Šport > Kolesarstvo
3874 ogledov

Roglič se mojstrsko izognil vsem pastem, zmaga Nizozemcu

Arvid de Kleijn Profimedia
De Kleijnu zmaga, Pithieju majica vodilnega, Roglič varno čez vse pasti druge etape.

Nizozemec Arvid de Kleijn (Tudor) je kar nekoliko presenetljiv zmagovalec druge etape dirke Pariz-Nica. Na 177,6 kilometrov dolgi etapi od Thoiryja do Montargisa je v sprintu glavnine premagal Novozelandca Laurenca Pithieja (Groupama-FDJ) in Nizozemca Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla).

Arvid de Kleijn | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je bilo na startni listi mnogo zvenečih sprinterskih imen, kot so že omenjeni Groenewegen, nedeljski zmagovalec Olav Kooij, Mads Pedersen, Arnaud de Lie in Fabio Jakobsen, je na koncu izkušeni De Kleijn vseeno šokiral vso konkurenco in pri 29 letih prišel do svoje prve zmage na dirkah svetovne serije (WorldTour).

Odlično formo je po nedeljskem tretjem mestu potrdil Laurence Pithie, ki se je z drugim mestom in novimi šestimi bonusnimi sekundami dokopal celo do majice vodilnega, saj ima v skupnem seštevku enak čas, kot ga imata Mads Pedersen in Olav Kooij, a zaradi višjih uvrstitev po etapah vseeno vodi v skupni razvrstitvi.

Laurence Pithie | Avtor: Profimedia Profimedia

Odlično se je sicer v tej zahrbtni ravninski etapi odrezala ekipa Bora-hansgrohe našega Primoža Rogliča, ki je v trenutkih, ko je pihal močan bočni veter, ki bi lahko raztrgal glavnino na več skupin, ves čas vozila v ospredju in nadzorovala potek dogajanja in ni dopustila nobenih presenečenj. Varno je svojega kapetana spravila skozi zahrbtne zadnje kilometre, ko je glavnina kolesarjev na ozkih ulicah pri visoki hitrosti opravila s številnimi zahrbtnimi zavoji.

Roglič je na koncu etapo končal na 61. mestu, z enakim časom kot zmagovalec De Kleijn. V skupnem seštevku drži 24. mesto, a z vsega desetimi sekundami zaostanka za vodilno trojico ter enakim časom kot še osmouvrščeni Kaden Groves. Proti svojim največjim konkurentom je danes izgubil vsega dve sekundi proti Mattiasu Skjelmose Jensenu, ki je tokrat na vmesnem sprintu pobral dve bonifikacijski sekundi.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo dobro se je odrezal tudi drugi Slovenec Luka Mezgec, ki je sam etapo končal na 53. mestu, a je znova pripravil odlično izhodišče za sprint svojemu kapetanu Groenewegnu, ki je na koncu osvojil tretje mesto ter tako vsaj nekoliko poplačal delo svojega zvestega pomočnika. Mezgec sicer v skupnem seštevku zaseda 98. mesto s 3:41 minute zaostanka za De Kleijnom.

Kandidati za skupno zmago bodo v sredo iskali sekunde v posebnem ekipnem kronometru v Auxerru (26,9 km). Ta bo pretežno ravninski z nekaj krajšimi klanci, vsak od kolesarjev pa bo vozil za svoj čas. Od srede do nedelje bodo na vrsti še tri razgibane ter dve gorski etapi. S sprinti glavnine so kolesarji najverjetneje zaključili, začenja se boj za skupno zmago.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 20:58 04.marec 2024.

    Dober je. pripeljal je na cilj znotraj prvih 100.

Sorodne novice