Šport > Kolesarstvo
1715 ogledov

Roglič izgubil nekaj sekund proti Evenepoelu, Jorgensonu in Bernalu

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as Primož Roglič je odprl tekmovalno sezono.

Za Primožem Rogličem je prvi tekmovalni dan v dresu ekipe Bora-hansgrohe. Zasavec si je za začetek sezone izbral dirko Pariz - Nica, ki jo je sicer dobil že v letu 2022, lani pa je na 'dirki proti soncu' slavil Tadej Pogačar. Slednji je svojo sezono začel v soboto s prepričljivo zmago na preizkušnji Strade Bianche.

V prvi etapi dirke Pariz - Nica so hitro po startu sicer pobegnili Stefan Bissegger in Jonas Rutsch (oba EF Education-EasyPost) ter Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), a je glavnina vseskozi mirno nadzorovala razliko do ubežnikov. Ti so bili ujeti 38 kilometrov pred ciljem.

Na čelo so se na precej ozkih cestah začeli postavljati kolesarji iz ekip s favoriti za skupno zmago. Pri Bori se je nekoliko poznalo, da še niso povsem uigrani, saj so njegovi pomočniki Rogliča v gneči kar nekajkrat izgubili. Slovenec slabih 18 kilometrov pred ciljem tudi ni sodeloval v letečem sprintu. Matteo Jorgenson (Visma - Lease a bike) si je prikolesaril šest sekund bonusa, Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) štiri, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) pa dve.

Evenepoel je z napadalno vožnjo nadaljeval tudi po letečem cilju, z Jorgensonom sta si privozila nekaj sekund prednosti, a prav daleč nista prišla.

V naslednjih nekaj kilometrih so ritem narekovali kolesarji Soudal - Quick Stepa. Delo svojih pomočnikov je z napadom na zadnjem vzponu nadgradil Evenepoel, Roglič se mu je prilepil na zadnje kolo. 

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Deset kilometrov pred ciljem je napadel Anthony Turgis (TotalEnergies), ki je imel šest kilometrov pred ciljem 18 sekund naskoka. V lov so se podali kolesarji Cofidisa, saj je bil v ostanku glavnine tudi njihov sprinter Bryan Coquard.

Turgisu ni uspelo, ujet je bil 1,9 kilometra pred ciljem.

Za zmago so se pomerili specialisti za sprint. Najmočnejši je bil član ekipe Visma - Lease a bike Olav Kooij, ki je za las ugnal Madsa Pedersena (Lidl-Trek). Tretje mesto je osvojil Laurence Pithie (Groupama - FDJ).

Roglič je v cilj prišel v času zmagovalca, zasedel je 17. mesto. Kooij je z desetimi bonus sekundami prišel do rumene majice, s štirimi sekundami zaostankama mu sledita Pedersen in Jorgenson, s šestimi Pithie in Evenepoel, z osmimi Bernal, med veliko skupino kolesarjev z desetimi sekundami zaostanka pa je tudi Roglič.

 

Komentarjev 1
  • atamama 18:05 03.marec 2024.

    Torej so meli analitiki prav, ko so komentirali prestop.

Sorodne novice