Šport > Kolesarstvo
2022 ogledov

Eden največjih športnih dogodkov na svetu znova v Sloveniji

Giro d'Italia Profimedia
Giro danes drugo leto zapovrstjo tudi po Sloveniji.

Kolesarska dirka po Italiji bo danes še drugo leto zapovrstjo za nekaj deset kilometrov zavila na slovensko stran državne meje. Pričakovati je bučen sprejem za rožnato karavano in še posebej za najboljše, ki se bodo na dobrih 37 km dolgem odseku po Sloveniji udarili za pomembne sekunde v boju za skupno zmago.

Na že 105. izdaji italijanske pentlje namreč poteka ogorčen boj za skupno zmago. Najboljša kolesarja, Ekvadorca Richarda Carapaza (INEOS Grenadiers) in Avstralca Jaija Hindleyja (Bora-Hansgrohe) v skupnem seštevku ločijo le tri sekunde, blizu pa ostaja tudi Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious).

Joao Almeida Odstop Šport Eden izmed favoritov predčasno končal Giro

Prav iz tega vidika ni pričakovati, da bo v 'domači' etapi proste roke dobil edini preostali Slovenec na Giru Domen Novak. Ta je že nekaj zadnjih dni eden najbolj zvestih pomočnikov izkušenega Španca, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku zaostaja 1:05 minute.

V dolini Soče so sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se bo začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora po skupno 177 km in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

19. etapa Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Karavana kolesarjev na Giru bo okoli 15. ure slovensko mejo prečkala po 101,1 km etape, Slovenijo pa zapustila natanko 37,6 km kasneje po spustu s Kolovrata. Prav vzpon na Kolovrat velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 km dolgem klancu bodo morali kolesarji premagati kar 950 višinskih metrov (povprečni naklon 9,2 %).

V Slovenijo bodo kolesarji vstopili nekoliko prej na mejnem prehodu Učja. Nato sledi spust do Žage in pot do Kobarida, kjer se bo pri Idrskem začel vzpon prek Liveka in Livških Raven na Kolovrat.

Organizatorji dogodka, torej občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče, ob cestah trase pričakujejo več 10.000 ljudi.

19. etapa letošnje Dirke po Italiji bi sicer morala biti zelo razburljiva tudi zaradi svoje trase, saj nas na 177 kilometrih od Marano Lagunareja do svetišča Stara gora čakajo kar štirje kategorizirani vzponi, od tega je Kolovrat celo prve kategorije, medtem ko se tudi sama etapa zaključi z vzponom, tokrat druge kategorije.

19. etapa Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Po samem startu v ribiški vasici ob laguni Marano kolesarje najprej čaka ravninskih 80 kilometrov, preden se povzpnejo na kratek, a strm vzpon do Villanovinih jam (3. kategorija). Nato sledi spust ter nemudoma vzpon na Passo di Tanameo, še en klanec tretje kategorije, ki se vleče kar 12 kilometrov ob povprečnem naklonu 4,6 %.

Trasa nato kolesarje preko prehoda Učja popelje v Slovenijo, kjer jih po spustu do Kobarida pričaka najtežji vzpon dneva, sloviti Kolovrat, ki je še posebej brutalen v svoji prvi polovici, saj se v prvih 4,5 kilometrih vzpona naklon skorajda nikoli ne spusti pod dvomestno številko.

19. etapa Gira | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji se bodo nato s Kolovrata spustili znova v Italijo, po približno 10 kilometrih ravninske vožnje pa jih bo v Čedadu pričakal zaključni vzpon. Do svetišča Stara gora bo kolesarje vodil 7,1 kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,8 %. A ta številka je zelo varljiva, saj se med vzponom pojavijo številni ravninski odseki, nekaj časa pa se cesta celo spušča. Med dejanskim vzpenjanjem je tako naklon dosti višji, kot kažejo povprečne številke, dostikrat se povzpne celo do dvomestnih številk.

Sama trasa s strmimi zahtevnimi vzponi nekje na sredi etape bi tako po napovedih morala odgovarjati ubežnikom, saj je zaključni vzpon verjetno prekratek, da bi se favoriti za skupno zmago na njem udarili tudi za etapo.

Trasa bi še posebej morala odgovarjati napadalcem ter begu, če imamo v mislih, kakšna etapa čaka kolesarje v soboto, ko se bodo udarili na še zadnji gorski etapi letošnje dirke. Tako se pričakuje, da bodo glavni favoriti na današnji etapi nekoliko varčevali moči za epski spopad na Passo Fedaii na zadnji gorski etapi.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Pričakuje se, da bo prav Kolovrat razredčil vodilno skupino ter ponudil najmočnejše kolesarje dneva, medtem ko naj bi se za zmago udarili na poslednjem vzponu do svetišča Stara gora.

Za glavne favorite dneva tako veljajo kolesarji, ki se odlično znajdejo v gorah, a niso nevarni v skupnem seštevku. Izstopajo Bauke Mollema, Lennard Kämna, Giulio Ciccone, Mauri Vansevenant, Gijs Leemreize, Joe Dombrowski, Santiago Buitrago ter stara mačka Thomas De Gendt in Alejandro Valverde. Morda pa znova preseneti Mathieu van der Poel, ki je letos večkrat dokazal, da se vse bolje znajde tudi v gorah.

Po drugi strani pa je Mikel Landa napovedal, da bo v zadnjih preostalih dveh dneh napadal na polno, tako da vendarle ne bi bilo preveliko presenečenje, če se na koncu vseeno za zmago udarijo prav Landa, Hindley in Carapaz.

Znano je le eno, čaka nas spektakel!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice