Šport > Kolesarstvo
25376 ogledov

Jumbo-Visma šokirala, kdo ima že zagotovljeno mesto na Touru. Kje je vendar...

Sepp Kuss Primož Roglič Profimedia
Poročila nizozemskih medijev navajajo, da imajo le Roglič, van Aert in Vingegaard zagotovljen nastop na Touru, pod velikim vprašajem pa naj bi bil nastop Seppa Kussa.

Ali bo izjemni Sepp Kuss na koncu izvisel ter moral izpustiti nastop na Dirki po Franciji? To naj bi bila po pisanju nizozemskih medijev zelo realna opcija, potem ko je športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman v nedeljo pojasnil, da imajo le trije kolesarji zaenkrat zagotovljeno mesto v ekipi. To so Primož Roglič, Wout van Aert ter Jonas Vingegaard.

V intervjuju za Algemeen Dagblad (AD) je tako Zeeman razkril, da si Kuss, zmagovalec etape na Touru leta 2021 ter najzvestejši Primožev pomočnik zadnjih let, še vedno mora priboriti svojo uvrstitev v osmerico izbranih za Dirko po Franciji.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako naj bi bili v igri za elitno selekcijo, ki se bo 1. julija pojavila na startu v Copenhagnu še Steven Kruijswijk, Rohan Dennis, Mike Teunissen, Robert Gesink, Tiesj Benoot, Nathan van Hooydonck in Christophe Laporte, a na koncu bo ta čast doletela le peterico.

"Vsi ti kolesarji so pripravljeni za Tour, toda na žalost bomo morali nekatere razočarati. To je težko, toda tako pač je v vrhunskem športu. Obenem pa je to logična posledica naše rasti znotraj ekipe. Naši kolesarji so vsi na ekstremno visokem nivoju," je za AD povedal Zeeman.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

Jumbo-Visma je namreč v zadnjih letih resnično dosegla nivo druge ekipe superzvezdnikov, Ineos Grenadiers (bivši Sky), ki se je vedno lahko pohvalila z obiljem kvalitete znotraj svojega moštva, tako da je izbira prave osmerica hkrati postala razkošje in izziv.

Zaenkrat naj bi tako mesto imeli zagarantirano le oba kapetana v boju za rumeno majico ter van Aert, ki letos cilja na zeleno. Prav tako naj bi se Kussu, Kruijswijku in Dennisu že januarja obljubilo, da imajo zagotovljeno mesto v postavi, to pa se je v zadnjih mesecih spremenilo.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glede same priprave na dirko se zanje ni nič spremenilo. Še vedno obstaja za vsakega izmed osmih kolesarjev, ki se potegujejo za zadnjih pet prostih mest, velika možnost, da gredo na dirko. Prav tako smo jim razložili, da si želimo čim širši kader, ki bo pripravljen nastopiti. Mesto na Touru si ni lahko priboriti."

Jumbo-Visma se je sicer znašla pod velikim pritiskom, saj gre za eno najmočnejših ekip na svetu, ki pa še vedno ni nikoli dobila svetega grala kolesarstva, Dirke po Franciji. Vodstvo ekipe se je tako znašlo pred zelo zahtevno nalogo, saj mora okoli svojih kapetanov sestaviti ekipo, ki jima bi omogočila, da po dveh zaporednih drugih mestih (Roglič 2020, Vingegaard 2021) končno konec julija stojita v rumenem na podelitvi na Elizejskih poljanah.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Če jim želi to uspeti, ne bo potrebno zgolj premagati v zadnjih letih nepremagljivega Tadeja Pogačarja, pač pa bodo morali svoja kapetana zavarovati tako v izjemno zahtevnem začetku, ko bodo na sporedu etape, na katerih bo usodo kolesarjev krojil veter, kot na "Pariz-Roubaix etapi", ko se bodo kolesarji udarili na granitnih kockah, obenem pa bo potrebno obema kapetanoma stati ob strani tudi v gorah.

Zeeman je tako zatrdil, da poizkušajo sestaviti postavo, ki bi svoja kapetana najbolje ščitila v vseh možnih scenarijih, obenem pa želijo imeti na razpolago tako širok kader, da v primeru kakšnega padca pred samim začetkom dirke, bolezni, ali covida-19, vedno lahko vskoči popolnoma pripravljen drug kolesar.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"V zadnjih mesecih smo si zelo podrobno ogledali traso in na podlagi tega bomo sestavili najboljšo možno postavo. Prav tako si želimo čim večjo skupino kolesarjev, ki bodo pripravljeni na start največje dirke v letu. Obenem pa se še vedno borimo s koronavirusom. Fantja lahko odpadejo v zadnjem trenutku, prav tako zaradi padcev in poškodb. Tudi na to moramo biti pripravljeni," je zaključil Zeeman ter pojasnil, zakaj še niso izbrali osmerice za dirko.

Tako se prav lahko zgodi, da iz ekipe odpade celo Kuss, pa čeprav so mu že januarja obljubili mesto v moštvu, potem ko je opravil izjemno delo za svoja kapetana že na zadnjih dveh Dirkah po Franciji, ko je leta 2021 celo dobil tudi eno etapo, prav tako pa je bil ključen člen pri Rogličevih treh zaporednih zmagoslavjih na Dirki po Španiji, katero je kljub pomoči svojemu kapetanu lani uspel končati celo na skupnem osmem mestu.

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Do začetka Toura se bo Kuss ta teden podal še na Dirko po Švici, kjer naj bi imel celo vlogo kapetana, njegovi rezultati, predstave in zdravstveno stanje pa bodo na koncu določili, ali bo lahko znova pomagal našemu asu.

Giro d'Italia Vse z enim namenom Šport Odlična novica za vse slovenske ljubitelje kolesarstva! To bo noro! Primož Roglič Wout van Aert Jih ne izuči? Šport Wout potrdil namene Jumbo-Visme, tega so se Primoževi navijači najbolj bali Nicola Venchiarutti Ni za občutljive Šport Tragedija! Kolesar na dirki zbil športnega direktorja, slednji je podlegel ranam
Komentarjev 5
  • Idioti 08:41 12.junij 2022.

    Hočemo KUSA !

  • 4krogci 09:39 02.junij 2022.

    Tud primoza lahko vn spustite k bo itaq spet v ksn grabn zapelju!

  • miha.z 07:22 02.junij 2022.

    Spet dirka na zeleno, rumena pa adijo :(

Sorodne novice