Šport > Kolesarstvo
295 ogledov

Nov spopad favoritov na zahtevni alpski etapi

Tadej Pogačar Epa
Kolesarje na dirki po Franciji danes čaka ena najtežjih preizkušenj letošnjega Toura.

Slovenskega asa Tadeja Pogačarja in tekmece danes z začetkom ob 12.30 čaka zahtevna 11. etapa od Albertvilla do vrha na prelazu Granon nad Serre Chevalierem. V tem mestu je pred petimi leti svoj prvi veliki trenutek na Touru doživel prav Pogačarjev rojak in tekmec Primož Roglič.

Slednji je leta 2017 iz ubežne skupine najhitreje premagal dolg vzpon prek prelaza Telegraphe do vrha na Galibier, nato pa po dolgem spustu slavil prvo od skupno treh etapnih zmag na Touru.

Na letošnji dirki po Franciji je imel doslej veliko smole ob padcu v peti etapi, nato pa se je dobro pobral in ves čas ohranjal stik z najboljšimi, med katerimi izstopata Pogačar in Rogličev moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard.

Za vse najboljše bo 11. etapa prvi pravi gorski preizkus na Touru, saj bodo morali poleg treh zahtevnih vzponov premagati tudi visoko nadmorsko višino. Na vrhu Galibiera (17,7 km/6,9 %) bodo tako prvič prečkali tudi najvišjo točko v letošnji izdaji dirke na 2642 m. Že dan kasneje bodo legendarni vzpon prečkali še enkrat.

"Etapa je prelepa, najprej nas čaka dolg in zahteven vzpon, zaključni vzpon pa je brutalen. Kljub vsemu se veselim etape," je organizatorjem dirke v torek dejal Pogačar, ki je želel skupaj z ekipo prepustiti majico vodilnega po torkovi etapi. Načrt se jim je izjalovil za nekaj sekund.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

V razvrstitvi ima tako Pogačar 11 sekund prednosti pred Nemcem Lennardom Kämno, ki je bil dan prej v ubežni skupini, sicer pa ni nevaren v boju za visoko končno uvrstitev. Tretji je prvi Pogačarjev izzivalec Vingegaard, ki zaostaja 39 sekund.

Čeprav si vsi želijo, da bi dirko odločile ceste, se bo treba izogniti tudi okužbam z novim koronavirusom. Ta je oklestil predvsem Pogačarjevo zasedbo. Domov sta morala oditi Norvežan Vegard Stake Laengen in Novozelandec George Bennett.

"Tudi če so vsi zdravi, je ukvarjanje z vsemi zdravstveni protokoli zahtevno. Ko pa dobiš pozitivni izvid znotraj lastnega mehurčka, to posledično pomeni še več skrbi in dodaten stres. Upam, da bomo dirkali vse do Pariza," je skrb izrazil Pogačar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice