Šport > Kolesarstvo
31237 ogledov

Kolesarski as pretepel ženo, izgubil ekipo in se celo upokojil

Alexandre Geniez Epa
Francoski kolesar se je potem, ko je nenadoma ostal brez ekipe, tudi upokojil.

Kolesarska ekipa TotaleEnergies ja naznanila, da je prekinila pogodbo s svojim kolesarjem Alexandrom Geniezom, potem ko je bil slednji nedavno obsojen nasilja v družini nad svojo nekdanjo ženo, do katerega je prišlo marca 2020. Francoz je prejel štirimesečno pogojno kazen, prav tako pa je moral plačati simbolično kazen enega evra svoji nekdanji partnerici Lucie Garrigues.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je nemudoma po obsodbi sporočila, da bo njen etnični komite raziskal celoten slučaj ter razmislil o kakšnih dodatnih sankcijah za 34-letnega Francoza. Če bo spoznal, da je Geniez kršil etnični kodeks UCI-ja, ima možnost kolesarja zgolj opozoriti, mu naložiti denarno kazen, ali ga celo suspendirati za določeno obdobje.

Alexandre Geniez | Avtor: Epa Epa

A vsaj suspenz več kot očitno ne bo potreben, saj je Geniez v objavi na Facebooku že najavil, da je potem, ko je ostal brez ekipe, že zaključil kariero, saj se je v vsakem primeru nameraval umakniti po koncu sezone 2022.

"Potem ko sem dosegel svoje kolesarske cilje in šel skozi spremembe v svojem zasebnem življenju, sem se odločil, da zapustim ekipo TeamEnergies ter začenm novo kariero. Pri 34 letih sem spoznal, da se moram bolj posvetiti svojemu zasebnemu življenju ter se lotiti projektov, o katerih razmišljam že vrsto let," je sporočil kolesar, ki je v svoji bogati karieri dosegel kar 17 zmag ter se udeležil 14 Grand Tourov (5xGiro, 2xTour, 7xVuelta).

Alexandre Geniez | Avtor: Epa Epa

Med Geniezove največje uspehe lahko štejemo kar tri etapne zmage na legendarni Vuelti ter zmago na sloviti italijanski klasiki Tre Valli Varesine, dobil je tudi skupni seštevek na etapnih dirkah Tour de l'Ain in Tour de Cycliste International La Provence ter enodnevno francosko klasiko Tro-Bro-Leon.

Na Giru d'Italia je dosegel kat tri uvrstitve med najboljših trinajst kolesarjev v skupnem seštevku, medtem ko je leta 2015 dirko končal celo znotraj prve deseterice na devetem mestu. Pred prihodom k ekipi TotalEnergies je svoja najboljša leta preživel pri obeh francoskih največjih ekipah, FDJ-u in AG2R-u.

Alexandre Geniez | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice