar 2024.

    Tratnik kot tank ! Bravo !

Sorodne novice