Šport > Kolesarstvo
13484 ogledov

Legendarni Andy Schleck razkril, kako premagati Pogačarja

Andy Schleck Profimedia
Nekdanji kolesarski zvezdnik dobro ve, kako se dobi Dirka po Franciji.

Čeprav mnogi verjamejo, da je to nemogoče, je legendarni Andy Schleck prepričan, da se na letošnji Dirki po Franciji da premagati Tadeja Pogačarja, če bodo njegovi rivali pogumni in pripravljeni izgubiti vse.

Zmagovalec te legendarne dirke iz leta 2010 je tako izkoristil ponedeljkov prosti dan ter preko medijev Jonasu Vingegaardu, Geraintu Thomasu, našemu Primožu Rogliču in ostalim poslal jasno sporočilo pred pravimi alpskimi etapami, ki jih pričakujemo v sredo in četrtek. Če želijo dobiti Tour, ga morajo biti pripravljeni izgubiti!

Andy Schleck | Avtor: Epa Epa

Ljubitelji kolesarstva se še predobro spomnimo leta 2011, ko je izjemni Luksemburžan na 18. etapi svoje konkurente napadel kar 60 kilometrov pred ciljem in si v nekem trenutku privozil celo štiri minute prednosti pred svojima rivaloma Cadelom Evansom in Albertom Contadorjem, preden je do cilja Avstralec nekoliko uspel zmanjšati zaostanek.

Toda Schleck je na koncu dobil etapo, medtem ko je v skupnem seštevku skočil iz četrtega na drugo mesto, medtem ko je naslednji dan celo prevzel rumeno majico, a jo na koncu v odločilnem kronometru znova izgubil proti Evansu. A vseeno je napravil vse, kar je lahko, da bi zmagal. S svojim norim napadom na 18. etapi je bil pripravljen tvegati vse, da se le vrne v boj za skupno zmago.

Andy Schleck | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vprašanje, če tudi letošnja dirka potrebuje kakšen nor 60-kilometrski napad v gorah, je Schleck odgovoril v svojem stilu: "Morda še kakšnega daljšega. Resnično. Če govorimo hipotetično, če Geraint Thomas napade na Galibier (trasa ga prečka v 11. in 12. etapi), obstajajo le še trije kolesarji, ki lahko na vzponih dosežejo enake watte. Torej če napade, lahko le določeni kapetani ekip zmanjšujejo razliko za njim."

"To sem tudi sam storil. Nisem si rekel, da zdaj pa grem in sem napadel na Izoardu. Ne, vedel sem, da lahko na Galibieru proizvajam 450 wattov in da obstajata le še dva človeka na svetu, ki jima lahko to uspe. Torej če ne bosta onadva vlekla na čelu, bom proti njim pridobil čas. Galibier sem prečkal s 4-minutno prednostjo, ker so najboljši čakali v ozadju. Šele ko se je Cadel postavil na čelo, so mi uspeli odvzeti minuto in pol."

Andy Schleck | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če le obstaja možnost, morate v gorah poizkusiti z dolgim napadom. Sotekmovalci in pomočniki ne morejo razviti take moči, kot jo lahko kapetani. Zato bi rad videl, da vodje ekip začenjo z napadi že na samih začetkih etap, da gredo na polno in se pobijejo med seboj. To je edini način, katerega sam vidim, da se lahko otresejo Pogačarja."

Po devetih etapah je sicer skupni vrstni red dosti bolj izenačen, kot je bil lani. Še posebej Vingegaard se je izkazal za zelo zahtevnega tekmeca, ki lahko s Pogačarjem neposredno tekmuje na najzahtevnejših vzponih. Toda Schleck vseeno verjame, da mora biti Danec pripravljen žrtvovati mesto na stopničkah, če želi uresničiti sanje o rumeni majici.

Andy Schleck | Avtor: Epa Epa

"Če želijo spremeniti generalno razvrstitev, morajo ukrepati! To je tako kot pri ljudeh, ki se zjutraj zbudijo nezadovoljni s svojo situacijo, a ne naredijo ničesar glede tega in čakajo. Mislijo si, da bo jutri morda bolje. Toda to se ne zgodi v življenju in se ne zgodi v športu."

"Če bi radi spremenili skupno razvrstitev, morate premakniti je**ne zadnjice in tvegati. Jonas, Roglič, Geraint in kdorkoli je še visoko, morajo začeti tvegati in biti pripravljeni žrtvovati svojo uvrstitev v skupnem seštevku. Iskreno, vsi so v karieri že dosegali ta mesta, tako da nimajo kaj izgubiti!"

Andy Schleck | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tretja in četrta mesta so izjemna, ne me razumeti narobe. Toda moraš poizkusiti, nekaj spremeniti, kajti če boš čakal, čakal in čakal, vemo kakšen rezultat te čaka v Parizu. Težko bo, toda zagotovo potrebujemo nekaj več izvirnosti, kot smo je videli do sedaj. Nisem navdušenec nad zavezništvom, kot se omenja morebitno med Jumbo-Vismo in Ineosom. Prav tako mi je vseeno, kdo dobi Tour, ker spoštujem vse kolesarje. Toda želel bi si nekaj več razburjenja na dirki," je svoje mnenje o letošnji dirki podal velikan tega športa.

Za konec pa je Schleck podal še zanimivo mnenje, kako se bo javnost počasi obrnila proti Pogačarju, potem ko se pri njegovih zgolj 23 letih že pojavljajo vprašanja, koliko Tourov lahko osvoji. Trenutno je sicer izjemno popularen med kolesarji in svetovno javnostjo, toda Schleck opozarja, da mu bo takšna dominanca kmalu prinesla številne nasprotnike.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vedno je tako. Imamo mladega šampiona. Je mlad, odlično se razume z javnostjo, govori številne jezike, z njim se lahko povežemo, dobro izgleda... Toda potem osvoji še tretjo rumeno majico in vse skupaj nam postane že dolgočasno in se počasi obrnemo proti njemu. Nikoli nismo zadovoljni," je zaključil nekdanji zmagovalec Dirke po Franciji, ki je Tour še dvakrat končal na drugem mestu.

tour, andy schleck Pri 29 letih Šport Andy Schleck končal kariero pri 29 letih tour 16. etapa 2011 contador voeckler doping Šport CAS odločil: Contador je kriv! Tadej Pogačar Končno pojasnil Šport Pogačar razkril skrivnost, zakaj mu šopi las tako štrlijo skozi čelado Tadej Pogačar Kakšno razočaranje Šport Tadej in Primož sta se rešila enega najtežjih tekmecev Tadej Pogačar Znova preseneča Šport Pogačar šokiral konkurente: "Zakaj pa ne?" Geraint Thomas Boj se zaostruje Šport "Ne mislim viseti na telefonu s Primožem Rogličem" Tadej Pogačar Poziv k zaroti Šport "Vsi skupaj bi se morali združiti proti Pogačarju" Primož Roglič Dan D Šport Panika na Touru, znana usoda Rogliča in Pogačarja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice