Šport > Kolesarstvo
3917 ogledov

Slovenec drugi na kraljevski etapi Gira, Carapaz počil in izgubil majico

Giro d'Italia Profimedia
Alessandro Covi (UAE Team Emirates) je po izjemnem solu napadu zmagovalec kraljevske etape Gira, na kateri je drugo mesto zasedel Slovenec Domen Novak (Bahrain Victorious). Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) pa je z izjemno vožnjo prišel do rožnate majice vodilnega.

20. etapa Dirke po Italiji je bila letošnja "kraljevska etapa" Gira, saj je na 168 kilometrih postregla s kar tremi vzponi prve kategorije, saj so morali kolesarji najprej prečkati Passo San Pellegrino, nato so dosegli "cimo coppi" (najvišja točka Gira) letošnje dirke na Passo Pordoiu, medtem ko jih je za konec pričakala zloglasna Passo Fedaia.

Najprestižnejša etapa letošnje dirke je pripadla domačinu Alessandru Coviju, ki je Passo Fedaio prečkal po kar 55-kilometrskem solo napadu, katerega je uprizoril iz ubežne skupine med vzponom na Passo Pordoi. Na drugem mestu je končal najmočnejši iz preostale skupine ubežnikov, naš Domen Novak, ki je za Covijem zaostal 32 sekund, na tretjem mestu pa je končal še en domačin Giulio Ciccone (Trek Segafredo), ki je ciljno črto prečkal 5 sekund za Novakom.

A medtem ko smo Slovenci navijali za Domna in spremljali boj ubežnikov, se je v ozadju odvil pravi epski boj za skupno zmago na Giru, potem ko je Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) v etapo vstopil z vsega tremi sekundami prednosti pred Jaiem Hindleyem, ki pa je svojega največjega nasprotnika uspel zlomiti na poslednjem vzponu in si tako privoziti rožnato majico.

Mladi Avstralec je dokazal, da je najmočnejši kolesar na dirki, saj je na poslednjem vzponu porazil vse favorite za skupni seštevek. Hugha Carthyja in Mikela Lando je tako premagal za 49 sekund, medtem ko je Carapaz izgubil minuto in 28 sekund. Jan Hirt je za Hindleyem zaostal za minuto in 55 sekund, Juanpe Lopez za dve minuti in tri sekunde, Vincenzo Nibali pa dve minuti in sedem sekund.

V skupnem seštevku je tako znotraj prve sedemnajsterice prišlo do spremembe zgolj na prvem mestu, kjer je Hindley prehitel Carapaza, medtem ko so vsi ostali najboljši kolesarji pred zaključnim kronometrom obdržali svoje pozicije.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi Avstralec ima po novem minuto in 25 sekund prednosti pred Ekvadorcem ter minuto in 51 sekund pred Lando. Na četrtem mestu Nibali zaostaja že za 7 minut in 57 sekund, Pello Bilbao na petem pa 8 minut in 52 sekund. Še zadnji, ki za najverjetnejšim novim zmagovalcem Gira zaostaja za manj kot deset minut, pa je kar presenetljivo odlični Čeh Jan Hirt na šestem mestu, ki ima za Hindleyem zaostanek 9:07.

V boju za skupno zmago so tokrat največji favoriti dirke zmago na kraljevski etapi prepustili begu, ki se je izoblikoval po 20 kilometrih, še pred vzponom na katerega izmed treh brutalnih vzponov. V ospredju so ubežno skupino sestavljali Ciccone, Mathieu van der Poel, Sam Oomen, Thymen Arensman, Mauri Vansevenant, Covi, Sylvain Moniquet, Davide Formolo, Gijs Leemreize, Antonio Pedrero, Edoardo Zardini, Lennard Kämna, Andrea Vendrame, Davide Ballerini in naš Novak.

Skupaj so si privozili največjo prednost šestih minut, ki je pred začetkom Passa Pordoi znašala še 5 minut. Tu se je za solo napad na "cima coppi" vzponu odločil Covi, ki je vrh prečkal z minuto in pol prednosti pred najmočnejšimi zasledovalci, med katerimi so bili Formolo, Pedrero, Kämna, Ciccone, Leemreize, Oomen, Arensman in Novak.

Alessandro Covi | Avtor: Profimedia Profimedia

Do poslednjega vzpona dirke si je Covi povečal prednost že na dobri dve minuti, zasledovalcem pa je uspel na ravninskem delu priključiti Ballerini, ki pa je skupaj z Oomenom popustil že kmalu po začetku zadnjega vzpona.

Covi je nato uspel doseči drugi del vzpona na Passo Fedaio, ki je dosti bolj strm kot prvi, s prednostjo dveh minut, medtem ko so izmed najmočnejših zasledovalcev ostali le še Arensman, Ciccone in Novak. Nato pa je Slovenec dokazal, da ima največ moči, saj je svoja sopotnika z lahkoto pustil za seboj, obenem pa je začel topiti prednost ubežnika.

Toda ko je pred zadnjimi kilometri prednost Covija znašala le še pol minute, je počasi tudi našemu junaku zmanjkalo moči in Covi je mirno prikolesaril do največje zmage v karieri, medtem ko se je Novaku na koncu močno približal še Ciccone.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lani sem bil dvakrat blizu in zelo sem si želel zmage. Seveda smo dirkali za skupno uvrstitev, a je moral Joao Almeida zapustiti dirko zaradi covida-19. Pred tem sem mu moral pomagati, zato priložnosti za etapno zmago ni bilo veliko, v zadnjih treh dneh pa smo imeli bolj proste roke. Ekipa si je želela etapno zmago, zato pri nas zdaj vlada nepopisno veselje," je po etapi dejal Covi.

Za Novaka je bila to daleč najboljša predstava v zadnjih letih, za las pa je ostal brez druge zmage v karieri. Doslej je slavil le na cestni dirki državnega prvenstva pred tremi leti. Danes je 26-letnik dobil proste roke, potem ko je sijajno opravljal vlogo pomočnika za Lando v zadnjem tednu. V skupnem seštevku je napredoval na 31. mesto (+2:07:40), njegovi ekipi pa se obeta tudi zmaga v ekipnem seštevku, saj imajo 5:18 minute naskoka pred moštvom Bora-Hansgrohe.

V ozadju pa se je ta čas odvil pravi spopad titanov, saj je ekipa Ineos Grenadiers s Pavlom Sivakovim na čelu narekovala oster tempo, ki je močno razredčil vodilno skupino, nato pa je sledil napad Hindleya. Edini mu je lahko sledil le Carapaz, skupaj pa sta priključila Hindleyevemu sotekmovalcu Lennardu Kämni, ki je namerno zaostal iz vodilne skupine ter nudil svojemu prijatelju veliko pomoč, ko je narekoval tempo na najstrmejšem delu vzpona.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Tik preden pa bi mlademu Nemcu dokončno popustile moči, je uspel s svojim silovitim tempom zlomiti Carapaza, ki je začel zaostajati. To je nemudoma opazil Hindley ter sam nadaljeval s silovitim napadom, s katerim je iz metra v meter večal prednost pred Carapazom.

Slednji ni nato mogel slediti niti več Kämni, medtem ko sta ga na poti do vrha prehitela še Carthy in Landa, na koncu pa je ciljno črto prečkal skoraj minuto in pol za Hindleyem, s tem pa je zelo verjetno tudi izgubil boj za skupni seštevek.

Hindley je namreč pred zadnjim razgibanim kronometrom v Veroni (17,4 km) v veliki prednosti, čeprav ne velja za najbolj kakovostnega kolesarja v vožnji na čas. Avstralec je že pred dvema letoma v rožnati majici pričakal zadnji kronometer na Giru, a takrat z vsega nekaj desetinkami sekunde naskoka pred Britancem Taom Geogheganom Hartom. Slednji je nato premagal Hindleyja in postal skupni zmagovalec.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vedel sem, da bo to ključna etapa Gira. Zaključek je bil brutalen, ampak če imaš dobre noge, lahko narediš razliko. Ostali smo potrpežljivi in prihranili dovolj moči za zadnji vzpon. To je bila popolna predstava ekipe, Lenny je bil dolgo v begu, nato pa je v idealnem trenutku prišel na pomoč. Ko sem slišal, da je Carapaz izpustil kolo ali dve, sem do cilja šel na polno," je organizatorjem po etapi dejal Hindley.

"Nikoli ne veš, kako se bo po treh tednih razpletla zadnja vožnja na čas, ampak jutri bom tudi umrl za rožnato majico," je še dodal 26-letni Avstralec.

 

* Izidi, 20. etapa (Belluno - Marmolada, 168 km):
 1. Alessandro Covi (Ita/UAE Team Emirates)          4:46:34
 2. Domen Novak (Sl/Bahrain Victorious)               + 0:32
 3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                 0:37
 4. Antonio Pedrero (Špa/Movistar)                      1:36
 5. Thymen Arensman (Niz/Team DSM)                      1:50
 6. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                    2:30
 7. Gijs Leemreize (Niz/Jumbo-Visma)                    3:04
 8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-EasyPost)             3:19
 9. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)            isti čas
10. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                  3:39
11. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)              3:58
...

- skupni vrstni red:
 1. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                86:07:19
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 1:25
 3. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)                1:51
 4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana Qazaqstan)              7:57
 5. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)               8:55
 6. Jan Hirt (Češ/Intermarche-Wanty-Gobert)             9:07
 7. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)              11:18
 8. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)  16:04
 9. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek-Segafredo)              17:29
10. Hugh Carthy (VBr/EF Education-EasyPost)            17:56
...
31. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)             2:07:40
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice