Šport > Kolesarstvo
299 ogledov

Tu se bo odločila druga največja kolesarska dirka na svetu

Dirka po Italiji Profimedia
Avstralec Jai Hindley je pred zaključnim kronometrom v najboljšem položaju.

Danes se bo s 17,4 km dolgo vožnjo na čas v Veroni končala kolesarska dirka po Italiji. V najboljšem položaju je Avstralec Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), ki ima 1:25 minute naskoka pred prvim zasledovalcem, Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers). Tretji, Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious), zaostaja 1:51 minute.

Hindley je v predzadnji etapi na zadnjem zahtevnem vzponu zlomil Carapaza, ki je imel pred sobotno etapo vsega tri sekunde naskoka pred Avstralcem.

Giro d'Italia Dirka po Italiji Šport Slovenec drugi na kraljevski etapi Gira, Carapaz počil in izgubil majico

Toda slednji je po dobri taktični predstavi ekipe in tudi zaradi močnih nog strl olimpijskega prvaka. Posledično se mu obeta zmaga na veliki tritedenski dirki in najboljša uvrstitev po drugem mestu na Giru leta 2020. Tudi takrat je zadnji kronometer v Milanu začel v rožnatem, a takrat z vsega nekaj desetinkami sekunde naskoka pred Taom Geogheganom Hartom. Britanec je nato premagal Hindleyja in postal skupni zmagovalec.

V kronometru bo med zadnjo petino tekmovalcev startal tudi edini Slovenec Domen Novak (Bahrain-Victorious). Po sobotnem drugem mestu, ko je skorajda ujel zmagovalca Alessandra Covija (UAE Team Emirates) iz Italije, bo v vožnji na čas branil 31. mesto v skupnem seštevku in skušal dodati svoje v dvoboju najboljših ekip na Giru.

Trenutno ima Bahrain-Victorious 5:18 minute naskoka pred moštvom Bora-Hansgrohe, v seštevek pa se v vsaki etapi vpišejo trije najboljši časi posameznikov ekipe.

21. etapa Dirka po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zadnji kronometer naj ne bi prinesel večjih sprememb, bodo pa morali kolesarji sredi 17,4 kilometrov dolge trase premagati vzpon Torricella Massimiliana (4,5 km/4,6 %) pred spustom v Verono in zaključkom v festivalni areni.

V njej je nazadnje do skupno tretjega mesta na Giru pred tremi leti posegel slovenski as Primož Roglič. Takrat je v skupnem seštevku slavil Carapaz pred Italijanom Vincenzom Nibalijem (Astana Qazaqstan), ki ga danes kot četrtouvrščenega v letošnjem seštevku čaka sploh zadnja etapa v karieri na domači pentlji.

Na enak način se je Giro končal tudi v letih 1984 in 2010, ko sta si rožnato majico zagotovila legendarna Francesco Moser ter Ivan Basso.

21. etapa Dirka po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Letošnja trasa je popolna preslikava tiste iz leta 2019. Kolesarje na sredi pričaka vzpon četrte kategorije Torricella Massimiliana, na vrhu katerega je po 9,5 kilometrih tudi edino merjenje vmesnega časa. Sledi tehnično nezahteven spust po širokih cestah do legendarne arene.

Prvi se bo ob točno 14:00 na progo podal zadnjeuvrščeni iz skupnega seštevka Roger Kluge, medtem ko bo letošnjo dirko zaključil Hindley, ki starta ob 16:48, v cilju pa ga lahko pričakujemo nekje do 17:15.

21. etapa Dirka po Italiji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pred tremi leti je s časom 22 minut in 7 sekund slavil Chad Haga, ki je premagal Victorja Campanaertsa in Thomasa De Gendta. Prvi letošnji kronometer na Giru pa je dobil Avstralec Simon Yates, ki je tako kot tretjeuvrščeni Tom Dumoulin že zaključil z dirko. Bo pa zato na startu drugi iz kronometra v Budimpešti, Mathieu van der Poel.

Poleg izjemnega Nizozemca naj bi za enega glavnih favoritov za etapo veljal še domači matador in aktualni italijanski državni prvak Matteo Sobrero, med favorite pa lahko vedno štejemo tudi Thymena Arensmana, Bena Tulletta, Maura Schmida, Edoarda Affinija, Wilca Keldermana, Lennarda Kämno, De Gendta, Tobiasa Fossa, Matthiasa Brändleja, Alexa Dowsetta, Lawsona Craddocka, Tobiasa Ludvigssona, Josa van Emdna ter Willa Barto. Seveda pa so možna tudi presenečenja.

Primož Roglič Wout van Aert Jih ne izuči? Šport Wout potrdil namene Jumbo-Visme, tega so se Primoževi navijači najbolj bali Nicola Venchiarutti Ni za občutljive Šport Tragedija! Kolesar na dirki zbil športnega direktorja, slednji je podlegel ranam Matevž Govekar Svetla prihodnost Šport Talentirani Slovenec podpisal za eno največjih kolesarskih ekip na svetu!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice