Šport > Kolesarstvo
12076 ogledov

Kolesarski svet navdušen: Pogačar bo storil, česar ni še nikoli

Tour de France Tadej Pogačar Epa
Tadej Pogačar je najavil, da bo letos napadel tako Dirko po Franciji, kot tudi po Španiji, prihodnje leto morda tudi po Italiji.

V minulem letu najboljši kolesar v Sloveniji in na svetu Tadej Pogačar je potrdil, da bo v letu 2022 dirkal tako na dirki po Franciji, kjer bo branil dve zaporedni zmagi, kot tudi na dirki po Španiji, ki jo je imel v načrtu tudi lani, a na njej nato ni nastopil.

Tako naj bi se mladi kapetan ekipe UAE Team Emirates prvič v življenju v eni sezoni lotil kar dveh velikih tritedenskih dirk, prav tako pa se bo prvič v karieri spopadel še z enim velikim spomenikom kolesarstva - Dirko po Flandriji.

Primož Roglič in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar bo tako še drugič napadel Dirko po Španiji, potem ko je na velikih tritedenskih dirkah debitiral ravno na Vuelti, ko je leta 2019 senzacionalno osvojil kar tri etape, belo majico za najboljšega mladega kolesarja ter tretje mesto v skupnem seštevku, kjer pa je moral priznati premoč "španskemu kralju" - Primožu Rogliču, ki je dobil zadnje tri izvedbe Dirke po Španiji.

Kot je še povedal v videokonferenci, bo morda v 2023 dirkal tudi na italijanski pentlji. "Giro mi je od nekdaj ena najljubših dirk, je blizu Slovenije, včasih tudi v Sloveniji. Zelo si želim nastopiti na dirki po Italiji, ampak letos je to neizvedljivo. Mogoče naslednje leto ..." je v sklopu medijskega dneva njegove ekipe UAE Team Emirates dejal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Da bi imel na Giru ogromno navijačev, ni dvoma, a glede na uspehe, ki jih niza v zadnjih letih, med drugim je lani dobil dirko po Franciji, dve prestižni klasiki - Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji - ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu, jih tudi na drugih dirkah ne bo manjkalo.

Tadej Pogačar | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Priložnosti za opazovanje njegovih vrlin bo veliko, saj so mu v ekipi tekmovalni načrt dodobra zapolnili. "Mislim, da smo izpolnili koledar na maksimum. Imel bom predvidoma 97 startov, od tega dva 'grand toura'. To ni preveč, ampak če hočeš biti na vsaki dirki v dobri formi, je to nek maksimum. Lani sem imel precej manj startov," je pojasnil.

Kot je dejal, bo tudi letos branil zmago na francoski pentlji, v načrtu pa je, tako kot lani, tudi dirka po Španiji. "Veliko večja možnost je, da se udeležim Vuelte, ni pa stoodstotno, ker pač nič ni stoodstotno. Upam, da se bo vse izšlo po načrtu," je dejal in omenil še nekaj velikih dirk, tudi od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bo prav tako branil zmago, pa Milano - San Remo, Flandrijo in druge.

Legendarne Dirke po Flandriji se bo letos lotil celo prvič v življenju, a čeprav tokrat še nima velikih pričakovanj, je potrdil, da si morda dolgoročno resnično želi osvojiti vseh pet velikih spomenikov kolesarstva, izmed katerih se bo letos lotil kar štirih, izpustil bo le dirko Pariz-Roubaix. V svoji zbirki ima že Dirko po Lombardiji in dirko Liege-Bastogne-Liege, tako da mu zaenkrat manjkajo le Pariz-Roubaix, Milano-San Remo ter Flandrija.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda letošnji poizkus na Dirki po Flandriji še naj ne bi služil kot pravi napad na zmago, temveč kot priprava za dirkanje po granitnih kockah, ki ga bodo letos pričakale tudi na Dirki po Franciji. "To bo zame nov izziv in zagotovo mi bo pomagalo v pripravi na granitne kocke Toura. Da dobim idejo, kako izgleda dirkanje po takšnih cestah in granitnih kockah. Resnično se veselim Flandrije. Lotil se bom kar štirih spomenikov, a to ne pomeni, da ciljam na zmago na vsakem izmed njih. V prihodnosti pa bi zagotovo rad osvojil vsakega izmed njih."

Prva preizkušnja letos pa bo dirka po Združenih arabskih emiratih med 20. in 26. februarjem, kjer bo tudi v vlogi branilca skupne zmage. "Ta dirka je ena pomembnejših za našo ekipo. Če želiš biti med najboljšimi na kateri koli dirki, moraš biti res v formi, tako da se je treba tudi za to pripraviti, ne moreš se le pojaviti tam," je poudaril Pogačar.

Tadej Pogačar po ZAE | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Na to dirko se bo del ekipe, ki bo tam nastopil, v prihodnje (konec januarja in v prvi polovici februarja) pripravljal tudi na višini v Sierri Nevadi, a slovenski zvezdnik je že zdaj zadovoljen s svojo pripravljenostjo. "Sem tam, kjer si želim. Forma je za januar v redu, je pa kar še nekaj časa za vaditi."

Kot pravi, se v ekipi zelo dobro razumejo, tudi z novinci, med katerimi je tudi Portugalec Joao Almeida, za katerega Pogačar pravi, da lahko dobi letošnjo italijansko pentljo, izpostaviti pa velja še nekdanjega izjemnega Rogličevega pomočnika Georga Bennetta ter Španca Marca Solerja. UAE Team Emirates ima tako letos zelo močno ekipo, Pogačar pa se s konkurenco ne ukvarja.

Bolj kot konkurenca, ga skrbi nadloga v podobi covida-19. "Kar zadeva covid-19, smo zelo pazljivi, imamo natančna navodila od kluba, se čuvamo, higiena je na prvem mestu, maske nosimo tudi v mehurčku ... Najbolj me je strah letalskih poletov, saj si takrat v majhnem prostoru najbolj izpostavljen. Ampak, pač, treba se je razkuževati, nositi maske, kar pa delamo zdaj že dve leti."

Bernal Roglič Pogačar Konec ugibanj Šport Roglič in Pogačar se bosta še naslednjih pet let ubadala s tem problemom Tadej Pogačar Vse z enim namenom Šport Eden najmočnejših ljudi kolesarstva močno zbodel Pogačarja Christoph Pfingsten Žalosten konec Šport Rogličev moštveni kolega in prijatelj prisiljen v predčasno upokojitev
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.