Šport > Kolesarstvo
3483 ogledov

Roglič in Remco v vse večjih težavah, Američan povečal razliko

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as je tokrat napadel 30 kilometrov pred ciljem, a se ni izšlo. Na koncu je zaostal za skoraj minuto.

Na dirki Pariz - Nica je bila na sporedu šesta etapa, ki se je zaključila z vzponom na Côte de la Colle-sur-Loup. Pod vznožje klanca je sicer glavnina prišla z vsemi največjimi favoriti za skupno zmago. Ostalo je še 30 kilometrov.

Prvi je napadel Primož Roglič (Bora-hansgrohe), glavnina je razpadla. Za nekaj metrov je sprva zaostal tudi Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki pa je kmalu uspel ujeti Zasavca.

Pridružilo se je še več kolesarjev. Med temi se je za samostojen skok odločil Matteo Jorgenson (Visma - Lease a bike). Ta je imel 28 kilometrov pred ciljem 14 sekund pred zasledovalci, na čelu teh je kolesaril Evenepoel. 

Med njimi je bil tudi zmagovalec pete etape Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious), ki pa je v enem izmed ovinkom zdrsnil in pristal na tleh. Doslej skupno drugi je tako ostal brez boja za visoka mesta v skupnem seštevku.

Brandon McNulty (UAE Team Emirates) in Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) sta se nato uspela priključiti Jorgensonu, Evenepoel, Roglič, nosilec rumene majice Lucas Plapp (Jayco–AlUla) in ostali so 23 kilometrov do cilja zaostajali 10 sekund.

Matteo Jorgenson | Avtor: Profimedia Profimedia

Sledil je leteči cilj, trojica ubežnikov pa je pobrala vse bonus sekunde, ki so bile na voljo. Jorgensson je prišel do šest sekund bonusa, Skjelmose do štirih, McNulty do dveh. Razlika je bila 15 sekund, do cilja pa se je trasa večinoma spuščala.

V ozadju v lovu niso bili složni, večino dela je opravljal Rogličev pomočnik Aleksander Vlasov. Američana in Danec so si 15 kilometrov pred ciljno črto privozili že več kot pol minute naskoka. Zasledovalci so izgubljali boj.

Prednost je pred zadnjimi osmimi kilometri narastla že na 50 sekund, stopničke so bile oddane. Na koncu spusta, zadnji kilometer in pol se je trasa znova začenjala vzpenjati, sta Primož in Remco zaostajala natanko minuto. V boju za etapno zmago je bil nato najmočnejši Skjelmose. 

Evenepoel je bil najmočnejši med zasledovalci, zaostal je 52 sekund. Roglič je proti Belgijcu izgubil sekundo in v cilj prišel kot deveti.

McNulty je prevzel rumeno majico. Pred drugim Jorgensonom ima 23 sekund prednosti, pred tretjim Plappom 34, pred četrtim Skjelmosejem 54. Evenepoel je peti z 1:03 zaostanka, Rogliču se še ni uspelo prebiti med deseterico najboljših. Trenutno je 11. s +1:44, za šestouvrščenim Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) zaostaja natanko pol minute.

V soboto bo na sporedu spremenjena predzadnja etapa. Organizatorji dirke so morali zaradi močnega sneženja spremeniti sedmo etapo, ki bo namesto prvotnih 173 dolga 104 km. Prvih 89 km bo nespremenjenih, za konec pa sledi 15-kilometrski vzpon na Madone d'Utelle (5,7 %).

Komentarjev 2
  • Idioti 01:53 09.marec 2024.

    Če odbijete 44 sek, kolker je ekipa izgubila zaradi dežja na moštvenem kronometru - večje traparije še nisem videl - ima Rogla samo 1 min zaostanka . To pa ima, ker je bilo takoj jasno , da več ne more ...prikaži večre zmagati , Pogačar bi , Rogla pa ne !

Sorodne novice