Šport > Kolesarstvo
3820 ogledov

Dan D za Primoža in Remca

Primož Roglič in Remco Evenepoel Profimedia
Primož Roglič in Remco Evenepoel imata še zadnjo priložnost, da pretreseta skupni seštevek dirke Pariz-Nica.

Nobenega dvoma praktično ni, da sta Primož Roglič (Bora-hansgrohe) in Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) najmočnejša kolesarja dirke Pariz-Nica. A zaradi katastrofalnega ekipnega kronometra Bore in nato nekaterih pogumnih napadov določenih posameznikov ter precej konzervativne taktike, se oba šampiona nahajata šele na četrtem in šestem mestu v skupnem seštevku.

V vodstvu po sedmih etapah se tako nahaja Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki ima štiri sekunde prednosti pred rojakom Matteom Jorgensonom (Visma-Lease a Bike), tretje mesto drži Danec Mattias Skjelmose Jensen (Lidl-Trek), ki zaostaja že 35 sekund, medtem ko ima Remco še dodatno sekundo zaostanka več. Med Evenepoela in Rogliča se je zaenkrat vrinil še Luke Plapp (Jayco-AlUla), ki zaostaja 47 sekund, medtem ko Primožev zaostanek znaša že minuto in 21 sekund.

Brandon McNulty | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca "dirke proti soncu" je sicer le še nedeljska etapa, a hribovit oziroma celo gorat teren okoli Nice ponuja kolesarjem še eno priložnost, da premešajo vrstni red pri samem vrhu. Šlo bo za kratko, eksplozivno etapo, dolgo vsega slabih 110 kilometrov, s startom in ciljem v Nici, kolesarji pa bodo prečkali pet kategoriziranih vzponov, prve in druge kategorije.

Primož Roglič ima sicer na zadnjo etapo dirke Pariz-Nica mešane spomine, saj je leta 2021 po številnih padcih na zadnji etapi zapravil skupno zmago in dirko končal šele na 15. mestu, medtem ko je pred dvema letoma sicer priznal premoč Simonu Yatesu, a s tretjim mestom na zadnji etapi vseeno obranil skupno zmago. Se pa zato Slovenci z veseljem spominjamo tudi lanskega leta, ko je Tadej Pogačar pometel z Jonasom Vingegaardom in kompanijo ter potrdil zelo prepričljivo skupno zmago.

Tudi letošnja etapa bo zelo podobna minulim dvema, kolesarji pa se bodo najprej spopadli z vzponom Côte de Levens (2. kat., 6,1 km, 4.9%), sledijo Côte de Chateauneuf (2. kat., 5,4 km, 4,6 %), Côte Berre-les-Alpes (2. kat., 6,3 km, 6 %) in Côte De Peille (1. kat., 6,5 km, 6,9 %), ki bo verjetno najtežji preizkus dneva.

Po spustu do vasice Èze sledi vzpon na istoimenski klanec, gre za vsega 1,6 kilometrov dolg vzpon, ki pa je s povprečnim naklonom 8,1 % zelo strm. Sam klanec ni kategoriziran, saj na vrhu kolesarje namesto gorskega cilja za seštevek za najboljšega hribolazca pričaka leteči cilj za bonusne sekunde in točke. Prvo mesto prinaša šest, drugo štiri in tretje dve bonifikacijske sekunde.

8. etapa dirke Pariz-Nica | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji se nato spustijo do Nice, preden se še zadnjič obrnejo proti hribom. Prečkali bodo namreč še Col des Quatre Chemins (1. kat., 3,6 km, 8.8 %), kjer sta Pogačar in Simon Yates v minulih dveh izvedbah dirke strla konkurenco. Po prečkanju vrha sledi še 9-kilometrski spust do Nice, kjer se cilj  nahaja ob Sredozemskem morju na Promenade des Anglais.

Pogačar in Simon Yates sta v minulih letih dokazala, da se tudi na zadnji etapi da streti konkurenco in narediti veliki pretres v skupnem seštevku dirke. Prepričani smo lahko, da bosta tudi Remco in Primož vsaj poizkusila. Jasno je le nekaj ... Čaka nas spektakel!

8. etapa dirke Pariz-Nica | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 13:38 10.marec 2024.

    Kako že pravijo na jugu.... rđavom k*rcu svaka dlaka smeta......

Sorodne novice