Šport > Kolesarstvo
1540 ogledov

Menjava v rožnatem! Spektakularna etapa premešala vrstni red!

Simon Yates Profimedia
Simon Yates (BikeExchange Jayco) do zmage, rožnata majica Richardu Carapazu (INEOS Grenadiers).

Britanec Simon Yates, ki je po slabem prvem tednu že izpadel iz kombinacij za skupno zmago, je z napadom v zadnjih kilometrih prišel do veličastne zmage na 14. etapi Dirke po Italiji.

Na 147 kilometrov dolgi etapi po hribovju v okolici Torina, tekom katere so morali kolesarji prečkati kar pet kategoriziranih vzponov, je na koncu za 15 sekund premagal Jaija Hindleya (Bora-Hansgrohe) in Richarda Carapaza, ki sta še pobrala bonusne sekunde, ter četrtouvrščenega Vincenza Nibalija.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Znova se je izkazal tudi 39-letni veteran Domenico Pozzovivo, ki je na petem mestu zaostal vsega 28 sekund, medtem ko je eden glavnih favoritov dirke Joao Almeida na šestem zaostal že 39 sekund. Edina preostala kolesarja, ki sta končala znotraj ene minute, pa sta bila le še kolesarja Bahrain Victoriousa Mikel Landa in Pello Bilbao, ki sta zaostala 51 sekund.

Nosilec rožnate majice, mladi Juan Pedro "Juanpe" Lopez je na desetem mestu ciljno črto prečkal že s skoraj petimi minutami in pol zaostanka, tako da je majico vodilnega moral predati Carapazu.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Aktualni olimpijski prvak ima tako v skupnem seštevku 7 sekund prednosti pred Hindleyem ter 30 pred Almeido. V igri za najvišja mesta ostajata tudi Landa (+0:59) ter Pozzovivo (+1:01), medtem ko imajo zaostanek manjši od treh minut le še Bilbao (+1:52), Emanuel Buchmann (+1:58) ter Nibali (+2:58).

Lopez, ki je kar deset dni nosil rožnato majico, pa je zdrsnil na deveto mesto (+4:04). Ogromno je izgubil tudi Guillaume Martin, ki je danes za zmagovalcem zaostal za več kot devet minut in pol ter je tako zdrsnil s petega na dvanajsto mesto, kjer zaostaja že za 9 minut in 44 sekund.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Začetek same etape je bil sicer zelo napet, saj je glavnina pokrivala večino poizkusov pobega, tako da se je prva ubežna skupina uspela oblikovati šele po več kot 40 kilometrih, tekom prvega izmed kategoriziranih vzponov. Še pred vrhom se namreč od glavnine odlušči četverica kolesarjev, katero so sestavljali Joe Dombrowski, Ignatas Konovalovas, Filippo Zana in nosilec modre majice za najboljšega hribolazca Diego Rosa, kateri na vrhu klanca pobere maksimalno število točk.

Na spusti se omenjeni četverici pridruži še osmerica kolesarjev, skupaj pa si privozijo tri minute prednosti, preden začne na čelu glavnine silovit tempo narekovati ekipa Bore-Hansgrohe, ki uspe ubežnike ujeti med prvim naslednjim kategoriziranim vzponom. Almeida se tu prvič znajde v težavah, a še pred vrhom vseeno uspe priključiti vodilni skupini.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Med vzponom na predzadnji vzpon je tako v precej razredčeni vodilni skupini le še dvanajst kolesarjev. Ko Wilco Kelderman opravi svoje delo in ne more več narekovati tempa, se skupina po nekaterih napadih popolnoma razpade, v ospredju pa sprva ostanejo le Carapaz, Hindley, Nibali in Lopez. Z izjemo Keldermana in Jana Hirta pa sčasoma nazaj priključijo tudi preostali kolesarji vodilne skupine.

Tik pod vrhom napade Carapaz, ki prečka vzpon z 20 sekundami prednosti pred zasledovalci, izmed katerih izgubi stik nosilec rožnate majice Lopez.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Olimpijski prvak se je nato lotil brutalno strmega poslednjega vzpona na Colle della Maddaleno s 24-sekundno prednostjo, ko se v lov za njim poda Nibali, kateremu sprva lahko sledi le Hindley, nekoliko v ozadju pa se jima trudi priključiti tudi Simon Yates.

Hindley nato prehiti Nibalija in ujame Carapaza, a ju še pred vrhom dohitita tako Nibali, kot tudi Yates, ki se odloči za napad na kratkem nekategoriziranem vzponu znotraj zadnjih petih kilometrov. Zasledovalna trojica ga do cilja ni več uspela ujeti in se je morala zadovoljiti z bojem za drugo mesto in bonusne sekunde.

Giro | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko je Yates že slavil v cilju, je tako Hindley dobil sprint za šest bonusnih sekund, medtem ko jih je Carapaz na tretjem dobil štiri, kar pa je bilo vseeno dovolj, da je obdržal sedem sekund prednosti pred Hindleyem. "Etapa je bila zelo težka. Veseli smo, da imamo rožnato majico. A s tem se zdaj začenja tudi najtežji del dirke," je bil po koncu etape in prevzemu rožnate majice trdno na tleh Carapaz

Edini slovenski kolesar na dirki Domen Novak (Bahrain Victorious) je danes zasedel 74. mesto z zaostankom dobre pol ure. V skupnem seštevku je 57.

V nedeljo kolesarje čaka 177 kilometrov dolga etapa iz Rivarolo Canaveseja do gorskega cilja v Cogneju. Dirka pa se bo končala teden dni kasneje v Veroni.

 

* Izidi: 14. etapa (Santena - Torino, 147 km):
 1. Simon Yates (VBr/BIK)            3:43:44
(povprečna hitrost: 39,6 km/h)
 2. Jai Hindley (Avs/BOR)             + 0:15
 3. Richard Carapaz (Ekv/INE)
 4. Vincenzo Nibali (Ita/AST)   oba isti čas
 5. Domenico Pozzovivo (Ita/INT)        0:28
 6. Joäo Almeida (Por/UAE)              0:39
 7. Mikel Landa (Špa/BAH)               0:51
 8. Pello Bilbao (Špa/BAH)          isti čas
 9. Emanuel Buchmann (Nem/BOR)          1:10
10. Juan Pedro Lopez (Špa/TRE)          4:25
...
74. Domen Novak (Slo/BAH)              30:22

- skupni vrstni red:
 1. Richard Carapaz (Ekv/INE)       58:21:28
 2. Jai Hindley (Avs/BOR)             + 0:07
 3. Joao Almeida (Por/UAE)              0:30
 4. Mikel Landa (Špa/BAH)               0:59
 5. Domenico Pozzovivo (Ita/INT)        1:01
 6. Pello Bilbao (Špa/BAH)              1:52
 7. Emanuel Buchmann (Nem/BOR)          1:58
 8. Vincenzo Nibali (Ita/AST)           2:58
 9. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek)         4:04
10. Alejandro Valverde (Špa/MOV)        9:06
...
57. Domen Novak (Slo/BAH)            1:21:33
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice