Šport
181 ogledov

Priljubljeni kolesarski zvezdnik napovedal slovo

Rigoberto Uran Profimedia
Kolumbijski kolesar Rigoberto Uran bo po koncu letošnje sezone končal profesionalno kariero.

Kolumbijski kolesar Rigoberto Uran, ki je dobil dve etapi italijanskega Gira in eno na francoskem Touru, se bo po letošnji sezoni poslovil od tekmovalnega športa, francoska tiskovna agencija AFP povzema sporočilo njegove ekipe EF Education-Easypost.

Sedemintridesetletni Uran, ki se ga je prijel vzdevek El Toro de Urrao (Bik iz Urraa, njegovega rojstnega kraja), je bil z Egonom Bernalom in Nairom Quintano del zlate generacije kolumbijskega kolesarstva.

Največje uspehe je beležil pred desetletjem, ko je bil drugi na italijanskem Giru (2013 in 2014) ter tudi na Touru (2017). V bogati zbirki lovorik ima tudi srebrno olimpijsko kolajno z iger 2012 v Londonu.

Rigoberto Uran | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarja je zaznamovala tudi tragična osebna zgodba. Njegovo otroštvo je zaznamovala smrt očeta, ki so ga leta 2001 v nepojasnjenih okoliščinah ubile skrajno desničarske paravojaške enote. Ker je bil prisiljen delati kot prodajalec srečk, da bi pomagal družini, je postal kolesar šele pri 16 letih.

Rigoberto Uran pa ni le kolesar. Z denarjem iz športa je že poskrbel za prihodnost, saj je ustvaril svojo znamko oblačil in je tudi lastnik restavracij in televizijska zvezda v Kolumbiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.