Šport > Kolesarstvo
3024 ogledov

Pogačar pod vznožjem Alp: "Tega nihče ne mara!"

Tadej Pogačar Epa
Kolesarska dirka po Franciji bo po prostem dnevu nadaljevala pot v Alpah.

Karavano čaka deseta etapa od Morzina do Megeva (148,1 km) s ciljnim vzponom v vse močnejši poletni pripeki. Rumeno majico bo branil slovenski as Tadej Pogačar, ki si je po prvih devetih etapah nabral 39 sekund naskoka pred prvim izzivalcem, Dancem Jonasom Vingegaardom.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je doslej tudi s pomočjo ekipe UAE Team Emirates zelo dobro opravil svoje delo in v drugi polni teden Toura vstopa poln samozavesti. Doslej je dirkal za vsako sekundo in sprintal tudi v nekaterih etapah, v katerih bi lahko zgolj varčeval z močmi. V šesti in sedmi etapi je zmagal, z željo po novih uspehih pa bo dirkal tudi v nadaljevanju 109. izdaje francoske pentlje.

Tadej Pogačar Nasvet tudi Rogliču Šport Legendarni Andy Schleck razkril, kako premagati Pogačarja

"Kdo pa ne bi rad ves čas zmagoval," je v ponedeljek dejal na tiskovni konferenci svojega moštva. Tuji novinarji že dlje časa vlečejo vzporednice med njim in slovitim Belgijcem Eddyjem Merckxom, ki se ga je prijel vzdevek kanibal.

"Sam se ne vidim tako. Morda na televiziji deluje, kot da gremo vsakič na zmago. A tudi v nedeljo smo imeli dober dan, ekipa je opravila odlično delo, vse smo nadzirali, ubežniki pa so bili predaleč, da bi jih lovili. Seveda je bil pomemben tudi sprint, kjer sem dobil nove tri sekunde, kar je pomembno," je še dejal vodilni kolesar letošnjega Toura.

"Sem zelo samozavesten. Videli bomo, kdo je boljši plezalec. Ta teden je pred nami kar nekaj vzponov, začelo se bo že v Megevu. Za vročino pa lahko rečem, da bo za vse enaka. Jasno je, da nihče ne mara kolesariti pri 30 stopinjah Celzija in več ter da bo treba primerno poskrbeti za telo. In tudi za našo ekipo vem, da bo to storila," je današnje nadaljevanje dirke pospremil Pogačar.

V skupnem seštevku ima 39 sekund prednosti pred Vingegaardom, 1:17 minute zaostaja Britanec Geraint Thomas. Pred dirko predvideni prvi zasledovalec, Primož Roglič, se je po smoli v peti etapi dobro kosal z bolečinami ter napredoval do 11. mesta v skupnem seštevku. Za rojakom Pogačarjem zaostaja 2:52 minute.

Preostali trije Slovenci, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Luka Mezgec ne dirkajo na skupno razvrstitev. V nadaljevanju preizkušnje bi lahko kljub zahtevnosti trase predvsem Mohorič in Tratnik iskala možnosti za etapne zmage v pobegih. Morda že danes, ko bo karavana s starta v Morzinu krenila ob 13.40. Na cilju bo po ocenah organizatorjev nekaj po 17. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice