Šport > Kolesarstvo
14878 ogledov

Odlična novica za vse slovenske ljubitelje kolesarstva! To bo noro!

Giro d'Italia Profimedia
Direktor Dirke po Italiji je razkril, da bi v poizkusu, da na svojo dirko končno privabijo Tadeja Pogačarja, Giro tudi prihodnje leto lahko zavil v Slovenijo.

Potem ko je druga največja kolesarska dirka na svetu, legendarni Giro, v petek med gorsko etapo s ciljem pri svetišču na Stari gori za kratek čas (dobrih 37 kilometrov) zavila v Slovenijo, ima direktor dirke Mauro Vegni že načrte za prihodnje leto, za katero si želi da bi Slovenija igrala še večjo vlogo na njegovi dirki, obenem pa upa, da bi se prvič v življenju za rožnato majico boril tudi Tadej Pogačar.

Dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji bo namreč julija napadal še svojo tretjo rumeno majico, medtem ko naj bi se proti koncu sezone lotil še Dirke po Španiji, s čimer se bo prvič v karieri v eni sezoni lotil kar dveh Grand Tourov. Toda Gira se zaenkrat še vedno izogiba.

Pogačar je sicer pogosto tekmoval v Italiji, preden se je sploh podal med profesionalce, pa tudi s svojo ekipo UAE Team Emirates se rada vrača v Italijo, kjer je uspel že drugo leto zapored dobiti skupni seštevek etapne dirke Tirreno-Adriatico, dobil pa je tudi dve izmed največjih enodnevnih klasik na svetu, Dirko po Lombardiji in Strade Bianche.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Vegni si tako želi, da bi Pogačar vendarle obiskal italijanske ceste tudi na njihovi tritedenski preizkušnji ter poizkusil ponoviti uspeh Marca Pantanija, ki je kot zadnji leta 1998 v istem letu dobil tako Giro, kot tudi Tour. Tudi sam Pogačar je v preteklosti že namignil, da bi si želel sodelovati na Dirki po Italiji, če bi mu uspelo še tretjič zapored zmagati na Touru.

Po poročanju Cyclingnewsa naj bi pri ekipi UAE Team Emirates najprej želeli preizkusiti Pogačarja z napadom na dvojček Tour-Vuelta v letu 2022, preden se bodo odločili, katere izmed treh največjih dirk na svetu bo mladi Slovenec ciljal v letu 2023.

"Možno je, da bomo leta 2023 na Giru videli tudi Pogačarja. Zakaj pa ne? Nikoli ne recite nikoli," je bil v pogovoru za Cyclingnews optimističen Vegni.

Mauro Vegni | Avtor: Profimedia Profimedia

"Letos še tretjič zapored cilja na Tour in potem se bo morda lotil Vuelte. Upam pa, da bo v prihodnosti pokazal nekaj spoštovanja tudi do Gira. Izjavil je, da se v neki točki kariere želi preizkusiti tudi na Dirki po Italiji. Moramo le počakati in videti, če bo svojo udeležbo potrdil že za leto 2023. Upam, da bo temu tako."

Vegni je nato spomnil, da je večina kolesarjev, ki jih imamo za nejvečje vseh časov, tekom svoje kariere vsaj enkrat uspela v istem letu dobiti tako Giro, kot tudi Tour. To so bili Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain ter Pantani. Vegni upa, da bo tudi Pogačar dokazal, da spada v takšno družbo.

"V preteklosti je veliko kolesarjev svoj talent najprej pokazalo na Giru in se šele nato spopadlo s Tourom. Upam, da Pogačar naredi ravno obratno. Chris Froome se je tekom svojih najuspešnejših let vedno osredotočil na Tour in nikoli niti poizkusil z Girom. Nato pa je leta 2018 ugotovil, kaj mu manjka na njegovem seznamu dosežkov. Dobil je Giro in zdaj je lahko ponosen, da ima tudi Giro v svoji zbirki."

Mauro Vegni | Avtor: Profimedia Profimedia

Na letošnjem Giru je z izjemo Richarda Carapaza manjkalo kar nekaj največjih imen kolesarstva, tako da se je zmage kar nekoliko presenetljivo veselil Jai Hindley. A čeprav se je dirka komaj končala, se Vegni obrača že k naslednji preizkušnji ter trasi za prihajajoče leto.

"Corsa rosa" 2023 naj bi se začela v Pescari na obali Jadranskega morja in bi lahko na predzadnji etapi Gira znova obiskala tudi Slovenijo pred vzponom na legendarni Monte Zoncolan, preden bi se  končala v Vidmu ali Trstu. S tem naj bi organizatorji želeli zapihati na dušico ter končno prepričati Pogačarja za njegov prvi nastop na Giru.

Trasa predzadnje etape in vloga Slovenije tako še ni povsem dorečena, jasno je le nekaj: "Giro 2023 se bo zagotovo začel in končal v Italiji."

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

"Je kar nekaj različnih opcij za 'Grande Partenza', kot pravimo velikem finalu. Vem, da se ljudje pogovarjajo o Vidmu in Trstu. Seveda si lahko zamislimo tudi nov obisk Slovenije, to smo počeli že v preteklosti, zdaj pa je to postala resnično pomembna kolesarska nacija. Kdo ve? Morda bo dovolj, da se prepriča Pogačarja. Bili bi veseli, če se odloči za to," je zaključil Vegni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice