Šport > Kolesarstvo
9753 ogledov

"Kar ni uspelo nobeni ekipi, je zdaj uspelo covidu-19"

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je pred deseto etapo izgubil še drugega pomočnika na dirki po Franciji.

Pred prihajajočima ključnima etapama letošnjega Toura je v moštvu vodilnega kolesarja na dirki prisotne kar nekaj negotovosti zaradi povečanega števila okužb s covidom-19.

Potem, ko je moral dirko predčasno zapustiti Norvežan Vegard Stake Laengen, je le nekaj dni kasneje enaka usoda doletela še novozelandskega pomočnika Georgea Bennetta.

Kot, da to še ne bi bilo dovolj, je bil na tesitranju pozitiven tudi Rafal Majka, ki pa so mu ob odsotnosti simptomov in visoke vrednosti CT dovolili nadaljevati Tour. 

David de la Cruz Slovo Šport Hud udarec za Pogačarja in njegov nov naskok na Tour

Pogačarjeva ekipa je s tem utrpela velik udarec, česar se zavedajo tudi tekmeci, ki bodo poskušali zdravstveno krizo izkoristiti v svoj prid. "Mislim, da so zdaj ranljivi," je ocenil direktor kolesarske ekipe Ineso Grenadiers Rod Ellingworth.

"Pa še kako so ranljivi! Razmišljali bodo o tem, da ne smejo izgubiti še enega kolesarja. Če bodo ostali brez Rafala Majke, potem bodo prav gotovo v velikih težavah," je dodal.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je del igre. Situacija s covidom ni prav nič drugačna od drugih zdravstvenih težav. Konec koncev gre za to, da kolesarji ostanejo zdravi, kar je že od nekdaj del programa," je pristavil Ellingworth.

Za vse najboljše bo današnja 11. etapa prvi pravi gorski preizkus na Touru, saj bodo morali poleg treh zahtevnih vzponov premagati tudi visoko nadmorsko višino. Na vrhu Galibiera (17,7 km/6,9 %) bodo tako prvič prečkali tudi najvišjo točko v letošnji izdaji dirke na 2642 m. Že dan kasneje bodo legendarni vzpon prečkali še enkrat.

Da bi covid-19 lahko krojil razplet letošnje dirke, priznava tudi četrti kolesar v skupni razvrstitvi Geraint Thomas. "Seveda bi imelo to velik vpliv. George Bennett je bil eden najmočnejših kolesarjev v gorah, poleg Brandona McNultyja in Rafala Majke. Toda, ko imaš v ekipi nekoga, kot je Tadej Pogačar, je vsakdo sposoben dvigniti nivo dirkanja. Spominjam se, ko smo dirkali za Froomeyja in smo na slab dan delovali zelo ranljivo, potem pa smo se pobrali in stopili skupaj. Prepričan sem, da bo tudi pri UAE Emirates enako," je dejal Britanec.

"To bo ultimativni test za Pogačarja. Govorili smo o tem, da spremljamo boj Tadeja proti svetu, zdaj gre za boj Tadeja proti covidu. Zdaj, ko moštveni kolegi cepajo kot muhe, ga čaka težka naloga. Vsi so iskali način, kako ga osamiti, kako ga spraviti v težave. Na žalost to ni uspelo nobeni ekipi, ampak covidu."

Robbie McEwen

Komentarjev 1
  • jakec1575 17:18 13.julij 2022.

    mogoče, če gledalcev ne bi spustili na manj kot pol metra pljuvat

Sorodne novice