Šport > Kolesarstvo
4753 ogledov

Roglič povsem omagal, Remco strl nosilca rumene majice, toda ...

Primož Roglič Epa
Remcu Evenepoelu zadnja etapa, Matteu Jorgensonu skupni seštevek dirke Pariz-Nica. Primož Roglič je s slabim dnem zdrsnil po lestvici.

Zadnja etapa "dirke proti soncu", slovite osemdnevne dirke Pariz-Nica, je poskrbela za pravi spektakel, katerega je začinil predvsem Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ki se je po slabih 110 kilometrih po kolici Nice veselil etapne zmage, medtem ko je skupna zmaga pripadla drugouvrščenemu pred nedeljsko etapo, Američanu Matteu Jorgensonu (Visma-Lease a Bike).

Na zelo razgibani etapi s kar petimi kategoriziranimi vzponi (tremi druge in dvema prve kategorije) je do odločilnega napada prišlo na predzadnjem vzponu, ko je Evenepoel okoli 45 kilometrov pred ciljem poizkusil s kar tremi silovitimi napadi, z zadnjim pa je uspel streti tudi nosilca rumene majice Brandona McNultyja (UAE Team Emirates), slediti pa ni mogel niti naš Primož Roglič (Bora-Hansgrohe), ki je na šestem mestu v generalni razvrstitvi še lahko upal na morebiten skok na zmagovalni oder.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda v skupnem seštevku četrtouvrščenem Evenepoelu je lahko sledil Jorgenson, ki je za McNultyjem zaostajal vsega štiri sekunde in kmalu je postalo jasno, da se bosta za skupno zmago borila le še Remco in Jorgenson, pa čeprav se jima je uspel v ospredju pridružiti tudi sobotni zmagovalec Aleksander Vlasov (Bora-hansgrohe), ki pa v skupnem seštevku ni predstavljal resne nevarnosti.

Najmočnejša kolesarja dirke sta se na zadnjem vzponu znebila tudi Vlasova in za pričakovati je bilo sprint za etapno zmago, a Jorgensen ni niti poizkusil ter je dnevno zmago prepustil Evenepoelu, medtem ko je sam slavil v skupnem seštevku.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlasov je v ozadju prečkal ciljno črto 50 sekund za današnjim zmagovalcem, medtem ko sta Mattias Skjelmose Jensen (Lidl-Trek) in McNulty, ki sta bila pred začetkom etape celo v boju za skupno zmago, v cilj prispela z minuto in 39 sekundami zaostanka. Roglič je v cilj prikolesaril šele na 17. mestu, z več kot štirimi minutami zaostanka za najboljšima.

Jorgensen se je na koncu skupne zmage in največjega uspeha svoje kariere veselil s kar 30 sekundami prednosti pred Evenepoelom, medtem ko je McNulty na koncu zaostal za minuto in 47 sekund. Skjelmose Jensen je bil četrti z 2:22 minute zaostanka, najboljši kolesar Bore pa je bil na koncu na petem mestu celo Vlasov, ki je z zadnjo etapo prehitel svojega kapetana Rogliča, ki je s šestega zdrsnil na deseto mesto, na koncu pa je za zmagovalcem zaostal za več kot pet minut in pol.

Matteo Jorgenson | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirko je od Slovencev začel tudi Luka Mezgec (Jayco-AlUla), a je po sobotni sedmi etapi odstopil in končal brez uvrstitve. Na preizkušnji je pomagal sprinterskemu kapetanu, Nizozemcu Dylanu Groenewegnu, ki je prav tako odstopil, ne da bi zabeležil vidnega rezultata na kateri izmed sprinterskih etap.

REZULTATI

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 16:29 10.marec 2024.

    Še vedno je med prvih 100.

Sorodne novice