Šport > Kolesarstvo
1147 ogledov

Pogačarjev moštveni kolega šokiral tudi najboljšega na svetu

Juan Ayuso Profimedia
Ayuso v vožnji na čas presenetil tudi Ganno, prvi favorit dirke Vingegaard deveti.

Španski kolesar Juan Ayuso (UAE Team Emirates) je zmagovalec prve etape dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja. V vožnji na čas v Lidu di Camaioreju (10 km) je bil za sekundo hitrejši od domačega favorita in najboljšega kronometrista zadnjih let, Italijana Filippa Ganne (Ineos Grenadiers). Za 21-letnega Ayusa je bila to šesta zmaga v karieri in tretja v vožnjah na čas.

Desetkilometrsko povsem ravninsko preizkušnjo je odpeljal v času 11:24 minute s povprečno hitrostjo 52,63 km/h in za sekundo ugnal prvega favorita današnje etape in večkratnega svetovnega prvaka v tej disciplini Ganno. Tretje mesto je pripadlo Italijanu Jonathanu Milanu (Lidl-Trek).

Juan Ayuso | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi favorit za skupno zmago Jonas Vingegaard je končal na devetem mestu z 22 sekundami zaostanka in je tako po kronometru izmed favoritov poleg Ayusa v najboljšem položaju. Dobro je svojo nalogo opravil tudi Jai Hindley s 24 sekundami zaostanka, Daniel Felipe Martinez in Thymen Arensman zaostajata 27 sekund, Ben O'Connor pol minute, Romain Bardet 34 in Tao Geoghegan Hart 35 sekund, Enric Mas pa že 38 sekund.

Na dirki med dvema morjema tokrat Slovenci ne nastopajo, sta pa v zadnjih petih izdajah po dvakrat slavila Primož Roglič (2019, 2023) in Tadej Pogačar (2021, 2022). Slovensko dominanco je leta 2020 prekinil le Simon Yates, ko sta Roglič in Pogačar dirko izpustila.

V torek bo na sporedu pretežno ravninska etapa od Camaioreja do Follonice (198 km).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice